Politika

Mali i Peng: Nikad bolja saradnja Srbije i Kine

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

15:20

Mali i Peng: Nikad bolja saradnja Srbije i Kine
Tanjug/Ministarstvo finansija - Copyright Tanjug/Ministarstvo finansija

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Komiteta Komunističke partije Kine grada Ningboa Peng Đasjue razgovarali su danas o odnosima dve zemlje i zajednički ocenili da oni nikada nisu bili bolji, te da Srbiju i Kinu vežuju čelično prijateljstvo i dobra ekonomska saradnja.

"Odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji i bazirani su na, pre svega, dobroj ekonomskoj saradnji. Srpski narod ne zaboravlja pomoć Kine u teškim vremenima tokom pandemije korona virusa, a naša saradnja raste iz godine u godinu i sada već imamo i direktan let do Kine", rekao je Mali.

On je, kako se navodi u saopštenju, naveo da su kineske kompanije angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji kakav je, na primer, izgradnja EKSPO kompleksa, te da će nedavno potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini otvoriti vrata za još čvršću saradnju Srbije i Kine.

Mali je Pengu kazao i da će Srbija ove godine ostvariti stopu rasta od 2,5 odsto, što se, kako je ocenio smatra uspehom budući da mnoge evropske ekonomije već klize u recesiju. 

"Srbija postaje sve atraktivnija i sve konkurentnija. Naš javni dug je pod kontrolom, imamo rekordnu zaposlenost, strane direktne investicije će i ove godine biti rekordne, oko 4,5 milijardi evra, a i naša strategija prethodnih godina je bila da privlačimo investitore, otvaramo radna mesta i u tome smo uspeli", rekao je ministar.

On je naglasio i da je Srbija ekonomski dominantna zemlja u našem regionu, kao i da inicijativa predsednika Aleksandra Vučića "Otvoreni Balkan" čvršće povezuje zemlje i ceo region gura napred.

Mali je dodao i da je Srbija mnogo naučila od Kine, ističući da je  velika simbolika što će Srbija, kao domaćin EKSPO izložbe 2027. godine biti centar sveta, dok je 2012. godine bila na rubu bankrota.

"Veliki smo put prešli, puno naučili, prošli smo teške mere ekonomske konsolidacije i želimo da dalje rastemo poput Kine. Nije lako, ali se borimo. Srbija uprkos svim aktuelnim svetskim krizama na koje nema uticaj, ali trpi posledice, ostvaruje dobre rezultate", poručio je Mali.

On je zahvalio Pengu na tome što je Kina u godinama za nama pokazala da je iskren prijatelj Srbije.

"Svet se promenio, u uslovima pandemije videli smo iskrenu podršku vašeg predsednika Si Đinpinga i na tome smo zahvalni. Svaka dobra vest o uspehu Kine je dobra vest i za Srbiju", kazao je Mali. 

Peng Đasjue pohvalio je sve do sada učinjeno u Srbiji i zahvalio se na prijateljskim odnosima.
"Sadašnji uspeh odnosa Srbije i Kine je ohrabrujući, a to ne može bez napora obe strane. Srbija je sada na rekordnom razvojnom nivou. Video sam mudro upravljanje zemljom u složenim uslovima. Marljivo radite i gurate Srbiju napred", rekao je Peng.

On je istakao i da se u odnosima dve zemlje pažljivo i marljivo ostvaruju planovi koje su trasirali kineski i srpski predsednici, Si Đinping i Aleksandar Vučić, naglasivši da se u teškim svetskim okolnostima jasnije prepoznaje ko su iskreni prijatelji. 

"Čelična prijateljstva se sklapaju u teškim vremenima", zaključio je Peng. 

Komentari (0)

Srbija