Politika

Brnabić sa predsednikom italijanske regije Veneto o saradnji i investicijama

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

14:33

Brnabić sa predsednikom italijanske regije Veneto o saradnji i investicijama
Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom italijanske regije Veneto Lukom Zajom, koji zajedno sa kompanijama iz Italije gostuje na ovogodišnjem međunarodnom sajmu vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", o nastavku privredne saradnje, investicijama i rezultatima dosadašnje saradnje sa tom regijom. 

Predsednica vlade ocenila je da su Srbija i Italija strateški partneri o čemu najbolje svedoči stalni napredak u oblasti ekonomske saradnje, dodajući da očekuje i povećanje broja italijanskih kompanija u Srbiji, a pre svega iz Veneta, jednom od ekonomski najsnažnijih regiona Italije.

Premijerka je podvukla značaj saradnje i razmene iskustava u razvoju veštačke inteligencije, s obzirom na to da je Italija u ovoj oblasti jedna od vodećih zemalja u Evropi, a čiji su stručnjaci dali značajan doprinos razvoju ovog sektora i u našoj zemlji.

Velike napore, kako je navela Brnabić, Srbija ulaže i u razvoj, na samo veštačke inteligencije, već i inovacionih tehnologija, biotehnologije i izgradnju BioKampusa, koji će biti jedan od najvećih naučnoistraživačkih centara u Evropi. To bi ujedno i bile oblasti, kako je poručila, u kojima Srbija želi saradnju sa italijanskim stručnjacima, navedeno je u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima.

Predsednik regije Veneto Luka Zaja zahvalio je na podršci koju Srbija pruža italijanskim kompanijama, od kojih pojedine na srpskom tržištu posluju duže od dve decenije i pohvalio Vladu Srbije za stvaranje dobre poslovne klime i naporima koje ulaže u privredni razvoj zemlje.

Ističući da Srbiju doživljava kao suseda i veoma važnog partnera, predsednik Veneta ponudio je i iskustva koje Veneto ima u oblasti digitalizacije zdravstva i drugim sektorima, kroz stručne posete, obuke i konkretnu razmenu znanja. 

Predsednica vlade zahvalila je na podršci italijanskih partnera sa kojima Srbija ima dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa i poželela puno uspeha italijanskim proizvođačima koji izlažu na ovogodišnjem međunarodnom sajmu vina u Srbiji.

Komentari (0)

Srbija