Politika

Orban: Proširenja EU mora biti, ali Srbi imaju pravo da "sede na dve stolice"

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

16:20

Orban: Proširenja EU mora biti, ali Srbi imaju pravo da "sede na dve stolice"
Orban: Proširenja EU mora biti, ali Srbi imaju pravo da "sede na dve stolice" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proširenje Evropske unije mora da se desi, ali se za pozitivnu sliku u EU mora boriti, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban na 11. konferenciji predsednika parlamenata zemalja jugoistočne Evrope.

Zemlje centralne Evrope vide pridruživanje Zapadnog Balkana kao priliku i izvor energije i snage, rekao je on u zdanju mađarskog parlamenta u Budimpešti, preneo je MTI.
Ukoliko region ne postane deo EU, "geopolitička rupa između Mađarske i Grčke" privući će druge sile, istakao je Orban.

U međuvremenu, mađarsko-srpska granica postala je "tačka susreta kineske zone slobodne trgovine i tržišta EU", rekao je on. 

Iako bi sporazum Srbije o slobodnoj trgovini sa Kinom "bio nespojiv sa članstvom u EU, Srbi imaju pravo da sede na dve stolice", kazao je Orban i istakao da je to "način da se EU podstakne na akciju".

Evropskoj uniji nije potrebna unutrašnja reforma da bi integrisala "barem najspremnije zemlje jugoistočne Evrope", rekao je mađarski premijer.

Orban je izrazio podršku predlogu Evropske komisije da se kandidatima obezbede pogodnosti koje uživaju članice EU i pre nego što postanu punopravne članice.

On je, takođe, podržao ideju da EU treba da pruži pomoć tim zemljama između 2024. i 2027. godine kako bi podstakao ekonomski rast i dodao da je Mađarska spremna da u tom cilju dodatno doprinese budžetu EU.
 

Komentari (0)

Srbija