Politika

Lajčak: Razgovori ove nedelje nastavak unapređenja implementacije Sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

23:45

Lajčak: Razgovori ove nedelje nastavak unapređenja implementacije Sporazuma
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da je na zasebnim sastancima razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem.

Sumirajući svoje aktivnosti u toku nedelje, Lajčak je naveo da su razgovori sa Vučićem i Petkovićem bili ''nastavak napora da unapredimo implementaciju Sporazuma na putu ka normalizaciji''.

''Slično našim diskusijama na Kosovu, pozabavili smo se i drugim hitnim pitanjima u dijalogu koji vodi EU, naglašavajući potrebu za hitnim rešavanjem u pripremi za ovonedeljni sastanak glavnih pregovarača'', naveo je Lajčak na Fejsbuku.

Istakao je da je u svim razgovorima naglasio potrebu da implementacija Sporazuma treba da napreduje tako što obe strane ispunjavaju obaveze i to ''korak po korak i paralelno'', kao i po principu da obe strane moraju ''nešto da urade da bi nešto dobile''.

Naveo je da je u četvrtak u Briselu bio domaćin Petkoviću i Bisljimiju.

''Razgovarali smo o nizu tema - Statutu, Planu implementacije, energetici, registarskim tablicama, izborima i nestalim licima. Sastanci su bili od pomoći u postizanju napretka po brojnim pitanjima na dnevnom redu našeg dijaloga i radujem se brzom nastavku. Zato planiram da nastavim razgovore u narednim danima i nedeljama'', istakao je Lajčak i dodao da je sa liderom opozicione partije DPK Memljijem Krasnićijem ''imao koristan sastanak'' o situaciji na KiM i značaju napretka u dijalogu za put Prištine ka EU.

 

Komentari (0)

Srbija