Politika

Da li nas čeka ukidanje moratorijuma: Posle posete Stoltenberga najavljene zajedničke vojne vežbe Srbije i NATO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2023

-

17:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Postoji mogućnost da Srbija obnovi svoju saradnju sa NATO i na polju održavanja zajedničkih vojnih vežbi, jedan je od zaključaka zajedničke konferencije za medije Jensa Stoltenbergai Aleksandra Vučića, što bi okončalo moratorijum koji je uveden nakon početka rata u Ukrajini. 

Iako je Srbija sama sebi uvela moratorijum na vojne vežbe sa svim partnerima 2022. godine neposredno posle početka tog sukoba, Vučić poručuje da će uputiti Vladi zahtev da razmotri odluku o ponovnom održavanju zajedničkih vežbi sa NATO-om, a Stoltenberg unapred pozdravlja takav potez.

"Što se tiče zajedničkih vežbi, mi smo se danas dogovorili i razgovarali, ja ću kao vrhovni komandant oružanih snaga uputiti zahtev Vladi Republike Srbije da u narednom periodu razmotri odluku o tome da ponovo krenemo u održavanje zajedničkih vežbi sa NATO koje smo imali ranije i sa drugim našim partnerima", izjavio je predsednik Srbije tokom konferencije za medije. 

S druge strane, generalni sekretar Aljanse naveo je tokom konferencije da Srbija i NATO mogu "mnogo više da učine zajedno", te da se partnerski odnos ne zasniva samo na rešavanju kosovskog problema. 

"Mi radimo na zajedničkim programima za mir, zajedničkim vežbama i takođe smo zahvalni na tome što je Srbija uradila na podršci različitim aktivnostima NATO, a i NATO je pomagao tokom mnogih godina. Činjenica da imamo zajedničke vojne vežbe između Srbije i NATO ne znači da to podriva neutralnost Srbije", zaključio je Stoltenberg.

Nastavak vežbi poništava moratorijum

Igor Bandović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da bi organizacija vojne vežbe o kojoj su govorila dva zvaničnika mogla da poništi moratorijum koji je i dalje na snazi u Srbiji. 

"Mi ćemo praktično da krenemo ponovno da obnavljamo naše aktivnosti u okviru partnerstva za mir koje već imamo sa NATO. Tako da nastavak vežbi bi praktično značio to da više moratorijuma nema", ističe Bandović.

TANJUG/ Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Govoreći o tome sa kojim zemljama bi vojne vežbe mogle da budu održane, Bandović kaže da se verovatno radi o zemljama "koje su na neki način sa nama bliske danas".

"Ja mislim da je generalni sekretar NATO pre svega pričao o NATO zemljama, a kada je predsednik Vučić pomenuo i druge partnere, pretpostavljam da on misli na one zemlje koje nisu u NATO-u i koje su ili neutralne ili koje nemaju taj status. Pretpostavljam da se radi u svakom slučaju o zemljama koje su na neki način danas s nama bliske" objašnjava Bandović.

Događaj u Banjskoj važna tema sastanka

Međutim, on ukazuje da se sigurno nije razmatrala nikakva vojna saradnja u kontekstu rata u Ukrajini sa Rusijom, te da ona nije ni moguća. S druge strane, ocenjuje da je glavni razlog posete Stoltenberga - događaj u Banjskoj. 

"Mislim da postoji jedna doza razmimoilaženja u stavovima i to se čulo u jučerašnjoj konferenciji za štampu. S jedne strane, Stoltenberg je tražio praktično da Srbija prestane da ima pojačane vojne aktivnosti na granici s Kosovom, da smanji trupe i pojačanja. S druge strane, predsednik Srbije je zauzeo stav da vojska Srbije i on kao vrhovni komandant imaju pravo da razmeštaju trupe unutar granica Srbije. Mislim da tu nije došlo do nekog razumevanja, a kada se govori o zaštiti stanovništva, jasno je da Srbija nema nikakve nadležnosti, niti može da ih ima na području Kosova, tako da u tom smislu zaštita Srba, srpske manjine na Kosovu od strane KFOR-a je nešto na čemu je verovatno predsednik insistirao", ističe Bandović.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Govoreći o prethodnoj vojnoj vežbi Platinasti vuk, koja je izuzeta iz moratorijuma na sve vojne vežbe, Bandović napominje da je tada pokrenuta priča da se Srbija svrstala na stranu Zapada.

 "Mi smo pored činjenice da smo učestvovali u toj vežbi, pored toga što smo glasili za rezoluciju Saveta bezbednosti o osudi napada na Ukrajinu, uglavnom jedna od zemalja koja se tumači kao zemlja koja je blagonaklana prema Rusiji, a to je zbog toga što nismo uveli sankcije. Dakle, u ovom slučaju, ne može sam jedan vežba da odredi, kako bih rekao, i spolja i iznutra naš odnos prema ratu u Ukrajini", zaključuje Bandović. 

Komentari (0)

Srbija