Politika

Vučić obišao nove helikoptere i avione u Batajnici: "Planiraju se ogromna ulaganja u namensku industriju"

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

14:27

Vučić obišao nove helikoptere i avione u Batajnici: "Planiraju se ogromna ulaganja u namensku industriju"
Vučić obišao nove helikoptere i avione u Batajnici: "Planiraju se ogromna ulaganja u namensku industriju" - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici novonabavljena sredstva naoružanja i vojne opreme, među kojima je i 11 borbenih helikoptera Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra, kao i dva Erbasova transportna aviona tipa CASA C-295. Obilasku prisustvuju i ministar odbrane Miloš Vučević, kao i predstavnici Vojske Srbije.

Vučić je rekao da država planira ogromna ulaganja u domaću namensku industriju, kao i ulaganja u nove fabrike.

"Danas sam razgovarao sa ministrom finansija i premijerkom i u skladu sa onim o čemu smo pričali sa MMF, mi ćemo ogromna ulaganja da napravimo u namenskoj industriji, ali neće to biti 'bacanje para u bunar', već ćemo uložiti i u nove fabrike i u da dodatno vidimo i oko zavoda Moma Stanojlović", rekao je Vučić.

Dodao je da su prelepi helikopteri nabavljeni  u saradnji sa Kiprom. "Pogledajte ove lepotice od helikoptera, milina je pogledati na tu stranu. Sada nekoliko njih mora da se remontuje, a nekoliko da se modernizuje. To će raditi naša pamet, ali moramo i neko dodatno znanje spolja da dobijemo", rekao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Izjavio je da će biti nastavljena ulaganja u Vojsku Srbije i kupovinu naoružanja, ali da to neće ugroziti finansijsku stabilnost zemlje. 

"Kupujemo i nastavićemo da kupujemo. I što se više upiru da mi objasne da ne treba da kupujemo, mi ćemo toliko više da kupujemo. I ni na koji način nećemo ugroziti finansijsku stabilnost zemlje. Naprotiv, zemlja će da napreduje, ekonomija zemlje će da napreduje. Sve će da napreduje, a ovakvih stvari biće mnogo, mnogo više", rekao je Vučić.

Ugovor sa prijateljskom zemljom vredan 311 miliona

Napomenuo je i da je potpisan veliki ugovor sa jednom prijateljskom zemljom u vezi sa namenskom industrijom, vredan 311 miliona evra. Na pitanje medija o detaljima ugovora, Vučić je rekao da nije u mogućnosti da podeli sa javnošću više pojedinosti, ali da može da kaže da nije u pitanju afrička zemlja.

"Potpisali smo ugovor od 311 miliona. Ne mogu da kažem još, zato što čekam da prođu procedure kod njihovog parlamenta i njihovog predsednika", rekao je Vučić.

Kada je reč o navodu da se kupuje 48 haubica, predsednik je naveo da 48 haubica od 155 milimetara brani jednu celu zemlju.

"Samo da imate u vidu, to je ogromna porudžbina. Ali, ima još stvari, razgovaramo i sa drugim zemljama. Svi bi želeli mnogo toga iz Srbije, kao što i mi želimo spolja da dovezemo i dobijemo", naveo je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednik je obišao i modernizovane jurišne avione "Orao", kao i Erbasov unapređeni helikopter "H145M", kao i školski avion "Lasta" srpske proizvodnje.

Nabavka dva transportna aviona CASA C-295, koji se koriste za transport ljudi i tereta, ugovorena je sa kompanijom "Airbus Defence and Space" iz Kraljevine Španije, u februaru 2022. godine.

Čitav paket nabavke dva Erbasova aviona koštao je 81 milion evra, od čega su letelice iznosile 66 miliona, dok se ostatak novca odnosi na obuku, opremu i rezervne delove.

Transporteri će u 138. transportnoj avijacijskoj eskadrili "Rode", 204. vazduhoplovne brigade, zameniti jedini preostali aktivni sovjetski primerak aviona "Antonov-26" koji se koristi od 1984. godine.

"Tražićemo dodatni prijem vojnika, posebno u specijalne jedinice"

Predsednik Vučić je izjavio da će tražiti dodatni prijem vojnika, posebno u specijalne jedinice.

Vučić je rekao da pripadnici ovih jedinica imaju visoke plate i da se nada da će dodatna pojačanja u januaru motivisati one koji vole vojsku da se prijave.

"To će biti odlično privlačno za sve one koji su rodoljubivo orijentisani, a i koji žele naravno pristojno da žive služeći svojoj otadžbini", naveo je Vučić.

Komentari (0)

Srbija