Politika

Kada opštinama zafali novca, okreću se ka republičkoj kasi: Da li se ta sredstva koriste na transparentan način?

Komentari

Autor: Ljiljana Pavlović, Euronews Srbija

25/11/2023

-

12:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kada zbog neplaniranih troškova u budžetu lokalnih samouprava nema dovoljno para, novac mogu da dobiju iz republičke budžetske rezerve. Samo glavni grad ove godine, uključujući i poslednji transfer od 42 miliona dinara, dobio je više od milijardu. Još dve opštine u Srbiji, Čajetina i Prokuplje, morale su da traže dodatni novac od republike kako ne bi ugrozile tekuću likvidnost. Nameće se pitanje na koji način će se potrošiti taj novac i da li je to uvek dovoljno transparento?

Sto miliona dinara iz republičke rezerve opština Čajetina utrošiće na nepredviđene troškove za jednu od najvećih investicija - izgradnju gondole od Tornika do Pribojske banje. Gondola bi trebalo da bude dugačka blizu 15 kilometara i procenjuje se da će njena vrednost biti 30 miliona evra. Od toga će, kako je najavljeno, opština uložiti šestinu novca.

"Jedan deo je ostao za izradu idejnog rešenja za gondolu, za snimanje terena, pripremu projektne dokumentacije. I druga stvar koju nismo mogli da predvidimo tokom godine je PDV koji smo uplatili u republički budžet za naše investicije koje smo uradili više nego što smo planirali, tako da je i taj novac ponovo vraćen u republički budžet", naveo je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Kada je reč o Prokuplju, tamo je zafalilo novca za rekonstrukciju zdravstvenog centra. Iz republičke rezerve biće utrošeno 65 miliona dinara za zamenu kotla, deo infrastrukture i dve rate za stručni nadzor.

profimedia

 

"U međuvremenu je došlo do poremećaja nekih cena, i nismo jasno mogli da predvidimo koliko će nam sredstava biti potrebno i kako da sve to ustrojimo. Podneli smo molbu za ta sredstva još pre skoro tri meseca i definisali to kao problem koji će se javiti zato što nama sve to dolazi na naplatu do 15. decembra i moramo da isplatimo u ovoj budžetskoj godini", naveo je Milan Aranđelović, predsednik Privremenog organa Prokuplja.

Gradjani, kaže, uvek mogu da dobiju informaciju kako se troši njihov novac.

Mitić: Novac iz budžetske rezerve mora da se troši oprezno

Međutim, Tadija Mitić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže da ovakvi transferi, posebno pred izbore, izazivaju dodatnu sumnju kod građana. Dodaje da novac iz budžetske rezerve mora da se troši oprezno, jer pod velom nepredviđenih troškova postoji mogućnost malverzacija. Uz to, kaže, problem je i što se malo javnog novca izdvaja za lokalne budžete. 

"Mislim da je problem nedostatak nacionalnog plana koji bi bio strategija kojom bi se vodili lokalni budžeti, jer ovako ove rezerve u budžetu mogu da se koriste za pridobijanje političkog uticaja, za novčane malverzacije. Znači, mnogo je bitnije da delujemo proaktivno nego reaktivno, u smislu da povećamo lokalne budžete inicijalno kako bi mogli da predvide i neke druge nepredviđene troškove", rekao je Tadija Mitić.

Dodaje i da se u Evropi za lokalni i regionalni nivo izdvaja oko 35 odsto ukupnih budžetskih prihoda, a u Srbiji tek oko 13,5 odsto.

Komentari (0)

Srbija