Politika

Brnabić razgovarala sa britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

20:12

Brnabić razgovarala sa britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom
Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o unapređenju bilateralnih političkih i ekonomskih odnosa sa tom zemljom, kao i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i regionu.

Predsednica vlade izrazila je veliku zabrinutost trenutnom situacijom na Kosovu i Metohiji, naročito činjenicom da PIS u Prištini onemogućava sprovođenje predstojećih izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije na prostoru Autonomne pokrajine KiM 17. decembra 2023. godine.

Premijerka je istakla da je Beograd pokazao jasnu opredeljost za dijalog i postizanje stabilnosti i poručila da će Beograd čvrsto nastaviti da insistira na implementaciji dogovorenog Briselskim sporazumom. Ukazujući na različite inicijative u kojima Srbija učestvuje, Brnabić je istakla posvećenost regionalnoj saradnji, koja je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i doprinosi ekonomskom prosperitetu i razvoju čitavog regiona.

Predsednica vlade je izrazila posebnu zainteresovanost za unapređenje bilateralnih odnosa u više ključnih oblasti, i iskazala zadovoljstvo nedavno potpisanom Deklaracijom o unapređenju saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, navedeno je u saopštenju vlade.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Stjuart Pič je naglasio da postoji opredeljenost Ujedinjenog Kraljevstva za nastavak jačanja saradnje dve zemlje, pre svega u oblasti ekonomije, zaštite životne sredine, energetike, kao i u okvirima zajedničke projektne saradnje.

Na sastanku je bilo reči i o otvaranju kreativne ambasade Republike Srbije u Londonu, koja predstavlja svojevrstan doprinos promociji kreativnih industrija i inovativnosti Srbije i njenih građana u Velikoj Britaniji, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija