Politika

Vučić: Od imena inicijative mini Šengen važniji sadržaj, sporazumi će doneti ljudima konretne stvari

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2021

-

17:34

Vučić: Od imena inicijative mini Šengen važniji sadržaj, sporazumi će doneti ljudima konretne stvari
Vučić: Od imena inicijative mini Šengen važniji sadržaj, sporazumi će doneti ljudima konretne stvari - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Za Srbiju je veoma važna poseta Skoplju i odnosi koje ima sa Severnom Makedonijom ali i Albanijom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Naročito je istakao da se radi na unapređenju inicijative koja je nazivana “mini Šengen” i dodao da misli da će sutra biti objavljeno pravo ime inicijative.  

Aleksandar Vučić je novinarima u Skoplju poručio da je od imena važniji sadržaj i istakao je tri sporazuma. U pitanju su Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, zatim Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa i Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu. 

Poručio je da su to veoma konkretne stvari i da postoji ideja da se naprave personalizovane elektronske kartice koje bi nudile brojne pogodnosti ljudima tri zemlje, precizirajući da misli na popuste za vozne karte, restorane, hotele kafiće... 

“Ovo govorim jer ljudi treba da znaju da je to za nas kao Srbiju od ogromnog značaja i interesa”, naveo je Vučić i dodao da u Srbiji postoji 1.144 kompanije koje imaju određeni posao sa Severnom Makedonijom i 1.003 i 1.004 koje rade sa Albanijom.  

Poručio je da lideri žele i takozvane brze trake na granicama, naročito za kamione, ali i automobile.  

“Da mogu da prođu brže nego neka druga vozila i da pokažemo da je to za nas značajno”, rekao je Aleksandar Vučić. 

Ističe da ne želi da zaboravi ni važan politički aspekt, a to je da inicijativa doprinosi daljem učvršćivanju mira i boljoj saradnji između naroda.  

“Imamo ideje da napravimo planove u vezi sa zelenom agendom, planove i ideje kako da iskoristimo industrijalizaciju i da zajednički privučemo što više investitora”, naveo je predsednik.  

Ističe da je to veliki iskorak u budućnost i najavio i zajednički portal na tri jezika, na kojem će biti kulturne i turističke vrednosti, ali i informacije o pogodnostima koje će građani zemalja učesnica inicijative imati.  

“Za mene lično i za sve nas ovo je veoma važna poseta, zato dva dana ostajemo u Skoplju i radujem se i večeras našim prvim sastancima i radnoj večeri, a sutra i sastancima sa privreednicima”, rekao je Aleksandar Vučić.  

Odgovarajći na novinarsko pitanje o priznavanju radnih dozvola i kada bi to moglo da stupi na snagu, Vučić je rekao će sutra biti potpisan prvi memorandum i da postoji obaveza da se u roku od mesec ili dva sastanu radne grupe koje bi prilagodile unutrapšnje zakonodavstvo. Rekao je da bi to moglo da bude operativno do kraja ove ili do početka sledeće godine. 

Predsednik Srbije boravi u Skoplju na sastanku u oviru inicijative mini Šengen. On će zajedno sa Zoranom Zaevom i Edijem Ramom učestvovati na forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Na forumu učestvuje 400 kompanija iz regiona. Najviše njih, više od 200, prijavilo se iz Srbije, zatim više od 100 iz Severne Makedonije, iz Albanije oko 40, iz BiH desetak i manji broj ili po jedna firma iz Austrije, Tajvana, Izraela, Poljske, Rumunije, Bugarske, Francuske i Grčke.

Komentari (0)

Srbija