Politika

Vučić na Samitu lidera o klimatskim promenama COP28: "Izuzetno važan i dobar razgovor sa Šarlom Mišelom"

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

07:50

Vučić na Samitu lidera o klimatskim promenama COP28: "Izuzetno važan i dobar razgovor sa Šarlom Mišelom"
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Dubai ekspo siti, gde se održava Samit lidera o klimatskim promenama COP28. Na otvaranju Samita sastao se sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

"Izuzetno važan i dobar razgovor sa Šarlom Mišelom. Razgovarali smo o svim strateškim pitanjima od značaja za Srbiju i Evropu. Uveren sam da će Srbija u godinama koje su pred nama otvoriti vrata punopravnog članstva u EU", naveo je Vučić na instagram nalogu budućnostsrbijeav uz fotografiju susreta.

Predsednik se takođe pred ceremoniju otvaranja Samita, sastao i sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom, ministrom spoljnih poslova UAE šeikom Abdulom bin Zajedom, kraljem Bahreina Hamadom, predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidesom, predsednicom Mađarske Katalin Novak, kao i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Vreme je za konkretne akcije, jer moramo da delujemo brzo i efikasno. Srbija je uvek spremna", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić se sastao i sa predsednikom Vlade Ubduhe Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o najvažnijim temama o kojima će se govoriti na Samitu i o daljem jačanju bilaterlanih odnosa i ekonomske saradnje.

Tom prilikom Vučić je ponovio poziv premijeru Modiju da poseti Srbiju.

"Srdačan susret sa premijerom Indije i našim iskrenim prijateljem Narendrom Modijem i brza razmena mišljenja o najvažnijim temama o kojima će se govoriti na COP28. Razgovarali smo i o daljem jačanju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, a ja sam sa zadovoljstvom ponovio poziv premijeru Modiju da poseti Srbiju, čime bi nam učinio veliku čast", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Vučić je razgovarao i sa direktorkom MMF Kristalinom Georgievom, predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i premijerkom Danske Mete Frederiksen na otvaranju Samita lidera o klimatskim promenama COP28 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Veliki izazovi zahtevaju zajedničku akciju. O klimatskim promenama i ulozi Evrope i Srbije u rešavanju ovog globalnog problema razgovarao sam sa Kristalinom Georgievom, Natašom Pirc-Musar i Mete Frederiksen", objavio je Vučić.

Prethodno su srpskog predsednika dočekali domaćini ovogodišnjeg Samita, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i generalni sekretar Antonio Gutereš. 

Ove godine beleži se rekordan broj  čelnika država i Vlada, 170 učesnika, što do sada nijedan COP samit nije imao. Skoro svi lideri sveta su u Dubaiju, izuzev američkog predsednika Džozefa Bajdena, predsednika Palestine Mahmuda Abasa i pape Franje, koji je učešće otkazao iz zdravstvenih razloga.


 

Komentari (0)

Srbija