Politika

Brnabić: Posmatračka misija - doprinos OEBS-a organizovanju izbora u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

18:25

Brnabić: Posmatračka misija - doprinos OEBS-a organizovanju izbora u Srbiji
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Angažovanje posmatračke misije Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), u njenom punom kapacitetu sa 30 dugoročnih i 250 kratkoročnih posmatrača, predstavlja važan doprinos i podršku OEBS-u za organizovanje i sprovođenje izbora u Srbiji, izjavila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

U razgovoru sa šefom posmatračke misije, ambasadorom Albertom Jonsonom, ona je poručila da je Republika Srbija čvrsto posvećena sprovođenju standarda OEBS i ODIHR čije se preporuke i smernice u potpunosti sprovode u svakom izbornom procesu.

U tom kontekstu, Brnabić je istakla da Srbija od 2019. godine kontinuirano sarađuje sa ODIHR kroz Radnu grupu za koordinaciju i praćenje sprovođenja primene preporuka za unapređenje izbornog procesa, a kako bi se izborni proces u Srbiji dodatno poboljšao i bio sproveden u potpunom skladu sa najvišim međunarodnim standardima demokratije, saopštila je vladina pres služba.

Premijerka je posebno informisala o rezultatima u implemetaciji preporuka Republičke izborne komisije, a na osnovu izveštaja RIK-a, Radnoj grupi za saradnju sa ODIHR-om.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

 

Brnabić je navela da je Republička izborna komisija, pored ostalog: donela 10 izmena i dopuna uputstava koje su u skladu sa dostavljenim mišljenjem ODIHR-a; usvojila Program obuke kojim je predviđeno održavanje čak 13 različitih obuka, u odnosu na osam koliko ih je bilo u prethodnom izbornom procesu; pripremila Program edukacije birača za period 2024-2026 koji je dostavila i ODIHR-u na mišljenje; izmenila svoju veb-prezentaciju i prilagodila je posebno biračima; dodatno unapredila svoje stranice na društvenim mrežama; pripremila tri izborna spota za birače, kao i jednu radio poruku; uspostavila registar prigovora; pripremljeno je više vodiča za izbore koji su prevedeni na jezike nacionalnih manjina.

Predsedica Vlade je izvestila Jonsona da je Republička izborna komisija pripremila i novu funkcionalnost na veb-prezentaciji koja će se nalaziti na početnoj stranici sajta i koja će omogućiti da se objavljuju, odnosno prate rezultati glasanja na svakom biračkom mestu pojedinačno, odmah po skeniranju zapisnika o radu biračkih odbora i unošenja rezultata u bazu Republičkog zavoda za statistiku.

Premijerka je istovremeno, govoreći o predstojećim izborima, ukazala na važnost većeg učešća osoba sa invaliditeom, pripadnika nacionalnih manjina i mladih birača. Šef Misije ODIHR Jonson je premijerku informisao o mandatu, strukturi i članstvu posmatračke misije u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija