Politika

Prvi nalaz TS o finansiranju izborne kampanje: "Nemamo i dalje ograničenje za troškove po izbornoj listi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/12/2023

-

12:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija objavila je prve nalaze o finansiranju kampanje za ovu godinu. Kako kaže direktor Transparentnost Srbija, Nemanja Nenadić, ušli smo u kampanju, a da u Srbiji nije ni pokušano da se odgovori na preporuke ODIHR-a i Venecijanske komisije, pa je naša zemlja jedna od retkih u kojoj nije postavljen, između ostalog, ni zakonski maksimum potrošnje po izbornoj listi.

"Nemamo ni na ovim izborima ograničenje za troškove po jednoj izbornoj listi. To nam je izričito preporučeno još 2016. godine da se uvede. Većina demokratskih zemalja ima takve ograničenja. Mi nemamo sankcije koje bi se mogle smatrati odvraćajućim, nemamo uređeno finansiranje kampanje od strane trećih lica, nemamo adekvatnu regulativu koja bi sprečila zloupotrebu javnih resursa", rekao je Nenadić na konferenciji za medije.. 

Kako je dodao, nikada ni jedna kampanja ne može da bude ravnopravna zato što stranke ulaze sa različitih finansijskih pozicija finansijskih.

"Međutim ono što ne bi smelo da se dešava jeste da se ta neravnopravnost dodatno podstiče iz budžeta i iz javnih resursa, a mi to trenutno imamo jednim delom takvu baš situaciju", dodao je Nenadić. 

Zlatko Minić iz TRansparentnost Srbija istakao specifičnost ove kampanje, a to je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji ne sa samo da "nije predsednički kandidat, jer nemamo predsedničke izbore, nego nije ni predsednik Srpske napredne stranke".

"On je običan član, a kampanja se zasniva isključivo na njemu ili gotovo na njemu. U ovoj kampanji je normalizovano na neki način, a to je ta podela novca građanima ili raznim kategorijama građana bez bilo kakvog obrazloženja. To vidim zaista kao kupovinu glasova", dodao je Minić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija