Politika

Inicijativa mini šengen ima novo ime – "Open Balkan", potpisana tri sporazuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/07/2021

-

10:19

Inicijativa mini šengen ima novo ime – "Open Balkan", potpisana tri sporazuma
Inicijativa mini šengen ima novo ime – "Open Balkan", potpisana tri sporazuma - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije i premjer Edi Rama postpisali su u Skoplju tri memoranduma o saradnji. Inicijativa mini Šengen u Skoplju je dobila novo ime, Open Balkan.

Lideri tri zemlje potpisali su na regionalnom ekonomskom forumu, u okviru inicijative mini Šengen, Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu (ZB), Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Veliki regionalni ekonomski forum, u okviru inicijative mini Šengen, održava se u Skoplju u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije Zorana Zaeva i Edija Rame.

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom svog izlaganja u Skoplju rekao je da su Srbija, Albanija i Severna Makedonija pokazale da mogu da birnu o sebi, o svojim građanima.

"Važno je da imate tu vrstu poverenja. Mi smo se sinoć dogovorili, sve što je predložio Zoran mi smo prihvatili, sve što je predložio Edi mi smo prihvatili jer nema ništa što se krije iza toga", izjavio je Vučić.

Kako je rekao, postoje kritike da Srbija iz dogovora dobija najviše jer je najveća.

"Kako ne dobijaju građani Albanije ili  Severne Makedonije, ako mi možemo da odemo i do Skoplja i do Ohrida i do Drača i do Tirane, ako mi to uspemo, to je istorija", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da bi, ukoliko se ispune svi uslovi, od 1. januara 2023. godine moći da se slobodno, bez granica, putuje kroz Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju.

"Pokušaćemo i daćemo sve od sebe. Jedan uslov je poverenje, koje imamo, a drugi da tri zemlje, odnosno vlade budu u stanju da brzo isporuče rezultate. Ako to budemo u stanju, od 1. januara 2023. godine - nemamo granice između naših zemalja. Ima granica, ali nema ih za građane. Idete od Beorgada do Tirane, a niko vas nigde ne zaustavlja", poručio je Vučić u svom obraćanju na početku Foruma u Skoplju.

Vučić je objasnio da će ove tri zemlje moći softverski da razmenjuju podatke, što će biti slučaj i sa radnim dozvolama, tako da će moći da se omogući slobodno kretanje u ove tri zemlje, bez zdržavanja na granicama.

"To nije lako da se sprovede, mora mnogo toga da se uradi, ali to je spas naše privrede. Dakle, nama se otvara bezbroj mogućnosti i nijedna od tih stvari nije loša za bilo koga, naprotiv", naglasio je Vučić tokom obraćanja u Skoplju.

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

 

On je naveo da će taj zajednički sistem biti važan i zbog otkrivanja organizovanog krimnala, jer će postojati jedinstven sistem.

Takođe, kao važan aspekt dogovora u okviru malog Šengena, Vučić je rekao da će se pokrenuti inicijative za pružanje popusta građanima za vozne karte, restorane, muzeje, hotele jer će na taj način građani više putovati, jer znaju da će ušteteti.

Zaev: Cilj je integrisano regionalno tržište

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je cilj da se uspostavi nesmetano kretanje između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ali i šire.

"Cilj je da imamo integrisano regionalno tržište. Potpisaćemo tri memoranduma za saradnju, kako bismo osigurali sve slobode. Ne možemo da čekamo da se reše unutrašnji problemi EU, moramo da idemo napred", rekao je Zaev.

On je pozvao i Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da budu deo razvoja ovog procesa.

"Mi smo samostalno pokazali brigu za unapređenje saradnje i ubeđen sam da će ova inicijativa biti priznata i u Briselu i u Vašingtonu. Mislim da ovo može da napravi realksaciju političkih odnosa u regionu", istakao je premijer Severne Makeodonije.

Dodaje da je važno da se usporavi dvadesetčetvoročasovni rad graničniih službi, da se prošire zeleni koridori od Zapadnog Balkana ka EU. 

Makedonski premijer kaže da će biti pripremljen okvir za priznavanje kvalifikacija, radnih dozvola, interkompanijski transfer, turistička ponuda. . .

"Prihvatamo poziv poslovnih ljudi za dobrobit i budućnost naših građana. Da imamo integrisano regionalno trzište, što će doprineti rastu BDP-a u regionu", kazao je on i istakao da ćemo tako biti bliži EU umesto samo da čekamo na EU.

Istakao je i značaj zelene agende i tranformacije privrede.
 
Euronews Serbia

Rama: Poziv i ostalim zemljama

Premijer Albanije Edi Rama takođe je istakao značaj dogovora ove tri zemlje, posebno kada je u pitanju dogovor o izdavanju radnih dozvola.
 
On je naveo da ove zemlje čekaju na članstvo u EU, ali moraju da rade dok se do ne desi.
 
Rama je tokom svog obraćanja u Skoplju pozvao i ostale zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže saradnji i na taj način poboljšaju saradnju.
 
"Ova inicijativa je otvorena za sve zemlje, da se pridruže zbog dobrobiti za Balkan", rekao je Edi Rama.
 

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

 

Na forumu učestvuje oko 350 kompanija

Ekonomski forum za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije okupio je oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana. Iz Srbije učestvuje 217 kompanija.

Skopski forum o regionalnoj saradnji na Zapadnom balkanu (ZB) okupio je kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i BiH, ali i drugih regionalnih i evropskih ekonomija, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, medunarodnih delegacija i asocijacija.

Najveći broj kompanija je iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike.

Na forumu, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće saopšteno novo ime te regionalne inicijative i potpisana tri sporazuma za unapređenje saradnje u regionu.

To su Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Nakon diskusije Vučić, Zaev i Rama će potpisati tri pomenuta dokumenta i objaviti novi zvanični naziv i logo regionalne inicijative i obratiti se medijima.

Uslediće poslovni sastanci privrednika u formati B2B (biznis tu biznis).

Priznanja za Vučića i Čadeža

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je zahvalnice zbog vakcinacije novinara i privrednika Severne Makedonije: Priznanje za vakcinaciju privrednika dobio je i Privredne komore Srbije Marko Čadež .

PKS je krajem marta organizovala vakcinaciju više od 10.000 privrednika iz regiona, a tom prlikom je iz Severne Makedonije vakcinisano oko 4.000 privrednika, od čega najviše u Nišu.

Komentari (0)

Srbija