Politika

Mini Šengen, nova runda: Vučić, Zaev i Rama u Skoplju, na stolu tri sporazuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2021

-

12:36

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

U Skoplju danas počinje regionalni ekonomski forum u okviru inicijative Mini Šengen, u koju su uključene Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Kako je najavljeno, predstavnici država članica bi trebalo da potpišu i nove sporazume o trgovini i slobodnom pristupu tržištu rada, koji predviđaju pojednostavljenje procedura i postepeno ukidanje barijera za protok robe i davanje radnih dozvola, kao i sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Uz to, kako je najavio predsednik Srbije, moglo bi da dođe do saglasnosti oko još jedne važne stvari, a to je da će na graničnim prelazima biti napravljene "brze trake" za prolaz ljudi iz regiona, kao što postoje posebne trake za ljude iz EU na ulazu u evropske zemlje.

"Cilj je da napravimo tri dogovora, od kojih je jedan zajednički rad i jednstvena podrška u borbi protiv elementarnih nepogoda, poplava, zemljotresa, požara, svega drugog... Svi naši kapaciteti biće veći, gde god da se on pojavi, bilo u Skoplju, Beogradu, Tirani, Sarandi, Bajinoj Bašti, Velesu", izjavio je Vučić.

Takođe, kako je ranije za Euronews Srbija izjavio Vučić, ova inicijativa će u Skoplju dobiti i novo ime.

Osim sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Zorana Zaeva, planirani su i poslovni susreti privrednika iz regiona.

Učešće na forumu prijavilo je gotovo 400 kompanija iz regiona, ali i Evropske unije, Izraela i Tajvana.

Plan da se ostvare četiri slobode

Inicijativa je potekla u Novom Sadu, oktobra 2019. godine.

Predviđa vid prosperiteta za zemlje koje su sklopile saradnju. Početnim dogovorima, bilo je planirano da se do kraja 2021. godine ostvare četiri slobode - kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, koje su bile temelj Evropske ekonomske zajednice iz koje je nastala Evropska unija.

Konkretan benefit ove inicijative do sada je pojačana i tešnja saradnja ekonimija, kao i prelazak granica samo uz ličnu kartu.

Iako je naišla na pozitivne ocene, ne treba zaboraviti i kritike nakon formiranja malog Šengena. To su pre svega strahovi da bi ovo mogla da bude zamena za EU zbog zamora proširenja.
I Vučić i Zaev i Rama odbacuju ove navode i podsećaju da je otvorena za sve privrede na Balkanu.

"Zemlje koje čekaju na članstvo, moraju da rade nešto"

Urednik makedonskog Nezavisnog vesnika Ljupčo Popovski izjavio je za Euronews Srbija da je inicijativa mali Šengen nastala po uzoru na Višegradsku grupu, ali da se razlikuje po tome što tri zemlje rade na zajedničkom ekonomskom i transportnom okruženju.

Kako navodi, mini Šengen se ne može posmatrati kao alternativa članstvu u Evropskoj uniji.

"Zemlje koje čekaju ulazak u Evropsku uniju, moraju da rade nešto, to je dobro, ali to ne bi mogla da bude alternativa za EU", navodi Popovski.

Euronews Serbia

On se osvrnuo i na to da neke zemlje, iako imaju mogućnost, i dalje nisu deo ovog sporazuma, kao što su Crna Gora i Bosna i Hercegovina, ali i tzv. Kosovo.

"Bosna ima svojih problema, a Kosovo ne može kao takvo da bude deo, dok to ne dozvoli Srbija", kaže Popovski.

On je dodao i da se u Severnoj Makedoniji o mini Šengenu ne govori previše.

"Imali smo sporazum sa Grčkom, pa je onda došla blokada od Bugarske, te je javnost okupirana tim drugim temama. Na sve to, tu je i pandemija", rekao makedonski novinar Ljupčo Popovski za Euronews Srbija.

 

Komentari (0)

Srbija