Politika

Sejdiu poručuje: "Mini Šengen" važan za Zapadni Balkan, a Kurti da promeni stav

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2021

-

09:59

Sejdiu poručuje: "Mini Šengen" važan za Zapadni Balkan, a Kurti da promeni stav
Sejdiu poručuje: "Mini Šengen" važan za Zapadni Balkan, a Kurti da promeni stav - Copyright Tanjug/ Tanja Valic

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomski stručnjak Dardan Sejdiu izjavio je da bi premijer privremenoih prištinskih institucija Aljbin Kurti trebalo da promeni svoj radikalan stav o "mini Šengenu", jer ističe da takvi ekonomski projekti vode ka dubljoj povezanosti zemalja Zapadnog Balkana i njihovom približavanju Evropskoj uniji.

"Kurti kao premijer i kao političar voli da se igra rečima. On nije za ''mini Šengen'', ali je za regionalno tržište, nije za jednu stvar, ali je za drugu koja ima isto značenje. Trgovinski sporazum je važniji od sporazuma koji se bavi slobodom kretanja ljudi, znači on je više za slobodu kretanja kapitala i robe što obavezno znači i ljudi", kazao je Sejdiu za Kosovo onlajn.

On dodaje da se Kurti igra rečima za prikupljanje poena na Kosovu.

"Inače, inostranim vladama kaže da je otvoren za regionalne trgovinske odnose, koji bi trebali da budu bolji", kaže Sejdiu.

"Mini Šengen", je zajednička inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije iz 2019. godine o slobodnom protoku robe, kapitala i ljudi u šest zemalja Zapadnog Balkana, ali je od samog početka bila neprihvatljiva za kosovske vlasti.

Kako se navodi, osim za aktuelnog premijera Kurtija, balkanska inicijativa "mini Šengen" nije naišla ni na podršku tadašnje vlade Kosova, koju je vodio Ramuš Haradinaj.

"Sporazumi se moraju poštovati"

Haradinaj je smatrao da bi inicijativa "mini Šengen“ mogla da našteti i ugrozi Kosovo, jer između ostalog, kako tvrdi, "omogućava povećanje ruskog i kineskog uticaja na Balkanu".

Međutim, kada je na čelo kosovske vlade došao Avdulah Hoti, potpisan je Vašingtonski sporazum, u kome se Kosovo obavezalo na prudruživanje "mini Šengenu".

Sejdiu napominje da nova vlada ne sme da ignoriše tu obavezu i da se međunarodni sporazumi moraju poštovati.

On ističe da je Kosovo već postalo deo "mini Šengen" zone, bez obzira na to kako je vlasti nazivaju, dodajući da je zajedničko ekonomsko tržište najbolja alternativa za region, uzimajući u obzir trenutnu situaciju na Zapadnom Balkanu.

"Da li ima neka zemlja osim Bosne i Hercegovine, u toj ''mini Šengen'' zoni gde kosovski građani ne mogu da idu bez lične karte. U Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, putuje se samo sa ličnom kartom, Sa Srbijom takođe imamo specijalni dogovor iz Birselskog sporazuma. Taj "mini Šengen" postoji u smislu slobode kretanja, sada radimo na administrativno-proceduralnim stvarima", zaključio je Sejdiu.

Komentari (0)

Srbija