Politika

Dobiješ vizu Kosova, slobodno ulaziš u Srbiju - nova faza "Mini šengena" mogla bi da bude problem za Beograd

Komentari

Autor: Blic/Euronews

28/05/2021

-

18:17

Dobiješ vizu Kosova, slobodno ulaziš u Srbiju - nova faza "Mini šengena" mogla bi da bude problem za Beograd
Dobiješ vizu Kosova, slobodno ulaziš u Srbiju - nova faza "Mini šengena" mogla bi da bude problem za Beograd - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Prištinski list Koha objavio je nacrt sporazuma, bez otkrivanja ko je autor, u kojem tvrdi da bi Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i Kosovo mogle da potpišu sporazum o slobodnom kretanju građana uz biometrijsku ličnu kartu. Sporazum bi podrazumevao i slobodno kretanje kroz region građana trećih zemalja kojima je jedna od potpisnica izdala vizu. 

Tako bi po tom sporazumu, svako ko je dobio vizu od Albanije ili prištinskih vlasti na Kosovu imao pravo da boravi i u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Severnoj Makedoniji... 

U Nacrtu se navodi da nesmetan prolazak kroz granice šest zemalja Zapadnog Balkana podrazumeva i kratak boravak, ne duži od 90 dana tokom perioda od 180 dana.

"Građanin jedne od strana može ući na teritoriju druge strane, u skladu sa ovim sporazumom, pod uslovom da: poseduje važeću biometrijsku ličnu kartu koja važi najmanje tri meseca, nema zabranu ulaska i boravka na teritoriji druge strane, ne predstavlja pretnju po bezbednost ili javno zdravlje druge strane, verifikovane objektivnim, konkretnim i relevantnim informacijama i podacima, kao i podacima nadležnih organa", navedeno je u Nacrtu sporazuma, koji je objavila Koha, a prenosi Blic.

E-Stock/Miloš Rafailović

Važan deo problema je i bezbednosni aspekt, odonosno pitanje kontrole nad ljudima koji se kreću regionom

Stanovnike zemalja regiona, kako tvrdi Koha, nacrt sporazuma definiše kao “građane”, ali bi Kosovo trebalo da bude označeno fusnotom: ”Ova beleška ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SBUN 1244 i mišljenjem MSP-a o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova“.

Deo sporazuma odnosi se i kretanje državljana zemalja van Zapadnog Balkana i izdavanje viza.

"Državljani trećih strana od kojih se zahteva da imaju vizu za ulazak na teritoriju svih ugovornih strana mogu ući na teritoriju svake ugovorne strane na osnovu važeće vize koju je izdala jedna od strana u sporazumu u skladu sa domaćim zakonodavstvom”, deo je Nacrta sporazuma.

Paraf na samitu Berlinskog procesa

Paraf na sporazum bi, tvrdi Koha, trebalo da bude stavljen tokom sledećeg samita u okviru Berlinskog procesa, koji je pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, i to ovog leta u Berlinu. Planirano je da stupi na snagu 1. januara 2022. godine.

Ovakav sporazum doveo bi Srbiju u nezavidnu situaciju s obzirom na to da bi morala da potpiše sporazum s Prištinom koju kao državu ne priznaje, a samim ti ni dokumente odnosno vize koje vlasti u Prištini izdaju.

Takođe, Beograd bi morao da prihvati i da deo vlatite politike bezbednosti koji se odnosi na izdavanje viza državljanima trećih zemalja prepusti u ruke između ostalog Prištini ili Tirani.
Stanovnici Zapadnog Balkana prelaze granice bez viza, uz lične karte. Stanovnici Kosova u Srbiju, ulaze samo uz ličnu kartu, a na prelazu im se radi dodatni dokument.

EPA/Zoltan Balogh

 

Taj papir onda moraju da čuvaju i sa njim mogu da budu u Srbiji tri meseca, a kada se vraćaju, moraju da ga pokažu na granici. Takođe, na aerodromu prvo mogu da pokažu samo ličnu kartu, a tek kada uđu u međunarodne vode na narednom aerodromskom punktu - pokazuju pasoš Kosova.

Oni koji imaju pasoš Kosova, mogu da putuju bez viza u Albaniju, Makedoniju i Crnu Goru. Najvažniji deo izdavanja viza je bezbednosni apsekt, njima se kontroliše ko od stranaca ulazi u zemlju.

Zajednička baza podataka

Nacrtom sporazuma se predviđa i uspostavljanje zajedničke baze podataka.

"Ovaj sporazum takođe predviđa uspostavljanje regionalnog informacionog sistema/sigurne baze podataka, koja će se sastojati od svih informacija i baza podataka relevantnih za pravilno sprovođenje ovog sporazuma, a to su: spisak trećih zemalja, građana kojima je potrebna viza za ulazak na teritoriju sve strane ovog sporazuma; spisak trećih zemalja, čiji državljani ne trebaju vize i mogu ući na teritoriju svih strana ovog sporazuma sa biometrijskim dokumentima (pasoš i lična karta)", navodi se u dokumentu.

Kako je navedeno biće uspostavljeno regionalno telo, a postojaće komisija koja će biti zadužena za organizaciju, koordinaciju i nadgledanje aktivnosti u vezi sa sprovođenjem ovog sporazuma. Komisiju će činiti po dva predstavnika iz svake zemlje, a njenim radom koordiniraće Veće za regionalnu saradnju.

Komentari (0)

Srbija