Politika

Zaključci samita Brdo-Brioni: Bez stava o promeni granica zbog protivljenja Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

20:08

Zaključci samita Brdo-Brioni: Bez stava o promeni granica zbog protivljenja Srbije
Zaključci samita Brdo-Brioni: Bez stava o promeni granica zbog protivljenja Srbije - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Na danas održanom 10. po redu, jubilarnom samitu u okviru procesa Brdo-Brioni, koji je na Brdu kod Kranja okupio lidere zemalja Zapadnog Balkana i Prištine, usvojeni su kompromisni zaključci kojim se potvrđuje posvećenost zemalja regiona proširenju Evropske unije.

Usvojena deklaracija zbog protivljenja Srbije ne sadrži temu o promeni granica u regionu, koja je postojala u predlogu zaključaka.

Naglasak skupa je ostao na tome da je proširenje geopolitičko pitanje, da proces proširenja mora da se ubrza i da EU region Zapadnog Balkana treba da posmatra kao celinu.

Sastanku su lideri Srbije, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH i politički predstavnik privremenih političkih institucija u Prištini.

Tanjug/Nebojša Tejić

 

Ovo je prvi samit Brdo Brioni na kojem nisu bili prisutni gosti, jer premijer Francuske Emanuel Makron nije mogao da dođe zbog ranije preuzetih obaveza.

"Ovo je prvi put da smo bili sami, i morali smo da se gledamo u oči i suočimo se sa problemima regiona", kazao je slovenački pedsednik Borut Pahor, uz ocenu da je skup utoliko bio zahtevniji, ali i uspešan.

Pahor, koji je sa hrvatskim predsednikom predsedavao samitu, rekao je da je to bio prvi put da je EU pozvana da gleda na region kao na celinu.

Kopredsedavajući Milanović je pojasnio da kompromisno usvojeni zaključci znače da je svako morao nečeg da se odrekne, a kao primer je naveo agendu Vjose Osmani, za koju je rekao da je bila nešto zahtevnija.

Milanović je otkrio i da je na samitu bilo, kako je rekao, određenih prekora povišenih tonova i nesporazuma, kao i da su zbog protivljenja Srbije neki delovi iz prištinske agende morali biti „ispušteni".

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je sastanak bio "pristojan i dobar" uz mnogo replika, duplika.

"Ali na to smo navikli. Pre svega ih je bilo između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo", dodao je on.

Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

 

Kazao je da bilo i mnogo stvari oko kojih nje bilo saglasnosti, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promene granica u regionu.

Objasnio je da u regionu pojedini na dva načina tumače menjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se menjaju van pravila koje su ustanovile UN.

Upitan da li je na sastanku, kao što su pojedini mediji preneli, bilo burno, Vučić je odgovorio da nije bilo burno, ali da je on, kako je rekao, "uživao".

Različiti utisci Komšića i Đukanovića

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je na sastanku govorio o otvorenim pitanjima koje BiH ima sa Srbijom i Hrvatskom, a njegov kolega Želko Komšić je nakon sastanka izrazio nezadovoljstvo, jer je, kako je rekao, priča ostala na "balkanskim temama".

Komšić je rekao da rasprava "na momente baš nije bila prijatna", a tiče se Beograda i Prištine u koju se, kako je kazao, naravno morao da uključi i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, za kojeg je rekao da se zna na čijoj je strani.

Komentarišući da je to celu raspravu odvelo u pogrešnom pravcu, Komšić je rekao da je "najviše vremena otišlo na stavove i politička viđenja Dodika i predsednice tzv. Kosova (Vjose Osmani)".

Za razliku od Komšića, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović zadovoljan je usvojenim zaključima i veruje da predstavljaju dobar prilog u ukupnoj politici zemalja Zapadnog Balkana prema EU.

Ðukanović je istakao da je poenta tokom čitavog razgovora bila na temi evropeizacije Zapadnog Balkana.


Vučić zabrinut za dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije mogao da popusti Prištini ni po jednom pitanju na kojem su insistirali na Samitu "Brdo-Brioni", navodeći da je zabrinut za budućnost dijaloga, jer u svemu što je ranije danas čuo na tom skupu, ističe, nema ničeg racionalnog.

"Nastavak dijaloga je važno i teško pitanje. Bićemo spremni da razgovaramo, da uvek učestvujemo u dijalogu, ali posle ovoga što sam danas čuo, a to je agenda cele prištinske vlade, veoma sam zabrinut, jer tu nema ničeg racionalnog", rekao je Vučić novinarima u Briselu, na pitanje kako vidi budućnost dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je istakao, može se razgovarati sa nekim ko je na potpuno suprotnoj strani, ako se tu prepozna nešto pragmatično ili racionalno.

"Ja danas ništa slično nisam video", dodao je predsednik Srbije.

Vučić je preneo i da su mu neki predstavnici zemalja koje su među prvima priznale tzv Kosovo rekli da ne to razumeju i da Priština tako samo Beogradu olakšava posao.

"U neverici sam slušao neke arugmente. To je kao kad Džaferović priča o dugovima, a kada mu zatražim da pokaže papir, da nas više ne maltretira, kada pitamo na osnovu čega dugujemo… Još nijedan papir nisam dobio", rekao je Vučić.

Dodao je da to ne znači da smo mi "anđeli nebeski", ali racionlano pristupamo situaciji.

"Smem da kažem narodu koliko je teška naša situacija i pozicija, a kako to drugi žele da predstave… Biće teško", rekao je Vučić.

Problem vizne liberalizacije Kosova

Upitan na čemu je danas Priština insistirala, Vučić je rekao da su prvo govorili o svim državama na Zapadnom Balkanu, na šta je on reagovao, protiveći se tome.

"Drugo pitanje je bilo vizna liberalizacija, rekli smo da nema problema, ali da ne može da piše Kosovo, jer ga ne priznajemo, ili mora da stoji sa zvezdicom. Oni neće. Oni u insistirali na nečemu što nije pisalo, da se odbija promena granica, a podrazumevaju se one granice koje su oni zamislili", rekao je Vučić.

Kako kaže, u prvom trenutku se trudio da neslaganje objasni argumentima, a onda je shvatio da je to potpuno besmisleno.

"Onda sam se osmehivao i čekao kraj, pošto mi nije na pamet padalo da popustim oko bilo kog pitanja, jer bi to bilo gaženje Srbije, naše državnosti, građana. Nikakvo posebno junaštvo, držali smo se kako je bilo moguće", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija