Politika

Proces Brdo-Brioni okupio lidere regiona za istim stolom, sastanak trajao duže zbog usaglašavanja zaključaka

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

17/05/2021

-

14:01

Proces Brdo-Brioni okupio lidere regiona za istim stolom, sastanak trajao duže zbog usaglašavanja zaključaka
Proces Brdo-Brioni okupio lidere regiona za istim stolom, sastanak trajao duže zbog usaglašavanja zaključaka - Copyright Tanjug/Nebojša Tejić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi plenarni sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni završen je danas na Brdu kod Kranja u kongresnom centru, a trajao je nešto duže nego obično, zbog, kako se navodi, usaglašavanja zaključaka.

Sastanku koji se odvijao iza zatvorenih vrata, odnosno bez medija, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Albanije Ilir Meta, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović, predsednik Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Oni su sedeli za okruglim stolom, a predsednik Vučić se nalazio naspram domaćina Pahora i Milanovića.

Tanjug/Nebojša Tejić

 

Očekuje se da nakon prve plenarne sednica samita budu objavljeni zaključci sa sednice, kao i deklaracija.

Nakon tog sastanka, kako je predviđeno agendom današnjeg samita, lideri će obići dvorac, posle čega će imati zajednički ručak, a za kraj današnjeg samita planirana je zajednička konferencija za medije.


Na današnjem samitu lideri zemalja učesnica obeležiće i 10. godišnjicu pokretanja Inicijative, ali i, kako je najavljeno, "ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU".

Takođe, prema najavama, lideri će "razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi".

Vučić je u petak uveče rekao da je dobio predlog zaključaka, ali i da je tražio da se unese i jedan amandman -  da je Srbija protiv promene granica, u skladu sa poveljom UN i odlukama organa UN.

Tanjug/Nebojša Tejić

 

Naglasio je i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.

"Poslali su mi predlog zaključaka Samita u kojima stoji da treba svi zajedno da se protivimo promeni granica. Ja sam uneo jedan mali amandman i to je sada pakao za njih", rekao je Vučić za TV Prvu.

Fokus sastanka i proširenje EU

Tako će na današnjem susretu lidera regiona biti obeležena deseta godišnjica pokretanja inicijative, ali će se, kako je najavljeno, "ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU" i "razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi".

Uoči samita, predsednik Slovenije Borut Pahor boravio je u Prištini i Beogradu. On je, naime, u četvrtak u Prištini razgovarao s kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a u petak u Beogradu s predsednikom Srbije. Pahor se u septembru sastao sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a u martu sa članovima Predsedništva BiH. Pahor je, takođe, pre oko dve nedelje razgovarao i sa predsednikom Crne Gore Đukanovićem, kao i albanskim predsednikom Iljirom Metom.

Pahor je u Prištini rekao da je protiv promene granica na Zapadnom Balkanu, a Osmani da će dijalog sa Srbijom biti nastavljen, ali ne o statusu i granicama Kosova.

Tanjug/Nebojša Tejić

 

Dan kasnije, u Beogradu, Pahor je kazao da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju i ukazao da je u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan ključna geopolitička dimenzija.

Naveo je da sa današnjeg samita treba da bude poslata poruka da proširenje Unije mora da se odvija brže, da Brisel mora da ima pred očima ceo prostor Zapadnog Balkana i da bi bilo „odlično kad bi sve zemlje regiona ušle više ili manje istovremeno u EU“.

On je rekao da na samitu očekuje usvajanje zajedničkih zaključaka, a možda i deklaracije koja će podstaći ubrzano proširenje EU i sprovođenje reformi u tim zemljama.

Uz predsednike Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Zorana Milanovića, koji su predsedavajući Procesa Brdo-Brioni, na samitu će učestvovati i predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Vjosa Osmani, predsednici Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Iljir Meta, kao i sva tri člana Predsedništva BiH – srpski Milorad Dodik, bošnjački Šefik Džaferović i hrvatski Željko Komšić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija