Politika

Vučić protiv zamrznutih konflikata, Pahor za ceo region u EU

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2021

-

11:13

Vučić protiv zamrznutih konflikata, Pahor za ceo region u EU
Vučić protiv zamrznutih konflikata, Pahor za ceo region u EU - Copyright Tanjug/Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom potvrđen visok nivo bilateralnih odnosa, te istakao da je i slovenačkom kolegi preneo pozicije Srbije po pitanju Kosova i Metohije, te stav da se to pitanje mora rešiti kompromisom, kroz dijalog, jer zamrznuti konflikt nikada nije dobro rešenje, što se i danas veoma dobro vidi na primerima eskalacije takvih konflikata.

Vučić je novinarima posle sastanka rekao da su ključna tema razgovora bili regionalni procesi, pre svega predstojeći Samit Brdo - Brioni, te da su pored regionalnih pitanja, razgovarali i o evropskim intehracijama Srbije i o bilateralnim odnosima.

"Slovenija od jula predsedava EU i za nas je važna podrška Slovenije na našem EU putu", rekao je Vučić.

On je naveo da se najviše razgovaralo o regionalnim pitanjima, te da je Pahora upoznao sa pozicijama i stavovima Srbije po pitanju KiM i celog regiona.

"Verujem da je naša pozicija zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava, na čvrstim pravnim temeljima. Naša pozicija nije laka, jasno je da po pitanju KiM imamo drugačije stavove, kao i 22 države članice", rekao je Vučić.

"Uvek smo spremni za dijalog"

On je poručio da se Srbija zalaže i želi da vodi dijalog sa Prištinom, pod okriljem Brisela.

"Bili smo spremni u maju, u junu, uvek smo spremni, jer zamrznut konflikt nije dobar. Vidite kako se završi, na svakih pet godina neko ga odmrzne. To nama ne treba, da ostavimo konflikt budućim generacijama, već da napravimo nekakav kompromis", rekao je Vučić.

To je, istakao je, politika Srbije.

"A, da li ćemo uspeti ne mogu da garantujem, jer je za tango potrebno dvoje. Videćemo šta misli druga strana i da li su spremni za dijalog", rekao je Vučić.

Nemoguća izmena granica

Pahor je rekao da je sa Vučićem, u oviru priprema za samit na Brdu kod Kranja, najduže razgovarao o stavovima za promenu granica. On je podsetio da je izjavio da je nakon tragedije na Zapadnom Balkanu devedesetih došlo do formiranja novih granica, "sa nadom da će zavladati mir, stabilnost i evropska i evroatlantska perspektiva za one koji to žele" i da je izmena granica mirnim putem nemoguća.


Predsednik je naveo i da je za Srbiju uvek važna uloga Slovenije u regionu Zapadnog Balkana i da se smo se rado odazivali na pozive na Samit.

"Za nas je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti, Srbija ima ne samo dobar, već u evropskim okrivima odličan ekonomski napredak, visoku stopu rasta i od presudnog je značaja da se posvetimo ekonomskim i reformama u oblasti vladavine prava", rekao je Vučić.

Dodao je i da se očekuje šesta zajednička sednica dve vlade.

"Imamo dobre razgovore i dijalog o položaju Slovenaca u Srbiji i Srba u Sloveniji. Verujem da ćemo nastaviti dijalog", rekao je Vučić.

Vučić je istakao danas da se Srbija nalazi na evropskom putu i podržava sve druge zdušno i snažno na tom putu, te da nema ništa protiv celovitog pristupa u procesu proširenja Unije. 

Srbija, kako je rekao, snažno podržava otvaranje pristupnih pregovora i davanje kandidature Albaniji i Severnoj Makedoniji, i nikada nije imala ništa protiv, već je podržavala davanje vizne liberalizacije Prištini, kao i što podržava evropski put Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

"Smatramo da je važno da brinemo svi zajedno o celom regionu, jer živimo zajedno u ovom regionu, jedni pored drugih. Nemamo ništa protiv celovitog pristupa. Naravno uvek ćete imati pristup na osnovu napretka, ali nemamo ništa protiv da postoji značajniji geopolitički pristup prema Zapadnom Balkanu", rekao je on.

Pahor: Proširenje EU na Zapadni Balkan je geopolitička nužnost

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio da je proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana geopolitička nužnost i da bi taj proces trebalo ubrzati, kao i da očekuje da sa predstojećeg samita za lidere Zapadnog Balkana u okviru inicijative Brdo Brioni u Sloveniji u ponedeljak bude poslata ta jedinstvena poruka u Brisel.

Pahor je rekao da je glavni razlog njegove posete Srbiji kao i zemljama u regionu priprema za taj samit i izrazio zadovoljstvo, kako je rekao, "veoma iskrenim i prijateljskim razgovorima sa prijeteljem Vučićem".

Instaram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Borut Pahor obišli su i gradilište "Beograda na vodi"

 

Kaže da je Slovenija jedan od inicijatora te inicijative i da je hteo da vidi da li su lideri u ovom delu Evrope sposobni da za neku novu "svežu strategiju proširenja EU", kako taj proces ne bi zastao.
Pahor je istakao da to treba da podstakne i proces reformi u ovom delu Evrope, kako bi što pre došlo do proširenja.

"Pogotovo sam želeo sa svima, kao i sa Vučićem, da se posavetujem o toj delikatnoj temi odnosno o osnovnoj zamisli koja provejava iz nacrta zaključaka te konferencije - da je proširenje EU na Zapadni Balkan geopolitička nužnosti i da proširenje mora da se odvija brže", naveo je Pahor.

"Mir je svima interesu"

Predsednik Slovenije dodaje da je treća bitna stvar i novost u dokumentima u inicijativi Brdo Brioni da EU mora da ima pred očima ceo prostor Zapadni Balkan i da bi bilo sjajno kada bi više ili manje istovremeno sve zemlje tog prostora ušle u EU.

Kaže da je razumeo tokom savetovanja sa liderima da bi za neke države koji su već na putu u EU, a pogotovo za Srbiju, to moglo da predstavlja neki problem.

"Ako sam te Vučiću dobro razumeo, mislim da se slažemo da samo takav pristup omogućava mir i stabilnost, što je u interesu svih, bez obzira na razlike između nas", poručio je Pahor predsedniku Srbije komentarišući njegovu prethodnu izjavu da Srbija nema ništa protiv celovitog pristupa u procesu proširenja Unije.

"Ako uspemo da budemo jedinstveni u ponedeljak i posaljemo tu poruku u Brisel, to će biti dodatna vrednost", dodao je Pahor.

Kaže da očekuje iskren i konstruktivan razgovor i tokom samita, kao što je imao u bilateralnim razgovorima i da će se na kraju doći do zaključka.

Dodaje da će to biti prvi susret posle godinu i po dana i da će sa zajedničkog samita u Brisel otići jedna sveža deklaracija koja, kako očekuje " budi nadu da će nadahnuti ubrzano proširenje EU sa jedne strane, a s druge podstaći države da ubrzaju reforme i usklađivanje svog pravnog poretaka sa evropskim".

Komentari (0)

Srbija