Politika

Slovenački predsednik stigao u Srbiju, pripreme za samit Brdo-Brioni

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

14/05/2021

-

10:15

Slovenački predsednik stigao u Srbiju, pripreme za samit Brdo-Brioni
Slovenački predsednik stigao u Srbiju, pripreme za samit Brdo-Brioni - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Sastanak je počeo u 10 sati u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Posle "tet-a-tet" sastanka Vučića i Pahora, predviđeno je da se dvojica predsednika sastanu i sa članovima delegacija Srbije i Slovenije.

Planirano je da se Vučić i Pahor obrate medijima oko 10.45 sati.

Pahor je sinoć stigao u Srbiju, a na aerodromu ga je dočekala Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Uoči posete Pahor je ocenio da bi Evropska unija proširenje na Zapadni Balkan morala da stavi na značajno višu poziciju na svojoj agendi, a da bi prijem država ovog regiona obezbedio mir i stabilnost.

"Nadam se da će Slovenija tokom predsedavanja Savetu EU pridodati izvesno ubrzanje u dinamici proširenja. Svakako mora doprineti bar rešenju za blokadu Severne Makedonije i napredak Albanije. Trudiću se da tome doprinese i samit lidera Brdo-Brioni, koji će biti održan 17. maja ove godine", izajvio je Pahor u intervjuu za Kurir uoči današnje posete Beogradu.

Govoreći o non-pejperu o Zapadnom Balkanu, koji je navodno potekao od slovenačkog premijera Janeza janše, Pahor je naveo da je puštanje u javnost te priče doživeo kao opasnost da Slovenija izgubi kredibilitet iskrenog prijatelja svih naroda i država regiona.

"Sadržaj 'non-pejpera' je upravo suprotan mojim pogledima na zajedničku evropsku budućnost.

Rešenje vidim u značajno bržem proširenju Evropske unije na zapadni Balkan, a koje Brisel mora videti kao geopolitičko pitanje. Pred očima mora imati celokupno područje zapadnog Balkana i iskrenu želju da sve države što pre postanu punopravne članice EU. Samo u tom slučaju granice više neće imati takav značaj, a nacionalizam će izgubiti svoju privlačnost. To je važno za očuvanje mira i bezbednosti, kao i blagostanja ljudi u tom prostoru", poručio je slovenački predsednik.

On je ocenio da je "najveći problem koji može da se reši gubitak poverenja u skoro uključenje zapadnog Balkana u EU".

"Zbog toga se dodatno gubi politička volja za reforme, a umesto toga jača nacionalizam, koji rešenja traži u promenama granica. Ako bismo, na primer, uslovno rečeno, u 'paketu' relativno brzo primili sve države zapadnog Balkana u EU, onda bismo rešili najvitalnije interese tih država i Evropske unije i, pre svega, obezbedili mir i stabilnost", poručio je prdsednik Slovebnije.

 

Komentari (0)

Srbija