Politika

Vučić posle sastanka sa Stoltenbergom: Veoma važan razgovor za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

18:30

Vučić posle sastanka sa Stoltenbergom: Veoma važan razgovor za Srbiju
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug AP/ John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je zadovoljan razgovorima koje je imao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom koji je dao jasan odgovor o očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.


"Imali smo određenih pitanja o odredenim nagađanjima i dobili smo jasan odgovor generalnog sekretara. On je istakao važnost KFOR-a. Mislim da će to dovesti smirenje u srcima ljudi, ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celom regionu", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić je preneo da je sa Stoltenbergom razgovarao o mnogim pitanjima od značaja za region, a i o svim pitanjima u vezi sa Kosovom i odnosu Beograda i Prištine, donjem vazdušnom prostoru i procesu dijaloga.

Vučić je rekao da je ukazao na to da je Srbija posvećena sto posto procesu dijaloga i da će dati sve od sebe da dođe do kompromisa u dijalogu pod okriljem EU.

On je izrazio očekivanje da ćemo za to imati to dovoljno snage da završimo proces pozitivno, i da očuvamo mir i stabilnost, a da se izbegnu nasilje i incidenti.

"Stoltenbergu je uvek spreman na razgovor o svemu što je važno za Srbiju i kad god imamo probleme otvoren je za razgovore o teškim pitanjima iz regiona kako bi se situacija smirila", poručio je Vučić.

Fokus Kfor-a ostaje na istom mandatu

Vučić je rekao da je zadovoljan jer je od od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenbera čuo da će fokus Kfor-a ostati očuvanje bezbednosti. 

Vučić je, u izjavi srpskim novinarima, kazao da je veoma srećan što nisu potvrđene glasine, a postojali su zvanični dopisi iz pojedinih glavnih gradova NATO zemalja koji su govorile da je važno da se napravi neka vrsta dogovora o bržem povlačenju trupa.

On je istakao da je odgovor koji je dobio od Stoltenberga o nepromenjenom fokusu Kfor-a veoma važan posebno za nas, jer bez mira i stabilnosti ne možemo da napredujemo.

Preneo je da je bilo govora i o 2013. kada je postignut dogovor o neulasku na sever do zuba naoružanih snaga Kosova, dodajući da je to nešto što je NATO poštovao.

Takođe je bilo razgovora, kaže, i o kontroli takozvanog donjeg vazdušnog sloj, ukazujući da će biti još razgovora o tome da li će biti kontrolisan sa Islanđanima, ili preko radara na Kopaoniku.

"Zadovoljan sam suštinom razgovora i onim što je najvažnije, jer nama su potrebi mir i sigurnost, oni su od presudnog značaja", istako je Vučić rezultate razgovora sa Stoltenbergom.

Od Stoltenberga dobio izuzetne odgovore

Vučić je izjavio da je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarao o tri važna pitanja i da je zadovoljan jer je, kako je istakao, dobio izuzetne odgovore.


"On razume situaciju u regionu i Srbiji i razume naše probleme iako zastupa 30 zemalja. Razume pitanja u regionu i kako bi se njima trebalo baviti. Razume našu poziciju i neću o tome govoriti javno, ali mogu da kažem da sam prilično zadovoljan", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje Tanjuga da li je insistirao na bilo kakvim posebnim temama tokom razgovora.

Vučić je na konferenciji za štampu posle susreta sa generalnim sekretarom NATO istakao da je zahvalan Stoltenbergu što razume našu poziciju i dodao da je ponosan na ekonoske rezultate Srbije i očekuje da oni budu isti i u ovoj godini, što je takođe bio cilj razgovora sa Stoltenbergom.

On je u Brisel stigao posle učešća sa samitu lidera Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, gde je boravio ranije danas. 

Skup na Brdu kod Kranja bio interesantan i težak

Osvrnuo se i na skup na Brdu kod Kranja konstatacijom da je bio interesantan, ali težak.

Kaže, kada je shvatio da Albanci sa Kosova ne žele da potpišu zajedničku deklaraciju onda je postalo i pomalo zabavno.

"Nisu hteli da potpišu ono što je bio zajednički imenitelj, želeli su da se ubaci još nešto što nismo želeli da prihvatimo kao deo dokumenta", objasnio je on

Vučić je rekao da se susreo i po prvi put sa nečim što ne razume, a to je da neko neće da podrži dokument protiv kojeg nema ništa, ali ima nešto protiv činjenice da nešto nije ušlo u taj dokument.

"Svašta sam video, tako nešto još nisam ni čuo ni video", rekao je Vučić ne precizirajući o čemu je reč.

 

 

On je istakao da se razgovaralo oko granica, da je on govorio o licemerju da protiv promene granica govore oni koji su ih menjali, ili oni koji sud promena imali benefite.

"Pa pitao sam „kada ste rešili da usvojite te principe?“. Obavestite nas o tome. Zatražio sam da se u dokument unese umetnuta rečenica da se priznaju granice koje priznaju UN. To nije naišlo na podršku, jer su mnogi prisutni umislili da su važniji od UN", podvukao je on.

Vučić je rekao da večeras u Briselu ima još sastanak sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, te da potom putuje u Prag gde sutra započinje zvaničnu posetu.

Stoltenberg: Dijalog najbolja platforma za rešenje


Dijalog je najbolja platfrma za pronalaženje rešenja u korist svih građana Kosova, koje bi garantovalo bolju i prosperitetniju budućnost za sve, istakao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Briselu.

"NATO u potpunosti podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Pištine. Dijalog najbolja platforma za pronalaženje rešenje za sve građane. Ono garantuje bolju i prosperitetniju budućnost za sve. Zbog toga je važan konstruktivan dijalog. Apelovao bih na sve učesnike da u njemu učestvuju konstruktivno", rekao je on.

Stoltenberg je, na konferenciji za štampu posle sastanka , preneo da je razgovarano o mnogim bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan.

On je kazao da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da ulaže napore u toj oblasti već decenijama. Misija KFOR, kaže, je najbolji dokaz tog opredeljenja, jer ta misija obezbeđuje mirno okruženje, slobodu kretanja za sve na Kosovu na osnovu mandata Saveta bezbednosti UN.

Tanjug AP/ John Thys

 

NATO je, istakao je on, posvećen izgadnji snažnog partnerstva sa Srbijom. Stoltenberg je naglasio da NATO poštuje neutralnost Srbije.

"Suočavamo se sa zajedničkim bezbednosnim izazovima, a partnerstvo može doneti benefite građanima Srbije", podvukao je on.

Podsetio je da NATO sa Srbijo radi na reformi nacionalnih bezbednosnih struktura, kao i da Srbija radi sa NATO na obuci iračkih vojnih lekara.

Mandat Kfora isključivo po mandatu UN


 Generalni sekretar NATO izjavio je da saveznice Alijanse rade dobro i pod precizno ustanovljenim smernicama utvrđenim od Ujedinjenih nacija.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o najavljenom povećanju broja vojnika iz Hrvatske u misiji Kfor, Stoltenberg je rekao da ti brojevi variraju tokom vremenu između samih saveznica, ali da bez obzira na to moraju da budu u okviru mandata koji su utvrdile Ujedinjene nacije.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićm u Briselu rekao da pozdravlja svakako doprinos Hrvatske u misiji Kfor, kao i da za njih važi isti mandat, kao i za sve NATO trupe.

"Bilo kakva promena u misiji Kfora mora da bude dogovorena od svih 30 saveznica konsenzusom. Ono što pozdvljam je posvećenost NATO saveznica da daju vojnike i podržavaju Kfor", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Komentari (0)

Srbija