Politika

Jovanović za Euronews Srbija: Nikad prljavija kampanja, glas za koaliciju NADA je glas za promene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2023

-

22:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije i nosilac liste koalicije NADA Srbije Miloš Jovanović kazao je u emisiji Euronews centar da nikada u Srbiji nije vođena prljavija kampanja, koju je okarakterisao kao "odvratnu". Jovanović je rekao da je ponosan na njihovu koaliciju jer su "ostali dostojanstveni tokom kampanje", iako su, kako kaže, njega lično i celokupnu opoziciju vređali tokom jedne emisije na "režimskoj televiziji".

"Kad dođete u situaciju da vas nazivaju bitangom i fukarom, izvinjavam se na tim izrazima vašim gledaocima, ali to su izrazi koji su korišćeni u toj emisiji, onda se zaista zapitate dokle smo stigli, a onda vam je to dodatna potvrda da neke promene, i ne neke, nego korenite promene u ovoj zemlji moraju da se dese", kazao je Jovanović i dodao:

"Nikada prljavija kampanja nije bila u Srbiji, nikada nije bila ličnija, nikada nije bila manje politička i načelna, nego čisto politikanstvo, i na momente smo dotakli zaista dno. Ja mislim na ovu uslovno rečenu aferu, u slučaju Đorđa Miketića. Nikad se ništa slično nije radilo u kampanjama u Srbiji. Dakle, Bezbednosno-informativna agencija, je tu da štiti bezbednost države, a ne da se bavi privatnim, bezveznim, besmislenim i potpuno nezanimljivim snimcima. To se nikada nije dogodilo i to pokazuje u kojoj meri je ovaj režim zaista zarobio sve institucije".

Euronews

 

Lider koalicije NADA istakao je da se ta lista neće služiti takvim metodama jer je to, po njemu, spuštanje na nivo u kojem se predsednik Aleksandar Vučić najbolje snalazi, već da će primeniti "protivotrov".

"Imali ste priliku da vidite njegov intervju u NIN-u, to je prilično skandalozno bilo da na pitanje novinara i odgovornog urednika o onom čuvenom kol centru, isplati novca, ja ću reći na crno, ali u gotovini. Vidite kako je on odgovorio, kao predsednik države. Mislim, to je sve prilično skandalozno i ako krenete da odgovarate na tu vrstu ponašanja, istim ponašanjima, onda smo svi izgubili. Ne mi kao stranka, izgubila je Srbija, izgubili su građani", kazao je Jovanović.

On je tom prilikom podsetio na pitanje da li je uobičajeno da se u kol centru SNS-a isplaćuje novac "kada se pekare zatvaraju ako se ne izda fiskalni račun", na koje je predsednik odgovorio svojim pitanjem: "Jeste li vi poreski inspektor, šta ste?" 

Koalicioni potencijal u Beogradu i mogućnost tehničke vlade na republičkom nivou

Kada je u pitanju diferenciranje u odnosu na druge partije desnog političkog spektra, Jovanović ističe da će birači znati da prepoznaju razliku na osnovu biografije i pređenog političkog puta. On takođe ističe da je možda najveća razlika u odnosu na to što je glas za koaliciju NADA glas za promene.

"S druge strane, to je bio i kamen spoticanja, ali legitimno je da imamo drugačija mišljenja, prosto nismo iste stranke. Oni deklarativno kažu da su za promene, ali onda dodaju, nećemo da menjamo ovu vlast sa ostatkom opozicije, što je legitimno reći i misliti. Jedini problem je što u ovakvom kontekstu, u ovakvoj političkoj konstelaciji, promena neće biti moguća, ako nema jedinstva opozicije nakon izbora", naglašava lider ove liste.

Jovanović kao praktičan primer tog kamena spoticanja navodi hipotetičku situaciju u kojoj opozicija osvaja većinu u Beogradu.

"Dogodi se, što ja verujem da će biti slučaj, da u Beogradu većina odbornika pripadne strankama opozicije. Kad pitate mene da li menjam ovu vlast SNS-a i SPS-a, ja kažem da, menjamo sa ostatkom opozicije i pravimo novu gradsku vlast u Beogradu. I sa strankama levog centra, nekim levičarskim strankama, pro-evropskim, pro-briselskim, pro-nije bitno, pro-zapadne, kako god ih nazovete. Da, jer tu sve ove naše krupne političke razlike koje postoje među nama, ne dolaze do izražaja. A pritom, smatram da smo došli u tu situaciju da je zaista preko potrebno da se vlast promeni. To je fundamentalni, u krajnjem slučaju, element svake demokratije. Kada njima postavite pitanje, a ja znam i što su govorili o tim sastancima iza zatvorenih vrata. Čak je nekom sastanku potpuno eksplicitno rečeno "ne, nećemo menjati Vučića", pa je dat jedan čovek iz ove koalicije Srbija protiv nasilja kao primer i kao ilustracija da "sa njim nećemo menjati vlast", kazao je on i dodao da je, po njegovom mišljenju takav stav kalkulantski.

"Onda me čudi da stranke koje se toliko bore za teritorijalnu celovitost ove zemlje i za Kosovo i Metohiju u Srbiji, što jeste slučaj, i ja se borim za to, i da se bore toliko protiv francusko-nemačkog sporazuma, a onda skoro rečju uopšte ne smeju da pomenu ime čoveka koji je taj francusko-nemački sporazum prihvatio.. Mislim da je to nelogično i neodgovorno. Svaki patriotski birač mora da zna, ali on to i zna, da ako hoćete da osujetimo primenu francusko-nemačkog sporazuma, nužan uslov, ne i dovoljan, ali bez koga se ne može je da se razvlasti režim Aleksandra Vučića", objasnio je Jovanović svoj stav.

"Demokratija podrazumeva da je vlast smenjiva"

On je zatim naglasio šta je bitna razlika između republičkih i beogradskih izbora, kada je reč o nacionalnim pitanjima.  

"I da se napravi koalicija sa političkim strankama ili koalicijom u kojoj su političke stranke koje su pohvalile francusko-nemački sporazum, neke su se jasno opredelile za otcepljenje Kosova. Neke da, neke ne. Neka bude da su svi na toj strani, što nije slučaj. Miki Aleksić je nedavno rekao na javnom servisu da je za odbacivanje tog sporazuma. To je rekao i na Kosovu i Metohiji. Neka su svi za taj sporazum. U Beogradu se o tome neće odlučivati. Meni je važno da oslabim stranku i čoveka koji je taj sporazum prihvatio i koji će taj sporazum primeniti ako se ne razvlasti", istakao je Jovanović.

Što se tiče republičkih izbora Jovanović je istakao da bi, u slučaju da opozicije dobiju većinu, bila formirana tehnička vlada u trajanju od tri meseca, kojoj bi, po njemu, bio cilj da "oslobodi medije".

On smatra da bi pojavljivanje na televizijama u ta tri meseca drastično promenilo političku sliku pred nove izbore.

"Mnogo bi promenili sliku, pod jedan. Pod dva nastupili biste na tim izborima sa pozicije izvršne vlasti, što u Srbiji, u svakom narodu to puno menja, a u Srba ponekad i više nego što treba, kad nastupate sa pozicijom vlasti, kad ste ministar odmah ste lepši, odmah ste pametniji. Prosto vlast je vlast u našem narodu. To je svuda, manje-više slučaj, kod nas je možda ta crta malo izraženija, meni to inače mnogo ne impunuje. Mnogo bi se promenilo. Sama činjenica da posle 12 godina menjamo vlast bi bila za mene i za narod otrežnjujuća i participirala bi, odnosno učestvovala bi u izgradnji demokratske kulture. Šta znači demokratska kultura? Između ostalog znači ne plašiti se smene vlasti. Demokratija podrazumeva da je vlast smenjiva", kazao je Jovanović. 

 

 

Komentari (0)

Srbija