Politika

Vučić: Biće još većih pritisaka na našu zemlju, plašim se situacije oko KiM

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2023

-

21:40

Vučić: Biće još većih pritisaka na našu zemlju, plašim se situacije oko KiM
Vučić: Biće još većih pritisaka na našu zemlju, plašim se situacije oko KiM - Copyright Printskrin/Happy TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras građanima da izbori i država nisu igračka.

"Mnogima se čini da su nečije reči slađe, lepše, brže i jednostavnije izražene nego što ih ja izražavam, ali različite su pozicije. Nekome ko hoće da dobije procenat, dva ili tri više, nije problem da izgovori stvari za koje sutra ne mora da odgovara nikome, a ja moram da vodim računa o svakoj reči, zato što ću sutra da položim račun narodu", rekao je Vučić u emisiji Ćirilica na TV Hepi.

Istakao je da situacija objektivno nije tako laka kao što bi mnogi da je predstave. Vučić je rekao da je situacija kao na raskrsnici na kojoj dolaze vozila iz suprotnih smerova i gde morate da sačuvate poziciju Srbije koja nije jednostavna.

"U svakom slučaju, mislim da ukoliko jedan od ovih velikih sukoba prestane, a ako me pitate, sumnjam da će to da se dogodi, čak i za one koji govore da je Hamas gotovo poražen, plašim se da će da se proširi na neke druge teritorije", rekao je Vučić.

"Pitanje Kosova i RS će sve oštrije postavljati"

On je izjavio da se plaši da će situacija oko Kosova i Metohije i Republike Srpske da bude postavljana na sve oštriji način u narednom periodu, kao i da će Zapad da bude sve nervozniji pred ruske izbore 17. marta.

Vučić je objasnio da je za očekivati da će ruski predsednik Vladimir Putin očekivati uspehe na bojnom polju, a da će se sa druge strane održati i izbori na Tajvanu i za Evropski parlament.

"Oni koji su jastrebovi protiv Srbije biće još žešći poput Grošelja i Viole fon Kramon do svih ostalih koji će da dođu da nam sole pamet, da nam objasne da nije bio dobar izbor, da nema demokratije ovde, a oni su mnogo velike demokrate. I to će da rade sve do maja", rekao je Vučić.

Dodao je da se tada ceo svet seli u SAD gde će biti održani najveći izbori, ali to ništa ne znači. 

"Imaćemo utakmicu koju ceo svet čeka, a mi moramo politički da preživimo i ekonomski napredujemo. Moramo da imamo iskusne ljude da taj naš brod vodi", rekao je Vučić.

On je komentarišući tekst BBC-a rekao da su oni hteli da ga prikažu kao autokratu, da je "ovakav i onakav", ali da je ekonomija Srbije dobra.

"Po tom pitanju bićemo uspešni, ali ne možemo da rastemo ako ima tih spoljnih problema", rekao je Vučić.

"Beograd se ubrzano razvija i smanjuje razliku sa Zagrebom"

Vučić je rekao da je Beograd jedina metropola u regionu i da bez obzira što Srbiji još mnogo toga nedostaje da bi po životnom standardu sustigla Hrvatsku, razlika između dva grada se smanjuje i nastaviće tako.

Komentarišući napade u zagrebačkim novinama, Vučić je za TV Hepi naveo da bez obzira što je Hrvatska bogatija od Srbije, Beograd se ubrzano razvija i tako smanjuje razliku sa Zagrebom.

Vučić je rekao da je Zagreb mnogo izgubio preranim odlaskom gradonačelnika Milana Bandića, podsećajući da je Bandić bio u Beogradu 2016. godine, kada se promovisao Beograd na vodi i da se njemu dopala ta ideja, pa je želeo da pravi "Zagreb na vodi".

"On je bio strahovito snalažljiv, marljiv, sposoban i on je uhvatio priču oko Beograda na vodi i hteo je da pravi Zagreb na vodi. Uplašio sam se jer sam video da je Bandić hvatao stvari u letu. Posle toga me je šejk Muhamed pitao, ja kažem nisam najveći navijač Hrvatske na kugli zemaljskoj , ali nemam ništa protiv ako vi nalazite interes da uradite to", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je nakon prerane smrti Bandića znao da ko god da dođe posle njega neće moći da urade ništa što bi moglo da nanese štetu Beogradu.

"Na žalost ili sreću bio sam u pravu. Beograd će polako ali siguirno da odmiče, bez obzira što su oni bogatiji od nas. Mislim da je Zagreb mnogo izgubio preranim odlakom Bandića sa životne scemne, na kraju, on je za neke što se sposobnosti tiče svakao bio Albert Ajnštajn", ocenio je Vučić. 

"Protiv litijuma se govori kako Srbija ne bi ostvarila prednost u regionu"

Vučić se u jednom trenutku dotakao protivljenju iskopavanja litijuma u Srbiji. Rekao je da se o tome govori kako naša zemlja ne bi mogla da ostvari prednost u odnosu na region i da je izgubljeno dragoceno vreme.

"Evo, govorim nešto što je nepopularno i zbog čega opet nanosim probleme svojoj stranci, ali svi znate da je to urađeno samo da Srbija ne bi brzo ojačala. I već smo mi izgubili dragoceno vreme", rekao je Vučić za TV Hepi.

Dodao je da su ga u hrvatskim medijima mesecima napadali i ismevali zbog toga što gradi stadione u Srbiji.

"I onda vidite da je problem u tome što oni nemaju taj stadion. Zašto Srbija ne sme da ima nešto pre vas", upitao je Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija smanjuje razliku u odnosu na Hrvatsku i kad je nivo plata u pitanju.

"Ta razlika se smanjuje, ne onoliko brzo koliko bih ja želeo, ali se smanjuje. I kad pogledate plate, kad je prosečna plata u Hrvatskoj bila 760 evra, ovde je bila 320 evra. Sad više nije ni blizu dvostruko veća, nego je za 45-50 odsto veća", rekao je Vučić.
Predsednik je dodao da je za dalji napredak i smanjivanje te razlike potrebno da ekonomski rast bude veći.

"Srbija na evropskom putu, ali vodi slobodarsku politiku"

Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija na evropskom putu, ali je, kako kaže, dala sebi za pravo da vodi slobodarsku politiku.

"Srbija je danas možda jedina zemlja, u ovom delu Evrope svakako, možda i u celoj Evropi, koja može da bude na evropskom putu i koja je sebi dala za pravo da vodi nezavisnu i slobodarsku spoljnu politiku. Da sami donosimo odluke kako ćemo da se izjasnimo po pitanju jedne deklaracije, druge deklaracije, a to je na dnevnom nivou, da li prihvatate ovu deklaraciju ili onu deklaraciju", rekao je Vučić.

On je dodao da se Srbija nije priključila deklaracijama koje su nosile nove sankcije Rusiji, jer ima svoje interese.

Vučić je istakao da je njegov posao da vodi zemlju i da bude što je više moguće nepristrasan.
Naveo je da i oni koji tobož daju ogromnu pomoć Ukrajini daju joj, kako kaže, ne zato što joj stvarno pomažu već zato što gledaju da pomognu sebi i nanesu što veće gubitke Rusiji.

Tokom emisije gosti su kritikovali ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok, a Vučić je rekao da se više puta sretao sa njom i da ne može da kaže da je neobrazovana i da nije dovoljno pametna, te da naprotiv misli da je talentovana i da se razume u politiku.

"Ali plašim se da oni svi žive u nekom svetu u kojem neće da vide u potpunosti realnost", rekao je Vučić.

Preneo je jedan detalj kada se govorilo o proceduri za prijem Kosova u Savet Evrope, navodeći da je tada razgovarao sa premijerkom Islanda koja je, kaže, rekla da je Srbija proceduralno u pravu, ali da je bila pod velikim pritiskom i da je morala da se priključi drugoj strani.

"Oni su sad podelili svet drugačije, prokomentarisao je Vučić.

"Srbija će iskoristiti Ekspo 2027 kao veliku promociju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da će se stvari u svetu menjati mnogo brže nego što se misli i da se  plaši narednih godinu dana, ali da će Srbija iskoristiti Ekspo 2027 kao veliku promociju. On je naglasio da će Ekspo 2027 za Srbiju biti velika prilika. 

"Ali nam je zato potrebno da se nekako iščupamo, da prođemo kroz sve zamke. Nećemo moći neokrznuto, ali bez težih posledica. Ako to uspemo, onda vidim izuzetnu budućnost za našu zemlju", rekao je Vučić na TV Hepi. 

On je naveo primer kako su Ujedinjeni Arapski Emirati iskoristili klimatski samit COP ove godine, da je to bila dominacija moći i da je ceo svet došao.

Vučić je rekao da Srbija ne može da se ponaša kao takva sila, ali da može da prati šta je to što se dešava. 

"Sednica Evropskog saveta biće najzanimljivija do sada"

Predstojeća sednica Evropskog saveta biće najzanimljivija do sada, zbog odluka koje treba doneti, ali je izrazio žaljenje što u Srbiji zbog izbora ona neće biti propraćena sa pažnjom koju zaslužuje, ocenio je Vučić.

"Sednica Evropskog saveta će biti možda najzanimljivija, mi ćemo se baviti našim izborima i nećemo imati vemena da se bavimo time osim površno, što nas neretko opterećuje kao naciju i kao zemlju. Biće to najzanimljivija sednica ikada zbog svih odluka koje treba da se donesu", rekao je predsednik Vučić na TV Hepi.

Na pitanje da li će biti nekih pretnji, predsednik kaže da će toga biti, pa će biti.

Na podsećanje voditelja da su ga ispratili svi uplašeni u Granadu, očekivali su smaknuće posle dogadajaja u Banjskoj, kaže da tada pred odlazak na Samit Evropske političke zajednice nije spavao.

"Tada nisam spavao danima pred Samit u Granadi, bila je to jedna od tri najteže noći u poslednjih 10 godina, minut nisam zaspao", rekao je Vučić.

Na konstataciju voditelja da mu deset godina prete "Majdanom" - ukrajinskim scenarijom, da razne političke strukture izbegavaju izbore, da su jedva ušli u njih i govorili da će napraviti demonstracije ako budu raspisani, predsednik Vučić je dodao da je to tako bilo dok im neko preko noći nije promenio mišljenje.

"BRIKS trenutno nije moguća opcija"

U ovom trenutku Srbiji je potreban evropski put, a ulazak u BRIKS trenutno nije moguća opcija, ma koliko zvučala primamljivo ljudima, rekao je Vučić.

Vučić je to izjavio govoreći o razgovoru koji vodio sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamedom bin Zajedom, prilikom njegovog boravka u Beogradu, tokom kojeg mu je prvi čovek te zalivske zemlje otkrio da planira da se priključi BRIKS-u. Vučić je naveo da ga je bin Zajed pitao koliko njegov mlađi sin ima godina i u kakvom okruženju bi voleo da živi.

"Za dvadeset godina kada ti mali sin bude imao dvadeset i šest godina, razmisli gde hoćeš da živi. Hoćeš li da živi u Evropi, koja će tada da bude na sedam do osam odsto ukupnog svetskog BDP-a ili da živi u nekoj novoj organizaciji koja će imati 40 ili 50 odsto svetskog BDP-a", rekao je Vučić.

On je dodao da je bin Zajedu objasnio da je i ljudima u Srbiji BRIKS primamljiva opcija.

Vučić je pojasnio da BRIKS, za razliku od EU, ne poseduje ni zajedničke organe, ni institucije, ni valutu, a ne poseduje ni stepen jedinstva poput EU.

"Slušao sam ga (bin Zajeda) posle toga sat vremena. On je s ogromnim entuzijazmom i izuzetnom ambicijom tome pristupio. Znajući koliko je mudar, ozbiljan, posvećen, vredan i znajući da ima najbolje obaveštajne podatke na svetu, ja od tada svakoga dana razmišljam o tome", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ponovio da BRIKS, iako primamljiv ljudima u Srbiji, u ovom momentu nije moguća opcija.

"I kao što vidite otvoreno o tome govorim. A da li će se menjati stvari u svetu i mnogo brže nego što mi to vidimo i što mislimo - nema nikakve sumnje. Ja se zato i plašim narednih godinu dana. Sve posle toga vidim bukvalno kao blistavu budućnost", zaključio je Vučić.

"Procena ekonomskog rast Srbije je 3,6 odsto"

Predsednik je kazao da će ekonomija Srbije, prema procenama MMF, u 2024. rasti 3,6 odsto, ali da bi to moglo da iznosi i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje plata i penzija.

"Mi se nadamo i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje posle povećanja plata (od januara) od 10 odsto plata i ukupno 21,4 odsto povećanja penzija. Verujem da bismo mogli još ozbiljnije da popravimo životni standard ljudi, ali ne znate šta su novi izazovi i šta je to što još može da se dogodi", rekao je Vučić.

Istakao je da je zato potrebno da uvek imamo i više novca u državnoj kasi.

"I kad me pitaju zašto imate skoro pet milijardi u kasi, pa imamo zato što uvek očekujete neki novi izazov i neki veliki šok u svetu. Da li će to da bude deo energetske krize ili neke veće ekonomske krize... Evropska unija je treći kvartal u recesiji, a mi zavisimo dobrim delom od EU. A nama je treći kvartal bio najbolji u Evropi od 3,6 odsto", rekao je Vučić.

Kazao je da će četvrti kvartal, EU biti nuli ili na minus 0,1, što je nastavak recesije. Vučić je naveo da to nama otežava određene stvari, ali i pokazuje da kroz investiranje u velike infrastrukturne radove možemo deo rasta da zadržimo, čak i kroz tzv. helikopter novac i povećanje potrošnje, što je jedan od stubova rasta,

Ali sve to zavisi od geopolitičke situacije, dodao je Vučić.

 

Komentari (0)

Srbija