Politika

Potpisan ugovor između KEDS i Elektrosevera posle 10 godina: Euronews Srbija proverava šta se zna o detaljima dogovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2023

-

15:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je tokom vikenda da je potpisan komercijalni ugovor između Kosovske kompanije za distribuciju električne energije i Elektrosevera. Evropska unija je pozdravila potpisivanje tog ugovora. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan što je postignut dogovor, ali i da još gledaju detalje ugovora. Naime, kako je istakao, na taj način se izbegava mogućnost da narod na severu Kosova i Metohije ostane bez struje. 

"Još gledamo detalje, sledi potpisivanje ugovora sa stanovništvom. Kao što znate, svega 11 odsto ljudi na severu je plaćalo struju. Zadovoljan sam što su KEDS i Elektrosever postigli dogovor, ali time izbegavamo svaku mogućnost da narod na severu Kosova ostane bez električne energije. To je za nas u krajnjoj liniji najvažnije. I za nas je bilo još jedno važno pitanje tu, a to je pitanje imovine - da se ovakvim sporazumima ne prejudicira pitanje imovine. Mislim da su to stvari koje smo uspeli da uradimo", rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje Euronews Srbija o potpisivanju ugovora između KEDS i Elektorsevra.

Podsetimo, kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je u subotu da je sa Elektroseverom potpisala ugovor koji ima za cilj normalizaciju distribucije i snabdevanja električnom energijom u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica.

profimedia

 

Prema navodima KEDS-a, ugovor je u skladu sa zakonom Kosova i regulatornim okvirom, u skladu sa energetskim sporazumima od 8. septembra 2013. i zaključcima EU posrednika o implementaciji energetskog sporazuma iz 2013. od 25. avgusta 2015. godine, kao i Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma od 21. juna 2022. godine, prenosi Gazeta Ekspres.

KEDS dodaje da je proces bio "veoma delikatan i izazovan za ceo energetski sistem na Kosovu" i postignuti dogovor ocenjuje kao "istorijski".

"Ovo je važan korak ka punoj implementaciji Energetske mape puta, koja je dogovorena u junu 2022. u okviru Dijaloga za podršku EU, čime se omogućava implementacija energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine", navodi se saopštenju specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Reakcije građana podeljene

Euronews Srbija je proveravao šta se na Kosovu i Metohiji zna o detaljima ovog ugovora, a naša dopisnica javlja da se ne zna ništa više od onoga što su saopštili KEDS, Lajčak i predsednik Srbije. Kako dodaje, detalji komercijalnog ugovora nisu objavljeni, a još nema ni reakcija predstavnika kosovske vlasti, ni političkih predstavnika Srba na severu KiM.

Čekalo se 10 godina

Ugovor između KEDS i Elektrosevera kasni  čitavih 10 godina. Sporazum o energetici je postignut u isto vreme kada i sporazum o telekomunikacijama, a 2015. godine osnovana je i ćerka firma Telekoma Srbija, MTS d.o.o. na Kosovu. Ta kompanija osnovana je 2015. godine na osnovu Briselskog sporazuma o telekomunikacijama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kako kaže, reakcije građana na Kosovu i Metohiji su podeljene, i dok su jedni za taj dogovor, drugi  nisu, iako se, kako je ponovila detalji ugovora još ni ne znaju.

Inače, podsetimo, Beograd i Priština su 2013. postigli sporazum o energetici u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a zaključci tog sporazuma usaglašeni su 2015. godine. Prošle godine, tačnije 21. juna, dve strane su se usaglasile da usvoje Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma u okviru Briselskog dijaloga, saopštio je tada Lajčak. 

"Ovo je veliki napredak", objavio je tada na Tviteru specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Ovo je, inače, i prvi doogovor koji su Beograd i Priština postigli od kada Lajčak posreduje u dijalogu dve strane. 

Šta predviđa sporazum iz 2013. godine?

Naime, kako se navodi u zaključcima EU posrednika, iz 2015. godine, a o sprovođenju Sporazuma o energetici iz 2013. godine, obe strane saglasne su da se osnuje nova kompanija za trgovinu elektirčnom energijom na Kosovu, navodi se u dokumentu na portalu Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Kako se dodaje, "Kosovo će dozvoliti EPS-u da osnuje kompaniju za trgovinu električnom energijom, u skladu sa svojim nediskriminatornim obavezama u okviru Energetske zajednice, kao i sa pravnim i regulatornim okvirom Kosova. EPS će kosovskoj Agenciji predati dokumente za registraciju biznisa radi podnošenja zahteva za potvrda o registraciji poslovanja".

Ta kompanije će, kako se dodaje, podneti zahtev za licencu koja obuhvata uvoz, izvoz i tranzit, i ta će joj licenca biti odobrena. U sporazumu još piše da će Kosovo će dozvoliti EPS-u da osnuje kompaniju za snabdevanje na Kosovu, u skladu sa svojim nediskriminatornim obavezama u okviru Energetske zajednice, kao i sa pravnim i regulatornim okvirom Kosova, kao i da će EPS predati dokumente kosovskoj Agenciji za registraciju biznisa radi podnošenja zahteva za potvrdu o registraciji poslovanja pre kraja avgusta 2015. godine.

Euronews/Vladislav Ćup

 

U sporazum je i ušlo da će se ta kompanija zvati Elektrosever. U sporazumu iz 2013. i zaključcima usvojenim 2015, kao i Mapi puta implementacije iz 2022. navodi se da će obe strane nastaviti, uz posredovanje EU, da rade s cilјem omogućavanja ElektroSeveru da pruži usluge distribucije na osnovu principa iz "Dogovora o energetici".

U delu odricanje od odgovornosti, u sporazumu stoji i:

"Kosovo smatra da je, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i međunarodnim pravom, odnosno Rezolucijom SBUN 1244 i relevantnim Uredbama UNMIK-a, imovina na teritoriji Kosova u vlasništvu Republike Kosovo.

Srbija smatra da je, u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom, odnosno Rezolucijom SBUN 1244, imovina na teritoriji Kosova u vlasništvu Srbije, prema posebnom pokrajinskom uređenju i u potpunosti u saglasnosti sa Ustavom Srbije".

Kako izveštava dopisnica Euronews Srbija sa Kosova, ako je suditi po ovom sporazumu,  "Elektrosever" će moći da snabdeva i obračunava potrošnju električke energije, ali je nejasno da li će ta kompanija moći da trguje i kupuje struju iz centralne Srbije, s obzirom da je 2020. godine Kosovo izašlo iz srpskog sistema, odnosno iz Elektromreže Srbije, i zajedno sa Albanijom je u Evropskoj elektromreži. Euronews Srbija obratio se KEDS-u s pitanjima da li će to biti dozvoljeno, kao i šta će biti sa dugom za struju od 2020. godine, ali odgovori još nisu stigli.

Sada sledi popisivanje potrošača, sklapanje ugovora sa potrošačima, kao i postavljanje strujomera. Međutim, kada će se krenuti potpuno u implementaciju ovog ugovora, kako kaže dopisnica Euronews Srbija, još se ne zna. Ono što se ipak zna, je da će radnici KEDS imati pristup trafostanici Valač - najvećoj trafostanici na severu Kosova, odakle se vrši distribucija električne energije i gde je stizala električna energija do 2020. godine iz Srbije. Od 2020. godine električna energija dolazi sa juga Kosova na sever. 

Ne zna se još ni da li će radnici KEDS-a imati pristup Elektrani u Gazivodama.

Putniković: Elektrosever bi mogao da kupuje struju od EPS

Komentarišući potpisivanje ugovora između Elektrosevera i KEDS-a, Jelica Putniković iz Energije Balkana za Euronews Srbija kaže da Energetska zajednica Jugoistočne Evrope radi na tome da kosovske kompanije preuzmu sve što mogu iz sektora elektroenergetike. Krajnji cilj je, kaže, zauzimanje trafo stanice Valač koju Albanci, kako ističe, nastoje da preuzmu od srpskog elektroenergetskog sistema.

Putniković navodi i da bi Elektrosever faktički mogao da kupuje struju od Srbije, s tim što pod upitnikom ostaje njena naplata, jer, kako podseća, još od perioda Jugoslavije na Kosovu važi manir po kojem ni Srbi, ni Albanci ne plaćaju struju.

Pogledajte više u videu ispod:

Euronews TV

Komentari (0)

Srbija