Politika

Hovenijer: Priština da učini dodatne napore i omogući građanima da smene gradonačelnike

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

13:05

Hovenijer: Priština da učini dodatne napore i omogući građanima da smene gradonačelnike
Hovenijer: Priština da učini dodatne napore i omogući građanima da smene gradonačelnike - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Samo dan posle odbijanja predsednika Skupštine opštine Severna Mitrovica da prihvati obaveštenje grupe građana da su krenuli u procedure smene gradonačelnika zbog, kako je rekao nesklada sa Administrativnim uputstvom, ambasador SAD u Prištini, Džefri Hovenijer, rekao je u Južnoj Mitrovici da njegova zemlja očekuje od centralnih i lokalnih vlasti da budu maksimalno funkcionalni, kako bi građani ostvarili svoje demokratsko pravo.

Hovenijer je, govoreći o komercijalnom ugovoru između Kedsa i Elektrosevera, naglasio da je na dvema stranama da razjasne građanima detalje, kao i da je, kako je rekao, prikladno da svi plaćaju troškove utrošene električne energije.

Kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, američki ambasador je ponovio da je Kosovo prihvatilo da je formira i da je zbunjen negativnim komentarima u vezi sa predloženim statutom, koji je takođe prihvaćen.

"Stav SAD je jasan. Smatramo da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude u skladu sa aktuelnim Ustavom Kosova, treba da bude u skladu sa odlukom Ustavnog suda, da to ne bi trebalo da bude treći sloj vlasti i da nema izvršnu vlast. Mi ne želimo novu Republiku Srpsku, ne želimo nešto što negativno utiče na dobro funkcionisanje države Kosovo", poručio je Hovenijer.

Komentari (0)

Srbija