Politika

Sijarto o poziciji Mađara u Srbiji: Pristup srpskih vlasti bio je daleko najpravedniji

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

22:49

Sijarto o poziciji Mađara u Srbiji: Pristup srpskih vlasti bio je daleko najpravedniji
Sijarto o poziciji Mađara u Srbiji: Pristup srpskih vlasti bio je daleko najpravedniji - Copyright Printscreen Youtube/Vajdasági Magyar Szövetség - VMSZ

veličina teksta

Aa Aa

Najveća moguća zastupljenost vojvođanskih Mađara u Narodnoj skupštini Srbije i vojvođanskom parlamentu "važno je ekonomsko i bezbednosno pitanje", rekao je danas u Subotici mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Govoreći na zatvaranju predizborne kampanje Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Sijarto je rekao da je uspešan izborni nastup te stranke etničkih Mađara ključan za nastavak uspešne saradnje iz prethodnih godina, preneo je MTI.

"Nadajmo se da ćemo imati predstavnike u srpskom i pokrajinskom parlamentu jače nego ikad", kazao je Sijarto.

Dodao je da se, uz dovoljno jaku zastupljenost, može postići i veća bezbednost.

"Na taj način ljudi koji ovde žive ne bi morali da se susreću sa ilegalnim migrantima ili da slušaju pucnjeve", rekao je Sijarto.

On je napomenuo da su od 2010. godine otvorena četiri nova granična prelaza između dve zemlje, da je obnovljena i železnička veza između Subotice i Segedina, dok će biti renovirana i linija između Subotice i Baje.

Sijarto je istakao da je program ekonomskog razvoja započet u Vojvodini, doveo i do investicija u Transilvaniji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Zakarpatju.

"Međutim, pristup srpskih vlasti bio je daleko najpravedniji", istakao je šef mađarske diplomatije.
Poručio je da je "stvoreno poverenje između Srba i Mađara osnova slične saradnje u budućnosti".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija