Politika

Postizborna kombinatorika sa mnogo nepoznatih i jedno veliko iznenađenje: Šta nam govore prvi rezultati glasanja?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/12/2023

-

07:05

Postizborna kombinatorika sa mnogo nepoznatih i jedno veliko iznenađenje: Šta nam govore prvi rezultati glasanja?
Postizborna kombinatorika sa mnogo nepoznatih i jedno veliko iznenađenje: Šta nam govore prvi rezultati glasanja? - Copyright Tanjug/Strahinja Аćimović, Marko Đoković, Nemanja Jovanović, Printskrin/Tanjug video, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Prema sinoć objavljenim rezultatima IPSOS-a i CESID-a izvesno je da će Srpska napedna stranka biti nosilac vlasti na republičkom nivou, samo je pitanje da li će biti nastavljena dosadašnja koalicija sa SPS-om i Savezom Vojvođanskih mađara. Međutim, iznenađenje za mnoge na tim izborima bio je rezultat liste profesora Branimira Nestorovića koja je ušla u parlament. Upravo u doktora Nestorovića sve oči biće uprte kada je reč o formiranju vlasti na niovu Beograda, jer se očekuje da bi on mogao da bude tas na vagi.

Kako izlegadju rezultati? Prema podacima IPSOS-a i CESIDA na osnovu 90,2 odsto uzorka, SNS je na republičkom nivou osvojio 46,3 odsto glasova, a koalicija Srbija protiv nasilja 23,6 odsto. SPS je na trećem mestu sa 6,6 odsto. Koalicija NADA ima 4,9 odsto, a "Mi - glas naroda profesor doktor Branimir Nestorović" 4,8 odsto. Zavetnici/Dveri imaju 2,8 odsto, a SVM 1,7 odsto. 

Kada je reč o izborima u Beogradu, SNS je osvojio 39 odsto ili 49 mandata, Srbija protiv nasilja 34,1 odsto ili 42 mandata NADA 5,9 oddsto ili 7 mandata, Mi – Branimir Nestorović 5,3 odsto ili 6 mandata, a SPS 5 odsto ili 6 mandata. Ostale liste, prema ovim rezultatima nisu prešle cenzus. 

Tanjug/Strahinja Аćimović

 

Koliko je objedinjavanje izbora uticalo na rezultate?

Glavni urednik nedeljnika NIN je, komentarićući rezultate parlamentarnih izbora, rekao da se vraćamo na pitanje da li je opozicija uopšte trebalo da "zaključava" parlamentarne izbore ili je trebalo da insistira samo na beogradskim, što je deo opozicije i analitičara predlagao.

"Opet smo imali u isto vreme parlamentarne, pola lokalnih i tako dalje, i ne verujem da će ovo biti poslednji parlamentarni za naredne četiri godine", rekao je.  

Novinar RT Filip Rodić, s druge strane, kaže da ima problem sa "kalkulisanjem" da li će biti zajedno lokalni i parlamentarni izbori. 

"To je greška koju je Boris Tadić počinio u 2012. Tako da to ne pokazuje baš mnogo", rekao je i dodao da stranke pobeđuju zato što ljudi glasaju za njih i da to treba da shvatimo.

Kaže i da se jedan dobar deo političke scene bavio samo jednim pitanjem, "a to je Aleksandat Vučić".

Medijski i politički konsultant NIkola Tomić je rekao za Euronews Srbija da, kada je Vučić opoziciji ponudio dijalog posle drugog protesta Srbija protiv nasilja, da je najlogičnije bilo da oni pristanu na njegovo i Đilasovo obećanje da će biti vanrednih beogradskih izbora.

Euronews/Marko Subotić

 

"I rezultat na beogradskim izborima bio bi nepovoljan za vlast, uz naravno 70.000 glasova više za opoziciju. Opozicija to nije tražila, čak je odbila, ako se sećate, sa gnušanjem taj dijalog koji je Vučić nudio, jer bože moj, mi hoćemo da vi ispunite sada naše zahteve sa protesta. Da bi onda faktički, krajem avgusta iznenada ona zatražila. Nažalost, po opoziciju, ona je time snizila i svoje šanse, ja sam čak siguran u to, da su samo beogradski izbori održani u jednom danu, opozicija bi bez problema pobedila na ovim izborima, ali time što je ona tražila istog dana održavanje i parlamentarnih, bilo je jasno da će Vučić biti ime i prezime svih lista", rekao je Tomić.

Najveće iznenađenje - Branimir Nestorović

Međutim, kada se pogledaju rezultati i parlamentarnih i beogradskih izbora, svakako da jedno od najvećih iznenađenja predstavlja lista Branimira Nestorovića. Milan Ćulibrk je rekao za Euronews Srbija da nije očekivao da ta lista može da pređe cenzus i ističe da cifra koju su osvojili dovoljno govori.

"Ne bih ulazio dalje u razloge zašto i šta ona govori, ali svako od nas treba se zapita kad jedna takva lista osvoji pet odsto, oni nisu imali ni 250 kandidata imena da naprave toliko kandidata za poslanike. Videćemo šta će sa njima da bude”, rekao je Ćulibrk.  

Upitan da li je to iznenađenje, kaže da njemu to liči na Belog Preletačevića iz 2017. godine, uz opasnku "videćemo samo kome će jatu ovog puta da se prikloni".

Objavljujući prve rezultate za Beograd, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar je rekao za RTS da će ključni faktor za formiranje vlasti u Beogradu biti lista "Dr Branimir Nestorović – Mi – glas iz naroda".

"Ako govorimo o saradnji čitavih lista, bez liste Branimira Nestorovića nema većine u Gradu Beogradu", istakao je Klačar. 

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Ukazao je da uvek treba ostaviti mogućnost da se posle izbora naprave i nekakve drugačije koalicije.

"U ovom momentu, ako saberemo tradicionalno partnerstvo SNS-a i SPS-a, oni imaju 54 mesta, većina u Gradu Beogradu je 56. Za sada, kako stvari stoje, fokus za većinu je na listi Branimira Nestorovića", dodao je Klačar. 

I politički analitičar Cvijetin Milivojević je rekao za Euronews Srbija da će ključni subjekt biti lista profesora Nestorovića.

"Ova koalcija Nestorovića će se pitati,a ko bude htela da se pita", rekao je.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

A šta na sve to kaže sam Nestorović? U izjavi nakon što su objavljeni rezultati je naveo da oni neće ići u koalicije, jer bi to bilo smrtonosno po njih. Međutim, naveo je da, kada je reč o gradskoj vlasti, mogu da podrže neke konkretne projekte.

"Ne mogu ja odlučim o tome, mi smo se dogovorili da nećemo imati koalicije, imaćemo neke sastanke pa ćemo to razmotriti. Mi možemo da podržimo nešto, neke ideje, projekte, konkretne projekte. Ali mislim da bi koalicija bila smrtonosna za nas, to bi nas ubilo na samom početku, pre nego što smo počeli, jer bi bilo - evo istrgovali su, dobro su prošli odmah su se prodali", poručio je Nestorović.

Komentari (0)

Srbija