Politika

Crta: Drastične zloupotrebe prava birača eskalirale na izborni dan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/12/2023

-

14:35

Crta: Drastične zloupotrebe prava birača eskalirale na izborni dan
Raša Nedeljkov - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je na konferenciji za novinare da ta posmatračka misija ocenjuje da su drastične zloupotrebe prava birača, zakona i institucija eskalirale na izborni dan.

"Izražavamo veliku zabrinutost u odnosu na kvalitet parlamentarnih izbora, odnosno, njihovo udaljavanje od standarda za slobodne i poštene izbore. Zbog obima i vrste izbornih zloupotreba u Beogradu, zaključujemo da rezultati beogradskih izbora ne odražavaju slobodno izraženu volju birača koji žive u njemu. Na pet odsto biračkih mesta za parlamentarne, i na čak devet odsto za beogradske izbore, zabeležene su nepravilnsoti koje su neposredno kompromitovale rezultate na tim mestima", rekao je Nedeljkov.

Prema njegovim rečima, u popodnevnim i večernjim časovima izbornog dana postojao je jasan trend slučajeva unapred popunjenih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na biračkim mestima, naročito u Beogradu.

Rekao je i da su biračka mesta zatvorena u okolnostima zabrinjavajućeg broja slučajeva vođenja paralelne evidencije unutar i izvan biračkog mesta, organizovanog dovoza birača, sumnjivog kruženja automobila oko biračkih mesta. Takođe, kako je dodao Nedeljkov, izborni dan je bio obeležen povredama tajnosti galasanja i neproveravanjem identiteta birača.

Prinstscreen YouTube/CRTA

 

"Sve ove nepravilnsoti po svojoj definici su ozbiljhnog karaktera", rekao je i dodao da će pod ovakvim uslovima legitimitet svakih narednih lokalnih izbora biti u sumnji ukoliko se institucije ne angažuju u cilju otkrivanja istine.

Nedeljkov je naveo i da se kampanja odvijala u ambijentu izrazitih nepravilnsoti u korist vladajuće koalicije i kontinuirane zloupotrbe državnih institucija. Kaže i da pokazatelji govore o sprovođenju izbornog inženjeringa na beogradskim izborima i to manipulacijom biračkog prava i organizovanim migracijama birača.

Komentari (0)

Srbija