Politika

Kancelarija za KiM: Požar u kući srpske porodice povratnika u Peći, sumnja se da je namerno izazvan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2023

-

12:27

Kancelarija za KiM: Požar u kući srpske porodice povratnika u Peći, sumnja se da je namerno izazvan
Kancelarija za KiM: Požar u kući srpske porodice povratnika u Peći, sumnja se da je namerno izazvan - Copyright Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

U kući povratničke porodice Pavlović u Belom Polju kod Peći kasno sinoć je izbio požar, u kojem je izgorela krovna konstrukcija i pričinjena značajna materijalna šteta.

Meštani ove povratničke sredine uznemireni su ovim incidentom, jer postoje osnovane sumnje da je požar na kući podmetnut, budući da je imovina porodice Pavlović u prošlosti već dva puta paljena, a da se porodica mesecima unazad suočava sa pritiscima da imanje proda lokalnom Albancu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Dalje se navodi da su na nedavno preminulog Blagoja Pavlovića i njegovu suprugu, koja i danas živi na svom imanju u Belom Polju, lokalni Albanci vršili stalni pritisak da prodaju imovinu, što su oni uporno odbijali da učine, rešeni da ostanu i opstanu na svom ognjištu.

Kancelarija za KiM

 

Srećom, vlasnica u trenutku izbijanja požara nije bila u kući, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomoći će našoj hrabroj sunarodnici da sanira štetu na objektu.

"Nasilje nad srpskim narodom, posebno povratnicima koji su najranjivija kategorija, budući da žive u malim zajednicama i često u neprijateljskom okruženju, postalo je gotovo svakodnevna pojava na Kosovu i Metohiji, a cilj je potpuno uklanjanje Srba i brisanje tragova srpskog postojanja sa tih prostora", stoji u saopštenju.

Kancelarija za KiM

 

Kancelarija za KiM zahteva od međunarodnih snaga na KiM da pojača prisustvo u većinski srpskim sredinama, posebno u izolovanim povratničkim zajednicama jer je, kako ističu, u ovom trenutku to je jedino što može da odvrati nasilnike i ekstremiste od nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu.

O ovom incidentu, kao i svim drugim problemima i teškoćama sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, Kancelarija za KiM će informisati međunarodne instance.

 

Komentari (0)

Srbija