Politika

Bilčik: Izbori u Srbiji dobro sprovedeni, ali jesu uočene određene nepravilnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2023

-

13:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je u razgovoru za Euronews Srbija rekao da su izbori "dobro spovedeni", ali da su uočene "određene nepravilnosti".

"Izborni dan je glatko prošao, ali jesmo uočili neke nepravilnosti kada je reč o glasačima koji su dovođeni iz drugih mesta u neka biračka mesta, imamo i slučaj nevažećih glasova, odštampanih van odgovarajućeg mesta, ali to su povremene nepravilnosti koje su neki posmatrači uočili. Ponegde je bila velika gužva i treba razmišljati kako da se to olakša ljudima. Na jednom biračkom mestu smo videli praznu prostoriju, a ona pored nje puna. Ima praktičnih načina kako da se glasanje olakša, ali sve u svemu dobro je što su se ljudi odazvali", rekao je Bilčik.

Kako kaže, uočeni su i određeni trendovi u predizbornom periodu koji su ukazivali na to da postoje sistemski problemi.

"Reč je o nejednakoj zastupljenosti, stanju medija, slobodi medija i to se mora unaprediti. Delimično to ima veze s tim što su institucije, posebno parlament, pod uticajem vladajuće partije, a delimično i sa tim što je opozicija u prošlosti te institucije bojktovala"

Jedina dobra vest sa ovih izbora je što je, iako je vladajuća partija pobedila, opozicija ponovo u parlamentu sa čak četvrtinom mesta, smatra Biličk.

"To je dobro kada je reč o jednakoj zastupljenosti svih, javnoj diskusiji, radu u parlamentu i debati u javnom prostoru", rekao je Bilčik i nastavio:

"Sve su to pitanja koje će na kraju uticati na bilo koje buduće kampanje i izbore. A ako imate stalne kampanje i prevremene izbore, teško je fokusirati se na dnevnu politiku, na promene koje treba da obezbede, da institucije rade u interesu građana i nadam se da će se posle ovih izbora Srbija fokusirati na taj posao i da će sledeći izbori biti održani tek za četiri godine".

"Ovde smo da radimo da se preporuke pretvore us tvarnost"

Na pitanje šta će se onda naći u preporukama u konačnom izveštaju u januaru, Bilčik odgovara:

"Nadam se da to možemo shvatiti i u kontekstu onoga što se zove međupartijski dijalog i parlamentarni dijalog koji je vodio Evropski parlament. Jer ovde smo da radimo sa novom skupštinom da bude jasno da se ove preporuke pretvore u stvarnost do sledećih izbora. To je važan deo reformi kada je reč o evropskom putu", rekao je on.

Bilčik kaže da se reforme moraju dogoditi ako Srbija nastavlja svoj put ka EU.

"Nova većina ima jak mandat i to obuhvata i reforme koje će Srbiju pokrenuti na putu ka Evropskoj uniji. Strukturalne reforme, vladavina prava, medijske slobode, medijski zakoni, ali i dijalog sa Prištinom. To je sve vrlo važno i ako se dogode stvoriće veliku razliku za Srbiju i to u vreme kada je proširenje Evropske unije ponovo na agendi. Treba da se donesu ozbiljne odluke, ali status quo neće promeniti nabolje odnos Srbije i Evropske unije. Ovo je prilika i nadam se da će i nova srpska vlada iskoristiti", zaključuje Bilčik u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija