Politika

Da li će Nestorovićeva stranka biti tas na vagi?Jedan od osnivača pokreta "MI - Glas iz naroda" za Euronews Srbija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2023

-

08:52

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od stava da neće ići ni sa kim u koaliciju, lista i "MI - Glas iz naroda" došla je do razmišljanja o mogućnosti davanja manjinske podrške naprednjacima i socijalistima za formiranje vlasti u Beogradu, što je za Večernje novosti izjavio nosilac liste, dr Branimir Nestorović. On je takođe još u izbornoj noći izjavio da nema o čemu da razgovara sa listom "Srbija protiv nasilja".

Koliko je čvrst stav ovog pokreta i da li je u pitanju samo lično mišljenje doktora Nestorovića za Euronews Srbija govorio je jedan od osnivača te liste i kandidat za poslanika Mitar Kovač.

"To je stav pokreta, odnosno rukovodstva pokreta. Nije bilo dileme ni pre izbora, ni posle izbora da li ćemo sa njima sarađivati o bilo kakvoj koaliciji na bilo kom nivou. Naime, odluka je doneta zbog različitosti tema i vrednosti. Znamo da lista 'Srbija protiv nasilja' za priznanje Kosova, znamo da je za saradnju, pa čak i članstvo u NATO, znamo da je za bezuslovno uključenje u EU", pojasnio je Kovač stav liste. 

Na konstataciju novinara Euronews Srbija Dušana Ilića da se o tim temema ne odlučuje u Beogradu, Kovač je odgovorio da se odlučuje, ali posredno. 

"Beograd je, da kažemo, četvrtina Srbije, po resursima je znatno veći. Prema tome ne može se to svoditi na neke komunalne građanske probleme. Svi problemi u Beogradu se reflektuju politički na celu državu", kazao je on. 

Za Beograd postoje tri potencijalna scenarija. Prvi je da će lista "MI - Glas iz naroda" sarađivati sa naprednjacima, socijalistima i da će se zadržati dosadašnja vlast. Drugi, koji je Kovač isključio, je da oni podrže opoziciju, dok je treći raspisivanje novih izbora. Na pitanje da li su bliži izbori ili saradnja sa vlašću, kandidat ove liste kaže da ne bi po tom pitanju iznosio lični stav.

"Mi ćemo ovih dana kao rukovodstvo pokreta "MI - Glas iz naroda", i o tome ćemo da uzmemo jasne stavove, održati konferenciju za štampu i za medije i precizno upoznati javnost šta nameravamo učiniti u narednom periodu", najavio je Kovač.

Podsetimo, dr Nestorović je izjavio da će podržati neka dobra rešenja u Beogradu i da postoji mogućnost manjinske podrške toj listi naprednjaka i socijalista. Na pitanje da li to znači i podršku Aleksandru Šapiću Kovač je odgovorio da je to "novinarska konstrukcija". 

"Mi smo govorili načelno da ćemo podržati u Narodnoj skupštini sva dobra rešenja bez obzira od koga ona dolazila, ako su ta rešenja u skladu sa nacionalnim interesima Srbije", kazao je on.

"Kontakta nije bilo"

Koalicija NADA navela je da su njeni predstavnici pokušavali da stupe u kontakt sa Nestorovićem i Kovačem, ali da nije bilo odgovora, dok je takođe najavila da je spremna da sarađuje sa naprednjacima na nivou Beograda. Međutim, Kovač kaže da kontakta nije bilo. 

"To je njihov izbor. Mi ne ocenjujemo druge liste. To je njihovo pravo kako će i sa kim sarađivati. To je njihova politička strategija. Mi se ne mešamo u njihove odluke. Nije bilo kontakta, iz kojih razloga, zaista ne znam", kazao je on.

Što se tiče protesta proevropske koalicije povodom izbornih neregularnosti, Kovač prepušta nadležnim organima da se izjasne o tome da je bilo propusta.

"Iskreno, ima dosta elemenata koji govore o tome da ima nekakvog obojenog nastupa ili revolucije ili zloupotrebe. Ako je bilo tih propusta, prekršaja u izbornom postupku, treba preko legalnih institucija istrajati u tome da se te nepravilnosti dokažu i da s obzirom na tim nepravilnostima nadležni organi donesu odluke. Što se tiče saradnje u nekom narednom periodu, mislim da ćemo o tome ovih dana zauzeti odluke", rekao je on.

Kovač je ipak istakao da se advokati liste "MI - Glas iz naroda" bave prigovorima na navodne neregularnosti koje su njihovi posmatrači uočili.

"Mi smo neke od tih prigovora javno saopštavali u odnosu na rezultate. Tamo gde smo imali svoje kontrolore, mi smo imali daleko veće rezultate, gde nismo, oni su značajno manji. I u vreme saopštavanja rezultata, stalno se pomerala ta brojka vezana za naš rezultat na parlamentarnim izborima, od nekih 4.8 pa je išla do 4.69. Da li je i u kom smislu bilo prekršaja, to će naši ljudi proceniti brzo, u skladu sa zakonom, ako ima elementa, podneti prigovor", kazao je on.

Što se tiče republičkog nivoa, Kovač ponavlja stav da ta lista neće sarađivati ni sa opozicijom, ni sa vlašću.  

"Mi smo opozicija i bili smo od samog starta i sada, jasno smo rekli da nećemo u pogledu saradnje na tom republičkom nivou prikloniti se nikom zato što su i vlast, odnosno bivše stranke vlasti, i dobar deo proevropske opozicije, pod snažnim uticajem zapadnih centara moći, ne rukovode se voljom naroda, nego više njihovim instrukcijama šta da rade na nivou Republike Srbije", objasnio je on.
 

Komentari (0)

Srbija