Politika

Stoltenberg u godišnjoj poruci: Bezbednost na Kosovu ključna za stabilnost Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

14:44

Stoltenberg u godišnjoj poruci: Bezbednost na Kosovu ključna za stabilnost Zapadnog Balkana
Tanjug/AP/Saul Loeb - Copyright Tanjug/AP/Saul Loeb

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je bezbednost na KiM ključna za stabilnost u celom regionu Zapadnog Balkana. On je to rekao u dvominutnom govoru objavljenom na platformi Iks povodom završetka godine i pri tome se zahvalio svim saveznicima na podršci, kao i trupama, uključujući i KFOR na KiM zbog njihove "službe u odbrani mira".

"Pomaganje u održavanju mirnog i bezbednog okruženja za sve na Kosovu ključ je stabilnosti šireg regiona zapadnog Balkana", istakao je, između ostalog, Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao i da živimo u opasnom svetu, u kome se dešava rat u Evropi, ali i novi rat na Bliskom istoku, dok rastu tenzije na Zapadnom Balkanu.

"Brzutalni terorizam opstaje, a klimatske promene izazivaju konflikte. I zato nema bezbednosti bez jake odbrane niti jake odbrane bez sposobnih oružanih snaga. I zato smo ove godine preduzeli toliko važnih koraka kako bismo pojačali NATO odbranu - uz još više trupa i pojačane potrošnje na odbranu. I to ne da bismo izazvali rat već da sprečimo konflikt i očuvamo mir", poručio je Stoltenberg.

Komentari (0)

Srbija