Politika

Treći protest koalicije "Srbija protiv nasilja" ispred RIK-a, Aleksić: Tražimo poništavanje izbora na svim nivoima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2023

-

18:32

Treći protest koalicije "Srbija protiv nasilja" ispred RIK-a, Aleksić: Tražimo poništavanje izbora na svim nivoima
Treći protest koalicije "Srbija protiv nasilja" ispred RIK-a, Aleksić: Tražimo poništavanje izbora na svim nivoima - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Protest pristalica koalicije "Srbija protiv nasilja" ispred prostorija Republičke izborne komisije završen je večeras nešto posle 20.00 časova, a predstavnici koalicije najavili su da će tražiti poništavanje izbora na svim nivoima. Tokom protesta saobraćaj u Ulici kralja Milana bio je obustavljen, a skup je protekao bez incidenata.

Jedan od lidera koalicije Miroslav Aleksić rekao je da u 20.00 časova ističe rok za prigovore koji se podnose Republičkoj, Gradskoj, lokalnim i Pokrajinskoj izbornoj komisiji i da će njihovi pravnici u ovim telima predati, pre svega RIK-u, zahtev za poništavanje izbora na svim nivoima.

Aleksić je rekao da će upotrebiti sva demokratska pravna sredstva kako bi se izborili sa, kako tvrdi, "izbornom krađom" i "sačuvali dostojanstvo i glasove građana Srbije". 

Predstavnici studenata rekli su da će od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave tražiti da se otvore birački spiskovi, a da će ukoliko to ne bude ispunjeno do ponedeljka blokirati neke tačke u Beogradu. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Večerašnjem skupu prisustvovali su predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" Vladimir Obradović, Srđan Milivojević, Radomir Lazović, Robert Kozma, Zdravko Ponoš, Aleksandar Jovanović Ćuta, Pavle Grbović, Zoran Lutovac i drugi. 

Protest je prvi put održan u ponedeljak kada su Tepić i Aleksić ušli u prostorije RIK-a gde su predali zahteve i prigovore na izborni proces.

Tepić je tada počela štrajk glađu, koji će, kako je rekla, nastaviti do ispunjenja zahteva.

Tepić je rekla da je RIK nadležna da poništi izbore, za koje ova koalicija tvrdi da su pokradeni.

"Naš zahtev će ostati i RIK-u. Dimitrijević kao eksponent SNS-a pokušava da raznim manevrima i pravim tumačenjima, zbuni građane. RIK jeste nadležan, i RIK, kao i GIK, i mi radimo na dva polja", rekla je Tepić.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je ranije danas na sednici RIK-a da to telo nije nadležno niti može da postupa po zahtevu koji mu je koalicija "Srbija protiv nasilja" dostavila za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija