Politika

Kako je glasala dijaspora: SNS bolji u regionu, za SPN glasovi stigli "preko okeana", Nestoroviću negde i preko 10 odsto

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

22/12/2023

-

08:00

Kako je glasala dijaspora: SNS bolji u regionu, za SPN glasovi stigli "preko okeana", Nestoroviću negde i preko 10 odsto
Kako je glasala dijaspora: SNS bolji u regionu, za SPN glasovi stigli "preko okeana", Nestoroviću negde i preko 10 odsto - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Državljani Republike Srbije u nedelju 17. decembra glasali su na parlamentarnim izborima, a svoj glas mogli su dati i oni koji žive u inostranstvu. Na čak 81 biračkom mestu u 35 zemalja pravo glasa imalo je 32.216 građana Srbije, a Republička izborna komisija objavila je rezultate sa svih birališta. Prema tim rezultatima, liste Srpske napredne stranke i Srbija protiv nasilja smenjuju se na vodećoj poziciji kako u zemljama regiona, tako i u ostatku sveta, a zanimljivo je i kako se glasalo u Nemačkoj gde su veoma dobar rezultat ostvarile manjinske stranke.

Najviše građana, podsetimo, i ove godine prijavilo se da glasa u Bosni i Hercegovini, gde je bilo otvoreno i najviše biračkih mesta u više gradova. Najmanje državljana Srbije koji žive u inostranstvu prijavilo se za glasanje u Centralnoafričkoj Republici. Inače, CAR je uz Portugal i Novi Zeland bila nova izborna destinacija, a za razliku od prošle godine, glasanja ovog puta nije bilo u Grčkoj i Kataru.

Kako se glasalo u regionu?

Za glasanje u Bosni i Hercegovini ove godine prijavilo se 11.712 državljana Srbije. Oni su glasali, između ostalog, u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Bijeljini, Doboju... Prilično ubedljiv rezultat na biračkim mestima u Republici Srpskoj ostvarila je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", pa su tako naprednjaci u Doboju, gde je glasalo 938 od 950 upisanih birača osvojili 89,98 odsto glasova, dok je na drugom mestu Socijalistička partija Srbije sa 7,57 odsto.

Zanimljiv je inače rezultat SPS u Republici Srpskoj koji je "varirao" čak na različitim biračkim mestima u istom gradu. Tako na primer ova stranka na biračkom mestu 18, u Zvorniku, ima 10,06 odsto glasova, a već na biračkom mestu 19 svega 1,3 odsto.

I na biračkom mestu u Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu SNS je ostvarila ubedljiv rezultat, doduše na nižem procentu izašlih birača. Glasalo je 365 od 579 upisanih birača, od toga 73,7 odsto za SNS. Lista Srbija protiv nasilja odnela je 7,67 odsto glasova.

Isti raspored snaga zabeležen je i u Severnoj Makedoniji, gde se glasalo u ambasadi u Skoplju, kao i u Kumanovu. 

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Kada je reč o Crnoj Gori, glasalo se u ambasadi u Podgorici, gde je 59,57 odsto glasova otišlo naprednjacima. Lista "Srbija protiv nasilja" ostvarila je 21,28 odsto. Sa druge strane, ova ista je bila bolja na biračkom mestu u Herceg Novom, gde je za nju glasalo 47,43 odsto birača, dok je za SNS u ovom gradu bilo 34,57 odsto podrške.

SNS ubedljiv u Vukovaru, "Srbija protiv nasilja" u Zagrebu

U ambasadi Srbije u Zagrebu vođstvo SPN je bilo ubedljivo. Glasalo je 80 od 192 upisana birača, a od toga je 70 odsto glasova otišlo Srbiji protiv nasilja. Za SNS je glasalo 12,5 odsto. U Vukovaru, međutim, suprotan rezultat, pa je SPN osvojila svega 3,76 odsto.

"Tesan" rezultat zabeležen je u Ljubljani, gde je glasalo 989 od 1.087 upisanih birača. Srpska napredna stranka osvojila je 44,29 odsto glasova, dok je SPN za nijansu slabiji sa 43,78 odsto.

Kada je reč o drugim komšijskim zemljama gde su još bila otvorena birališta za državljane Srbije, glasovi i u Sofiji i u Bukureštu, kao i Budimpešti otišli su u korist SNS.

Iz Nemačke podrška listi "Srbija protiv nasilja"

Rezultati izbora u diplomatskim predstavništvima Srbije u Nemačkoj razlikuju se od ukupnih rezultata parlamentarnih izbora. Srbija protiv nasilja osvojila je najviše glasova u Berlinu, Dizeldorfu, Minhenu, Hamburgu, Frankfurtu. Od velikih gradova, naprednjaci su bili bolji jedino u Štutgartu.

Inače, zapažan rezultat ostvarila je lista Usame Zukorlić, koja je u Dizeldorfu uzela čak 24,39 odsto glasova, a u Frankfurtu 18,65 odsto. Uglavnom je više od tri odsto glasova osvajala i lista "Mi - glas iz naroda" doktora Branimira Nestorovića.

Kada je reč o drugim evropskom gradovima upravo je lista Nestorovića ostvarila jako dobar rezultat na glasanju u Moskvi. Tamo je ova lista uzela 11,82 odsto glasova. U Moskvi se najviše glasalo za SNS (35,91 odsto), a Srbija protiv nasilja osvojila je 20 odsto.

U Sočiju je na primer glasalo 67 od 100 upisanih birača, a od toga su 62 glasa otišla u ruke naprednjaka, a po jedan SPS-u, Nacionalnom okupljanju, Srbiji protiv nasilja, koaliciji DJB-SDS i Ruskoj stranci.

Inače, Srpska napredna stranka "uzela" je najviše glasova i u Beču, Salcburgu, Kopenhagenu, Trstu, Vićenci, Nikoziji, na Malti, Parizu, Strazburu, Luganu, Istanbulu.

Srbija protiv nasilja, sa druge strane, bila je bolja uglavnom u gradovima zapadne i severne Evrope. U Briselu je 66,34 odsto glasača bilo za SPN, dok je samo 13,07 za SNS. Više od pet odsto osvojila je i koalicija NADA, kao i lista Branimira Nestorovića.

Na novom biračkom mestu u Lisabonu glasalo je 75 od 102 upisana birača. Čak 85,33 odsto glasalo je za SPN, dok je svega 1,33 odsto bilo za naprednjake. Socijalisti si u Lisabonu "pokupili" četiri odsto.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ubedljiv rezultat SPN je imao i u Oslu, Helsinkiju, Stokholmu, Pragu, Bernu, Ženevi, Madridu, Londonu, Rimu.

Još jedan "tesan" rezultat zabeležen je u Cirihu, gde je glasalo 904 od 1.146 upisanih birača. Za SPN glasalo je 41,37 odsto, dok je za SNS bilo 40,6 odsto birača.

Kome su glasovi stigli "preko okeana"?

Kada je reč o drugim kontinentima, glasalo se u Americi, Africi i na Novom Zelandu. Glasalo se u Vašingtonu, gde je 52,22 odsto bilo za SNS, dok je 32,26 odsto bilo za SNP. Sličan rezutat zabeležen je i u Čikagu. 

U Nujorku, pak, ubedljivo vođstvo ostvarila je lista Srbija protiv nasilja sa osvojenih 72,38 odsto glasova, dok je Srpskoj naprednoj stranci pripalo 7,69. Skoro šest odsto pripalo je koaliciji NADA.

Lista Srbija protiv nasilja bila je bolja i na biralištima u Kanadi. U Otavi je ovoj listi pripalo 53,75 odsto, dok je SNS uzeo svega 10 procenata. Zanimljivo je da je na ovom biračkom mestu 6,25 odsto pripalo Narodnoj stranci. Ta stranka uzela je više od sedam odsto u Vankuveru, koliko je pripalo i Nestorovićevoj listi u tom gradu. Nestorović je više od 11 odsto uzeo i u Torontu.

Na novom biračkom mestu na Novom Zelandu glasala su 102 od 129 upisanih birača, a Srbija protiv nasilja osvojila je 45,1 odsto glasova. Isti broj glasova - 17,65 odsto - uzeli su SNS i Nestorović.

Sa druge strane, u Abu Dabiju je najveći broj glasova (47,9 odsto) pripao SNS-u.

Glasalo se i u bazi "Morava" u Centralnoafričkoj Republici, a tamo je 37,5 odsto glasova bilo za Srbija protiv nasilja, dok je 31,94 bilo za SNS. Skoro 14 odsto glasova pripalo je socijalistima. Nešto "tešnji" rezultat zabeležen je u Libanu gde je 26,85 odsto pripalo SNS-u, a 23,15 odsto SPN. Na trećem mestu sa 11,11 odsto glasova je koalicija NADA, dok je i ovde više od deset odsto pripalo Nestorovićevoj listi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija