Politika

Od "Dačić premijer" do "SPS treba da nađe novog lidera": Šta je uzrok najlošijeg rezultata socijalista još od 2007.

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

20/12/2023

-

19:00

Od "Dačić premijer" do "SPS treba da nađe novog lidera": Šta je uzrok najlošijeg rezultata socijalista još od 2007.
Od "Dačić premijer" do "SPS treba da nađe novog lidera": Šta je uzrok najlošijeg rezultata socijalista još od 2007. - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Socijalistička partija Srbije trebalo bi da nađe novog lidera, poručio je aktuelni predsednik te stranke Ivica Dačić neposredno nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora održanih u nedelju. Tako je od parole "Dačić premijer" ovaj veteran srpske politike priznao da je SPS ovoga puta "podbacio" ostvarivši najlošiji rezultat još od 2007. godine. Za analitičare je jasno zašto se to dogodilo - SPS je platio cenu toga što je manji partner u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, pa je pitanje kakav će kurs zauzeti nakon ovakvog izbornog neuspeha.

Nekoliko dana nakon glasanja prilično je jasno koje stranke i liste su pobednici, a ko gubitnici ovih vanrednih izbora. Osim stranaka desnice, pre svega koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici, koja nije uspela da pređe cenzus ni na parlamentarnim ni na beograskim izborima, nesumnjivo je da su gubitke pretrpeli i socijalisti koji na republičkom nivou neće biti "tas na vagi". Naime, SNS je ostvarila dobar rezultat osvojivši više od 46 odsto glasova, što im donosi 128 mandata u Narodnoj skupštini i mogućnost da samostalno formiraju vlast.

"Ovaj rezultat je, što se nas tiče, nezadovoljavajući i razgovaraću sa kolegama iz SPS šta je najbolje za stranku u narednom periodu. Moje lično mišljenje je da je potrebno naći novog lidera SPS", rekao je Ivica Dačić obraćajući se novinarima u nedelju.

Ovakav ishod stigao je kao iznenađenje s obzirom na prošlogodišnji rezultat SPS, koji je 3. aprila 2022. godine na parlamentarnim izborima uzeo više od 11 odsto glasova. Ovogodišnjom jednocifrenom brojkom (6,56 odsto), socijalisti su ostvarili drugi najlošiji rezultat u svojoj istoriji (2007. osvojili 5,74 odsto).

"Jasno je da su naprednjaci uzeli deo biračkog tela socijalistima, da je to bio jedan od ciljeva kampanje. To je cena koju socijalisti plaćaju time što su manji partner u toj koaliciji već duže vreme. Nekad im ide bolje, kao što im je išlo na prethodnim izborima, sada su platili možda previsoku cenu", rekao je za Euronews Srbija profesor na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević.

Ipak, razloge za ovakav ishod ne treba tražiti samo u tome ko je veći, a ko manji partner. Socijalistima je jedan deo glasova verovatno uzela i desnica, ali i lista "Mi - glas iz naroda" doktora Branimira Nestorovića. Kako kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković, SPS je vodio jednu "prilično bezidejnu kampanju", a SPS od ranije ima veliki problem - "nema svoju temu".

Minus od 185.000 glasova

Stavovi prema ratu u Ukrajini i, pre svega, prema zvaničnoj Moskvi i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koje je Ivica Dačić slao u kampanji pred izbore 2022, bili su presudni da se napravi politički zaokret i da stranka, koja je bila u silaznom trendu, a, kako su neki govorili, čak i pred "utapanjem u SNS", prošle godine postane neka vrsta važnog faktora i osvoji 100.000 glasova više nego na izborima pre tih.

Tanjug/Marko Đoković

 

Socijalistička partija Srbije tako je postala stranka čije interese treba zadovoljiti. Uprkos određenim "hladnim tonovima" koji su se tada mogli čuti, saradnja sa SNS je nastavljena, a u vladi koja je nakon toga bila formirana Dačić je poneo funkciju ministra spoljnih poslova. Godinu i po dana kasnije, SPS se ponovo spustio niz tobogan, osvojivši oko 185.000 glasova manje nego prošle godine. 

"Pad broja glasova SPS je iznenađujući, ali svakako rast SNS zavisi najčešće od pada SPS. Mora se naglasiti da je SPS i prošli put bio iznenađenje jer je imao ogroman skok broja birača, ovaj put oni očigledno nisu zadržani. Čini se da je pad najviše zabeležen u Beogradu i Vojvodini, a može se objašnjavati sa više faktora. Uvek manji koalicioni partner trpi, ali prošli put su oni imali temu na kojoj su zaplivali kada su 2022. govorili o sankcijama Rusiji, to je bio taj momenat koji je opredelio značajan broj birača", rekao je za Euronews Srbija politikolog Despot Kovačević.

Dejan Vuk Stanković oštriji je u svojoj oceni i kaže da se kampanja SPS svela samo na komunikaciju Ivice Dačića sa svojim biračkim telom, bez nekih novih lica.

"SPS generalno ima jedan veliki problem, a to je da nema svoju temu, manje-više to je skup parola koje čujete u poslednje tri decenije. Čudno je da SPS kao levičarska stranka nema razrađen program za korekciju velikih socijalnih razlika u zemlji. Suviše lako slede politiku vlade koju vodi SNS", rekao je Stanković.

Ipak, nije SPS u potpunosti bez uspeha. Ova stranka i dalje je važan faktor kada je reč o formiranju vlasti u Beogradu. Srpska napredna stranka bez socijalista ne može ni da razmišlja o većini, a i uz to bi im bilo potrebno još nekoliko odbornika kako bi "prevalili" brojku od 56.

"Beogradski izbori tu ipak podižu značaj socijalista. Odbacivanje socijalista u opoziciju, ne vidim poseban smisao toga, oni bi tamo mogli da budu skuplji i vredniji nego što su u vlasti i to jeste koalicija koja ima probleme, ali je to koalicija koja traje dosta dugo", rekao je Spasojević.

Dačić spreman da odstupi?

Jedno od glavnih utisaka u izbornoj noći jeste i određena vrsta Dačićeve najave da bi mogao da se povuče sa čela stranke. Kako je rekao, rezultatom nisu zadovoljni, a šta je razlog i uzrok svakako treba analizirati. Govoreći o tome da li se uopšte može zamisliti da Dačić ode sa čela stranke, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Dušan Vučićević rekao je da je SPS partija koja opstaje od obnove višestranačja i da tu ima ljudi koji bi verovatno mogli da naslede Dačića.

SPS

 

"Ono što je interesantnije jeste kakav će kurs u narednom periodu zauzeti SPS. Mi znamo da najveći potencijal za prelivanje od SNS postoji ka SPS, to su slični birači. SPS verovatno može da preuzima deo tih birača ukoliko ima nešto jače poruke, to su negde radili i na prethodnim izborima, kontekst im je možda išao na ruku rusko-ukrajinski sukob gde su se oni postavili kao jasni protivnici uvođenja sankcija Rusiji. U tom periodu su imali nešto oštrije izjave po pitanju rešavanja statusa Kosova, u ovim izborima su zapravo odlučili da idu u nekom drugom pravcu", rekao je on.

Kako je dodao, osim poruke "Dačić premijer", malo toga su birači socijalista mogli da čuju, a da se razlikovalo od SNS.

"Sad kad govorimo o ta dva kursa, jedan bi verovatno bio da se nastavi sa ovom sličnom politikom, čak i nakon potencijalne promene rukovodstva i da se zapravo očekuje milost SNS da neće nastaviti sa oštrim porukama ka SPS, pošto ukoliko bude želela ona će verovatno dodatno moći da obara socijaliste ili da se onda zauzme nešto drugačiji kurs, da se nešto oštrije suprotstavi SNS, da se proba određeni povratak birača. Ova druga taktika je takođe opasna ako rešite da uzmete birače naprednjacima verovatno možete dobiti još veću porciju negodovanja od strane njih", rekao je Vučićević.

Napominje i da političari u Srbiji nemaju baš običaj da preuzimaju odgovornost za loše rezultate na izborima, te da nije siguran ni da će Dačić to uraditi.

Despot Kovačević kaže da ne misli da će doći do osipanja članstva SPS, da SPS ima možda i najlojalnije članstvo u našem partijskom sistemu, i da ovo nije prva kriza u kojoj se nalaze, te da su se posle svake "vraćali".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija