Politika

Dosadašnji rezutlati na jednom mestu: Koji su poslednji podaci RIK, GIK i PIK i koji su rokovi za formiranje skupština?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2023

-

14:30

Dosadašnji rezutlati na jednom mestu: Koji su poslednji podaci RIK, GIK i PIK i koji su rokovi za formiranje skupština?
Dosadašnji rezutlati na jednom mestu: Koji su poslednji podaci RIK, GIK i PIK i koji su rokovi za formiranje skupština? - Copyright Tanjug/Irfan Ličina

veličina teksta

Aa Aa

Tokom proteklog vikenda održani su izbori na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, a prema psolednjim rezultatima lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" moći će sama da formira parlamentarnu većinu u Skupštini Srbije. Srpska napredna stranka tako će imati 127 mandata u Skupštini Srbije, lista "Srbija protiv nasilja" 65, a u srpski parlament će još ući Socijalistička partija Srbije, koalicija NADA, lista "Mi - glas iz naroda" i još pet manjinskih partija

Zbog protesta i osporavanja rezultata izbora u Beogradu nejasno je da li će oni biti ponovljeni u glavnom gradu i kada će građani dobiti novi gradski parlament. Tas na vagi biće čovek čiji smo lik upoznali tokom pandemije koronavirusa - doktor Branimir Nestorović.

Na osnovu obrađenih 98,9 odsto biračkih mesta, od ukupno 8.273 na parlamentarnim izborima, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,63 odsto, odnosno 1.764.507 glasova, objavljeno je danas na sajtu RIK-a.

Izborna lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 23,71 odsto glasova. Za izbornu listu "Ivica Dačić - premijer Srbije" glasalo je 6,56 odsto, dok je koalicija NADA osvojila 5,03 odsto glasova. Lista Branimira Nestorovića "Mi - glas iz naroda" osvojila je 4,69 odsto glasova. Za koaliciju Zavetnici - Dveri glasalo 2,77 odsto glasača. Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,7 odsto glasova, dok je za Srpsku radikalnu stranku glasalo 1,46 odsto glasača.

Izborna lista "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini" osvojila je 0,77 odsto glasova, a za Izbornu listu "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" 0,57 odsto. "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" osvojila je 0,36 odsto glasova, izborna lista Narodna stranka 0,88 odsto, a lista Zajedno za budućnost 0,18 odsto.

Ruska stranka osvojila je 0,3 odsto glasova, lista Čedomira Jovanovića 0,24 odsto, a lista Saša Radulović - Boris Tadić 1,19 odsto. Za izbornu listu "Srbija na zapadu" glasalo je 0,14 odsto, a za listu "Albanska demokratska alternativa" 0,09 odsto. Na osnovu najnovijih podataka RIK, na izbore je izašlo 3.790.054 birača, što znači da je izlaznost bila 58,78 odsto. Nevažećih listića ukupno je 2,73 odsto.

profimedia

 

A kakvi su rokovi za formiranje republičkog parlamenta? Naime, rok za formiranje Skupštine Srbije je 30 dana od objavljivanja konačnih izbornih rezultata, dok oformljeni parlament onda ima vremena i do 90 dana kada najkasnije treba da izabere novu vladu. 

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, Republička izborna komisija u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora treba da dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi. Narodna skupština na prvoj sednici, koju zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, potvrđuje mandate narodnih poslanika. Skupština Srbije ima 250 poslanika, a biraju se na period od četiri godine.

Prvoj sednici Narodne skupštine, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedava najstariji narodni poslanik (predsedavajući). Ako najstariji narodni poslanik ne može ili ne želi da predsedava, sednici Narodne skupštine predsedava sledeći najstariji prisutni narodni poslanik. 

Predsedavajućem, odnosno predsedniku Narodne skupštine, u radu pomaže po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Na prvoj sednici Narodne skupštine vrši se potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika Skupštine Srbije, izbor potpredsednika i imenovanje generalnog sekretara. Na prvoj sednici se još i, po pravilu, vrši izbor članova radnih tela Narodne skupštine i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama. Takođe se potvrđuju mandati narodnih poslanika. Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu.

Podsetimo, RIK je sinoć objavio preliminarne rezultati izbora, a konačni rezultati se mogu očekivati pošto se završe sve izborne radnje, odnosno isteknu rokovi za podnošenje prigovora ili eventualno ponavljanje izbora na nekim biračkim mestima. Rok za podnošenje prigovora je 72 časa od zatvaranja biračkih mesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata, a prigovori se u skladu sa zakonom podnose lokalnom izbornoj komisiji koja će postupati u skladu sa tim.

Ukoliko dođe do ponavljanja izbora na određenim biračkim mestima ono se vrši u roku od 10 dana od donošenja rešenja o ponavljanju. Posle zatvaranja biračkih mesta, lokalna izborna komisija u roku od 96 časova donosi za sva biračka mesta koja se nalaze na njenoj teritoriji zbirni izveštaj o rezultatima glasanja i o tome obaveštava RIK.

Ako je podnet prigovor na nepravilnosti tokom glasanja na biračkom mestu, rok za donošenje i dostavljanje zbirnog izveštaja računa se od dana kada su lokalnoj izbornoj komisiji dostavljene odluke o svim podnetim pravnim sredstvima. Ako se na pojedinim biračkim mestima sprovodi ponovno glasanje, rok za donošenje i dostavljanje zbirnog izveštaja o rezultatima glasanja računa se od zatvaranja biračkog mesta na kojem je najkasnije ponovljeno glasanje. RIK u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja donosi i objavljuje za sva biračka mesta ukupan izveštaj o rezultatima izbora. 

Skupština grada Beograda

Gradska izborna komisija saopštila je sinoć da je usvojila Odluku o preliminarnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, prema kojoj je na osnovu 92,46 odsto obrađenih biračkih mesta, lista broj 1 ALEKSANDAR VUČIĆ - Beograd ne sme da stane osvojila 341.992 glasa, odnosno 39,35 odsto glasova i 49 mandata, dok je lista broj 3 „SRBIJA PROTIV NASILjA – DOBRICA VESELINOVIĆ – PROF.DR VLADIMIR OBRADOVIĆ osvojila 297.751 glas ili 34,26 odsto i 42 mandata.

GIK je na 23. sednici usvojila Odluku o preliminarnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, održanih 17. decembra 2023. godine, na osnovu obrađenih rezultati sa 1.091 biračkog mesta od utvrđenih 1.180 biračkih mesta, odnosno 92,46 odsto, istakao je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić. Lista broj 5 DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA BEOGRAD je osvojila 52.239 glasova, odnosno 6,01 odsto birača i sedam mandata. Lista broj 13 „MI-GLAS IZ NARODA, Aleksandar Jekrković osvojila je 46.679 glasova ili 5,37 odsto i šest mandata. Lista broj 2 IVICA DAČIĆ - PREMIJER SRBIJE, TOMA FILA-GRADONAČELNIK BEOGRAD osvojila je 41.764 glasa ili 4,81 odsto od broja birača koji su glasali i šest mandata, precizirao je Zoran Lukić.

FoNet/Zeleno-levi front

 

Prema preliminarnim rezulatima su obuhvaćena biračka mesta koja nemaju lake i teške greške u izbornom procesu i koja su mogla da prođu statističku obradu podataka, istakao je Lukić i dodao da se u toku sutrašnjeg dana, a u skladu sa zakonom očekuje otklanjanje grešaka nastale u radu biračkih odbora. 

Inače, konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda zakazuje predsednik Skupštine prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, s tim da se Skupština konstituiše u roku od dva meseca od dana objavljivanja rezultata izbora.

Konstitutivnom sednicom Skupštine, do izbora predsednika Skupštine, predsedava najstariji od prisutnih odbornika (predsedavajući), a u radu mu pomaže po jedan odbornik sa dve izborne liste koje su dobile najveći broj odborničkih mandata i sekretar Skupštine prethodnog saziva. Ukoliko odbornici sa izborne liste ne odrede odbornika, to pravo stiču odbornici sa sledeće izborne liste po broju odborničkih mandata.

Predsedavajući ima sva prava i dužnosti predsednika Skupštine u pogledu predsedavanja sednicom. Ako predsednik Skupštine prethodnog saziva ne zakaže konstitutivnu sednicu u roku iz stava 1. ovog člana, sednicu bez odlaganja zakazuje najstariji odbornik novog saziva odnosno sledeći najstariji odbornik koji to prihvati. Uz poziv za prvu sednicu odbornicima se obavezno dostavlja Statut grada Beograda, Poslovnik Skupštine grada Beograda i Odluka o Gradskoj upravi grada Beograda. Na konstitutivnoj sednici vrši se potvrđivanje mandata odbornika, bira se predsednik Skupštine i postavlja sekretar Skupštine.

Na konstitutivnoj sednici, po pravilu, bira se i zamenik predsednika Skupštine, postavlja zamenik sekretara Skupštine i vrši izbor članova Administrativno-mandatne komisije. Skupština se smatra konstituisanom izborom predsednika Skupštine i postavljenjem sekretara Skupštine. 
Kandidata za predsednika Skupštine može predložiti najmanje trećina odbornika. Trećinu odbornika čini 37 odbornika. Odbornik može da učestvuje u predlaganju samo jednog kandidata. Predlog kandidata za predsednika Skupštine podnosi se predsedavajućem u pisanom obliku. Predloženi kandidat za predsednika Skupštine ima pravo da se predstavi. O predloženim kandidatima otvara se rasprava. Posle rasprave predsedavajući utvrđuje listu kandidata za predsednika Skupštine po azbučnom redu prezimena. Glasanjem za izbor predsednika Skupštine rukovodi predsedavajući, a pomaže mu po jedan odbornik sa dve izborne liste koje imaju najveći broj odbornika i sekretar Skupštine prethodnog saziva. 

Ukoliko odbornici sa izborne liste ne odrede odbornika, to pravo stiču odbornici sa sledeće izborne liste po broju odbornika. Glasanjem za izbor predsednika Skupštine rukovodi predsedavajući, a pomaže mu po jedan odbornik sa dve izborne liste koje imaju najveći broj odbornika i sekretar Skupštine prethodnog saziva. Ukoliko odbornici sa izborne liste ne odrede odbornika, to pravo stiču odbornici sa sledeće izborne liste po broju odbornika. Glasanje se vrši na glasačkim listićima. Svi glasački listići su iste veličine, oblika i boje i overeni pečatom Skupštine.

Na glasačkom listiću, pored naznake da se glasa za predsednika Skupštine, navode se kandidati po redosledu utvrđenom u listi kandidata, a ispred imena i prezimena svakog kandidata je redni broj. Glasa se za jednog od predloženih kandidata, zaokruživanjem rednog broja ispred njegovog imena i prezimena, a u slučaju da je predložen samo jedan kandidat, glasa se zaokruživanjem "za" ili "protiv" predloženog kandidata.
Nevažećim se smatra glasački listić koji nije popunjen, koji je popunjen tako da se ne može sa sigurnošću utvrditi za koga je odbornik glasao, kao i onaj na kome je zaokružen veći broj kandidata. Predsednik Skupštine stupa na dužnost po objavljivanju rezultata glasanja i preuzima vođenje sednice. 

Skupština bira gradonačelnika grada Beograda, zamenika gradonačelnika grada Beograda i članove Gradskog veća grada Beograda najkasnije u roku od mesec dana od dana konstituisanja.

Skupština Vojvodine

Pokrajinska izborna komisija objavila je sinoć da je, prema preliminarnim rezultatima, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora sa 1.735 od ukupno 1776 biračkih mesta - 97,69 odsto, na izborima za poslanike u skupštini Vojvodine lista  ALEKSANDAR VUČIĆ - Vojvodina ne sme da stane osvojila 452.850 ili 47,43 odsto glasova, dok je lista SRBIJA PROTIV NASILJA osvojila 208.661 glas, ili 21,85 procenata.

Na trećem mestu je lista Saveza vojvođanskih Mađara sa 59.852 ili 6,27 procenata glasova. Lista DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA za SRBIJU - NADA za VOJVODINU dobila je 49.199 glasova - 5,15 procenara, dok je lista IVICA DAČIĆ - PREMIJER SRBIJE dobila 48.537 glasova - 5,08 odsto glasova, objavljeno je na sajtu PIK.

Tanjug/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

 

Inače, prvu sednicu Skupštine Vojvodine saziva predsednik Skupštine prethodnog saziva u roku od tri dana od dana podnošenja izveštaja Pokrajinske izborne komisije o sprovedenim izborima. Ukoliko predsednik Skupštine prethodnog saziva u utvrđenom roku ne sazove sednicu, sednicu će sazvati najstariji potpredsednik prethodnog saziva, u narednom roku od tri dana. Sednici Skupštine do izbora predsednika Skupštine predsedava najstariji poslanik, koji je prisutan na sednici, kome u radu pomaže generalni sekretar Skupštine.

Na prvoj sednici Skupštine Vojvodine bira se Komisiju za potvrđivanje mandata poslanika, potvrđuju se mandati poslanika, obrazuju se poslaničke grupe, vrši se izbor predsednika Skupštine, donosi se odluka o broju potpredsednika Skupštine, na predlog predsednika i vrši se izbor potpredsednika Skupštine. Takođe se imenuje generalni sekretar Skupštine. Na prvoj sednici Skupštine mogu se obrazovati i radna tela Skupštine. 

Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika. Danom konstituisanja Skupštine, prestaje mandat poslanika prethodnog saziva. Kandidata za predsednika Skupštine može da predloži najmanje 20 poslanika. 

Predsednik Skupštine bira se javnim glasanjem ako Skupština ne donese odluku o tajnom glasanju.Glasanjem za izbor predsednika Skupštine rukovodi predsedavajući, kome u radu pomažu dva najmlađa poslanika, koja su prisutna na sednici i generalni sekretar Skupštine.

Kandidat za predsednika Skupštine ne može da rukovodi glasanjem, niti da pomaže predsedavajućem u rukovođenju glasanjem. Za predsednika Skupštine izabran je poslanik koji je dobio većinu glasova od ukupnog broja poslanika. Prilikom stupanja na dužnost predsednik Skupštine pred Skupštinom polaže zakletvu. 

Komentari (0)

Srbija