Politika

Beogradski postizborni čvor se sve više steže: Postoji nekoliko opcija za rasplet, koliko su one izvesne?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2023

-

18:01

Beogradski postizborni čvor se sve više steže: Postoji nekoliko opcija za rasplet, koliko su one izvesne?
Euronews/Ana Mihaljčić - Copyright Euronews/Ana Mihaljčić

veličina teksta

Aa Aa

U nedelju su građani Srbije glasali na više nivoa, ali su u fokusu javnosti ostali jedino izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda. Za to postoje dva glavna razloga. Prvi je to što postizborna matematika govori da stranke dosadašnje vlasti i opozicije ne mogu da formiraju većinu bez podrške liste "Mi - glas naroda" koja je bila iznenađenje ovih izbora. Drugi je to što opozicija protestuje i osporava rezultate GIK-a i traži poništavanje izbora. 

Gradska izborna komisija je sinoć saopštila preliminarne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, i to posle obrađenih 92,94 odsto biračkih mesta. Prema tim rezultatima lista Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane je osvojila 341.992 glasa, odnosno 39,35 odsto i 49 mandata, dok je lista "Srbija protiv nasilja" osvojila 297.751 glas, ili 34,26 odsto i 42 mandata. 

Lista "Miloš Jovanović – Nada za Beograd" je osvojila 52.239 glasova, odnosno 6,01 odsto i sedam mandata, lista "Mi glas iz naroda, Aleksandar Jerković" osvojila je 46.679 glasova ili 5,37 odsto i šest mandata, a lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" osvojila je 41.764 glasa ili 4,81 odsto i šest mandata. Ostale liste su ostale ispod cenzusa. 

Tanjug/Strahinja Аćimović

 

Međutim, koalicija Srbija protiv nasilja osporava ove rezultate i tvrdi da su glasanje u Beogradu obeležile brojne nepravilnsoti zbog čega zahtevaju da se izbori potpuno ponište, i da se održe novi uz "čišćenje" biračkog spiska. Kako je je jedan od nosilaca te liste Miroslav Aleksić rekao za Euronews Srbija da oni protestuju zato što izbori ne odražavju volju građana. 

"Mi smo sinoć predali i ovde RIK-u, ali i GIK-u zahtev za poništavanje beogradskih izbora i očekujemo da to i bude urađeno. Naravno, i Crta i ODIHR su takođe izneli svoj stav da rezultati izbora u Beogradu ne oslikaju volju građana i ne možemo na to ćutati", rekao je Aleksić. 

Fonet/Milica Vučković

 

Sa druge strane predstavnici vlasti negiraju ove optužbe. Predsednik SNS-a Miloš Vučević je rekao da su izbori protekli u fer u demokratskoj atmosferi i da će oni koji budu hteli da idu na ponovljene izbore u Beogradu napraviti "kardinalnu grešku", jer će, prema njegovoj oceni, SNS dobiti apsolutnu većinu.

Sve ovo čini beogradski postizborni čvor dodatno zategnutim, i glavna tema sada je kako bi on mogao da se razmrsi. Za sada postoji nekoliko opcija, a postavlja se pitanje koliko je svaka od njih realna? 

Lista "Mi -glas naroda" kao faktor za formiranje vlasti 

Još kada su bili poznati prvi rezultati izbora, svi su čekali izjavu profesora Branimira Nestorovića o tome da li će ići sa nekim u koaliciju i omogućiti mu da formira vlast u Beogradu. Nestorović je odmah izjavio da oni neće trgovati, dok je dosadašnji granonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao da oni "neće plakati" ukoliko Nestorović ne bude hteo da razgovara sa njim. 

Međutim, u slučaju da Nestorović ostane pri svom stavu, analitičari ne zatvaraju mogućnost da vlast u Beogradu bude formirana. Prema trenutnim rezultatima, tradicionalni koalicioni partneri SNS i SPS imaju 55 mandata i za većinu im je potreban još samo jedan glas. 

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Vučićević je rekao juče za Euronews Srbija da Branimir Nestorović ipak nema kontrolu nad šestoro odbornika. 

FoNet/TV FoNet

 

"Svaki odbornik je vlasnik svog mandata, i oni će pojedinačno odlučivati da li će se prikloniti jednom carstvu. Mi znamo, da je na prethodnim gradskim izborima bilo pojedinačnih slučajeva preletanja, članova POKS-a na primer. Vlast ima ogromne resurse i ogromnu moć ubeđivanja. Ne bi me iznenadilo da čak i ako Nestorović insistira da nema koalicije, da se pronađe dvoje ili troje odbornika koji bi hteli", rekao je Vučićević. 

I politikolog Dejan Bursać smatra da će SNS tražiti načine da ubedi nekoga od odbornika za neku vrstu podrške.  

"Mislim da će SNS tražiti načine da ubedi nekoga od opozicionih, a računamo da je tu i Branimir Nestorović, za neku vrstu podrške. Mislim da im je u ovoj situaciji to možda malo izvesnije nego da idu na nove izbore". 

Euronews

Da li mogu biti ispunjeni zahtevi opozicije? 

Opozicija je započela proteste u RIK-u sa zahtevom da se izbori u Beogradu ponište. Marinika Tepić je stupila u štrak glađu, kako je rekla, sve dok se taj zahtev ne ispuni. Miroslav Aleksić je za Euronews Srbija rekao da oni neće ćutati na to što "neki ljudi iz drugih država dolaze da glasaju u Beogradu i da utiču na volju Beograđana".  

Dejan Busrać kaže da je sasvim legitimno osporavanje rezultata izbora, ali napominje da je osporavanje rezultata došlo previše kasno. 

"Ako hoćete da osporavate regularnost izbora, to radite onog momenta kada se zatvore birališta. Time pokazujete ozbiljnost situacije i postavljate okvir za razgovor o toj temi u izbornoj večeri. Ne čekate da se prvo oglasi Ana Brnabić sa rezultatima u 21.30, pa Vučić u 22, pa onda sve političke stranke između 22 i 23h, pa onda u tek u 23.30 najveća opoziciona koalicija", ističe Bursač. 

Za štrajk glađu kaže da je reč o "malo istrošenom načinu" koji nikada nije doveo do nekih ekstremnih posledica. Kako dodaje, takva vrsta pretnje je pretnja praznom puškom, a Vučić lako može da prozre taj blef i ignoriše ga.  

Euronews

I marketinški konsultant Paulina Janusz kaže da je skeptična prema protestima i dodaje da misli da je sudbina beogradskih izbora sada u rukama Branimira Nestorovića. Za štrajk glađu kaže da predstavlja ekstremni vid borbe. 

"Ne ide se prvog dana sa štrajkom glađu. Pogotovo u Srbiji. Mislim da su svi ti dosadašnji štrajkovi glađu ispali vrlo karikaturalno. Nije to nešto što je ikada upalilo u Srbiji, prema tome, ne znam zašto bi sada upalilo", navela je ona za Euronews Srbija.  

Treća opcija: Ponavljanje izbora zbog pat pozicije 

Ako Branimir Nestorović ne podrži nikoga, imaćemo ponovljene izbore u Beogradu – to su reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je za RTS komentarisao zahtev opozicije za poništavanje izbora.

Takođe, ta opcija deluje izvesno ako Nestorović ostane pri svojoj izjavi koju je dao u izbornoj noći, a ukoliko do toga dođe, otvaraju se brojna pitanja. Prvo je pitanje rokova. Naime, konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda zakazuje predsednik prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, s tim da se Skupština konstituiše u roku od dva meseca od dana objavljivanja rezultata izbora. Na konstitutivnoj sednici vrši se potvrđivanje mandata odbornika, bira se predsednik Skupštine i postavlja sekretar Skupštine. Skupština bira gradonačelnika grada Beograda, zamenika gradonačelnika grada Beograda i članove Gradskog veća grada Beograda najkasnije u roku od mesec dana od dana konstituisanja. Ukoliko oni ne budu izabrani, održavaju se novi izbori.  

Drugo pitanje je ko bi na tim izborima imao veću šansu. Politikolog Dejan Bursać smatra da bi opozicija ostvarila dobar rezultat.

"Oni su probili jednu važnu psihološku granicu novim izborima. Pazite, u Beogradu je razlika pet odsto, 39 prema 34 odsto između SNS-a i 'Srbije protiv nasilja', u Novom Sadu 38 naspram 34 odsto, još manja. U Nišu čini mi se 39-40 prema 31. Nikada nijedna opoziciona stranka nije uspela da priđe tako blizu i probije tu neku psihološku marginu", rekao je. 

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Takođe dodaje da je to ogroman zalog koji opozicija ima za lokalne izbore u Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima koji će doći na proleće.  

"Nisam siguran da bi Vučiću u ovom trenutku odgovarali ponovljeni izbori u Beogradu, ali mu naš zakon dozvoljava prilično dugačke rokove za formiranje gradske vlasti. Ja verujem da se izborni rezultati sigurno neće proglasiti još mesec-dva, dok se ne odrade svi ti ponovljeni izbori na biračkim mestima na kojima će biti poništeni, pa još postoji onaj period dok se ne konstituišu skupštine", naveo je Bursać. 

Ipak, u redovima naprednjaka imaju drugačija očekivanja. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da se plaši da neki pogrešno procenjuju kakvi bi bili rezultati ponovljenih izbora. U istom tonu govori i prvi čovek stranke MIloš Vučević koji veruje da bi naprednjaci dobili apsolutnu većinu na novim izborima. 

"Mi mislimo da je bolje da se formira većina Skupštine grada Beograda i očekujemo da Aleksandar Šapić bude ponovo izabran za gradonačelnika Beograda", rekao je Vučević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija