Politika

Pastor: Savez vojvođanskih Mađara je jedan od pobednika izbora, osvojili smo više glasova nego na prethodnim

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2023

-

12:39

Pastor: Savez vojvođanskih Mađara je jedan od pobednika izbora, osvojili smo više glasova nego na prethodnim
Pastor: Savez vojvođanskih Mađara je jedan od pobednika izbora, osvojili smo više glasova nego na prethodnim - Copyright Tanjug/Siniša Kopunović

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je danas da je ova politička opcija jedan od pobednika izbora, budući da je uspela da poveća broj mandata na republičkom nivou u odnosu na prethodni saziv.

Pastor je za RTV rekao da je na republičkim izborima Savez vojvođanskih Mađara dobio 64.203 glasa, što je 4.000 više nego što je dobio na izborima pre godinu i po dana.

"To znači da su i u apsolutnim brojkama povećali broj glasača. Na osnovu ovih glasova SVM će imati šest poslanika u parlamentu Srbije", rekao je Pastor.

Na pitanje da li ovi izborni rezultati znače i da će SVM nastaviti koaliciono partnerstvo sa Srpskom naprednom strankom, Pastor je ocenio da su poslednjih deset godina dokaz da saradnja nema alternativu. 

Tanjug/Siniša Kopunović

 

"Još uvek je na snazi načelo koje je pre deset godina uspostavljeno kada su se moj otac Ištvan Pastor i (Aleksandar) Vučić, saglasili da je SNS legitimni predstavnik srpskih političkih interesa, a SVM legitimni predstavnik mađarskih političkih snaga u Srbiji. Ova saradnja treba da se nastavi“, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, Savez vojvođanskih Mađara već priprema tekst koalicionog sporazuma, ali razgovori o tome, kako je rekao, doći će na red po proglašenju konačnih izbornih rezultata.

Kada je reč o pokrajinskim izborima, Pastor je naglasio da je prema poslednjim rezultatima, SVM osvojio 59.852 glasa, što ga stavlja u poziciju treće političke snage u pokrajinskoj skupštini sa osam ili devet poslanika.

Tanjug/Siniša Kopunović

 

"Očekujemo da se ove brojke o osvojenom broju glasova još povećavaju jer nisu obrađene sva biračka mesta, na republičkom nivou, a reč je i o nekoliko u Vojvodini“, naglasio je Pastor. 

Dodao je da su izbori "pitanje života i smrti", jer pokažu da je moguće da partije koje su se činile nedodirljivim nestanu u političkom odmeravanju snaga. 

"Mi smo mala regionalna manjinska stranka koja nastavlja tešku borbu za svoj opstanak, isto kao i za opstanak zajednice", rekao je Pastor.

Uporedio je dobijen broj glasova SVM-a sa brojem glasova koje su osvojile neke od partija u izbornoj trci, a koje su, kako je rekao Pastor, poslednjih decenija bile nezaobilazni činioci političkog života u Srbiji. 

"Na primer, partija Vuka Jeremića, nekadašnjeg ministra spoljnih poslova, čija stranka je imala značajnu poslaničku grupu u poslednjem sazivu parlamenta Srbije, osvojila je 32.970 glasova, ili upola manje od SVM-a, koalicija bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i Saše Radulovića osvojila 44.450 hiljade glasova, što je dvadeset hiljada manje od onoga što je osvojio SVM", naveo je Pastor i dodao da sada, na republičkom nivou, Savez vojvođanskih Mađara na republičkom nivou ima veću političku težinu od radikala.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija