Politika

Pastor: Savez vojvođanskih Mađara za nastavak saradnje sa SNS

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

18:02

Pastor: Savez vojvođanskih Mađara za nastavak saradnje sa SNS
Balint Pastor - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas za Tanjug da ta stranka samostalno nastupa na predstojećim izborima koji se održavaju 17. decembra, ali da posle izbora žele nastavak saradnje sa Srpskom naprednom strankom.

"Dosta toga se promenilo u pozitivnom smislu u poslednjih devet-deset godina od kada saradnja između Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara postoji.  U nekom ranijem periodu se govorilo o incidentima između dve nacije, tučama, a sada govorimo o najboljim mogućim odnosima između Srba i Mađara i Srbije i Mađarske", rekao je Pastor.

On kaže da se u poslednjih godinu dana promenilo i to da se čak i neki lokalni putevi u Vojvodini finansiraju iz republičkog budžeta.

"U poslednjih 10 godina kada smo bili sa strankama koje su sada u opoziciji i kada smo tražili realizaciju infrastrukturnih projekata, govorili su, evo imate AP Vojvodinu, pa se snalazite", rekao je Pastor.

Pastor je rekao da je mnogo toga urađeno u infrastrukturi u poslednjih nekoliko godina u Vojvodini, od izgradnje pruge između Beograda i Budimpešte, odnosno Segedina do Subotice, završena je obilaznica oko Subotice, akva park na Paliću, a izgradnja Narodnog pozorišta u Subotici ulazi u završnu fazu.

"Mi smo kao deo vladajuće većine lobirali za projekte i uspeli smo da privučemo sredstva iz republičkog budžeta, i u Mali Iđoš, Sentu, nekim mestima u Banatu...", rekao je Pastor.

Savez vojvođanskih Mađara proglasila je 8. novembra listu "Savez vojvođanskih Mađara - za našeg Predsednika, za našu zajednicu, za budućnost", a Pastor objašnjava da oni nemaju klasičnog nosioca liste, jer je za SVM ovo izuzetno težak period imajući u vidu da je preminuo dugogodišnji lider stranke Ištvan Pastor.

"Želimo da ostvarimo izborni rezultat kojim bi se on ponosio i pokušavamo da radimo sve onako kako je on radio pre 16 godina dok je bio na čelu SVM. U tom periodu je došlo do uspostavljanja strateški dobrih istorijskih odnosa između Srba i Mađara, odnosno Srbije i Mađarske", rekao je Pastor.

Na pitanje o njegovom sastanku sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, Pastor kaže da je u trenutku, kada je preminuo lider SVM-a, bilo jako bitno po stranku što je došlo do sastanka premijera Mađarske i njega kao v.d. predsednika SVM-a.

"Pričali smo o učvršćivanju saveza koji postoji 13 godina unazad između Vlade Mađarske, odnosno vladajuće stranke Fides-a, i SVM-a. Ta saradnja je donela puno toga dobrog za vojvođanske Mađare i generalno za odnose između Srba i Mađara. Pričali smo o tome da što pre treba da krene voz između Subotice i Segedina. Na strani Srbije su završeni još leta prošle godine i krenuo je teretni saobraćaj, a na strani Mađarske se završavaju ti radovi", rekao je Pastor.

Prema sadašnjem stanju, putnički saobraćaj bi trebalo da se uspostavi do kraja novembra ove godine, naveo je Pastor i dodao da je bilo reči i o produženju radnog vremena graničnih prelaza.
"Bilo je reči i o tome da će se raspisati konkurs za male poljoprivredne proizvođače odnosno za privrednike u oblasti prizvodnje", rekao je Pastor.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija