Politika

Lajčak: Zemlje članice zadužile EU da pre kraja januara uključi obaveze Srbije prema Sporazumu u Poglavlje 35

Komentari

Autor: Kosovo online, Gazeta ekspres

21/12/2023

-

16:17

Lajčak: Zemlje članice zadužile EU da pre kraja januara uključi obaveze Srbije prema Sporazumu u Poglavlje 35
Lajčak: Zemlje članice zadužile EU da pre kraja januara uključi obaveze Srbije prema Sporazumu u Poglavlje 35 - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je zabrinutost s obzirom na to da ni Srbija ni Kosovo nisu krenule ka implementaciji sporazuma, a dodao je da su obe strane u načelu prihvatile nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je predložila "velika petorka", a da je EU otvorena za prilagođavanje i dodatna pojašnjenja dokumenta.

Lajčak je u intervjuu za Gazetu ekspres rekao da je bez obzira na okolnosti, uveren da će uspešno završiti svoju diplomatsku misiju i da će sporazum iz Brisela i Aneks iz Ohrida biti uspešno sprovedeni.

"U oktobru su oba lidera izrazila načelnu spremnost da prihvate evropski nacrt statuta za osnivanje Zajednice. Istovremeno, premijer Kurti je uslovio prihvatanje statuta potpisivanjem Sporazuma o putu normalizacije, njegovog aneksa, kao i samog statuta od strane Kosova i Srbije. Istovremeno, Srbija je pokrenula dodatna pitanja u vezi sa dodatnim pojašnjenjima. Stoga je implementacija trenutno na čekanju zbog ovih zahteva strana, a mi naporno radimo na tome da ih odgovorimo u svojstvu fasilitatora", rekao je Lajčak.

Kako je dodao Lajčak, njegov tim je još jednom razmatrao pitanje formalizacije na zahtev Kosova.

"Mi smo ponudili Kosovu nekoliko opcija u vezi sa tim i trenutno čekamo njihov odgovor. U međuvremenu, zemlje članice zadužile su EU da pre kraja januara 2024. godine uključi obaveze Srbije prema Sporazumu u Poglavlje 35 pregovora sa Srbijom, koje obuhvata normalizaciju odnosa sa Kosovom. Dakle, ovde imamo jasan rok za formalizaciju Sporazuma kao dela ugovornog sporazuma sa EU i kriterijuma za članstvo Srbije. Dozvolite mi da dodam još jednu tačku u vezi sa zahtevom Kosova da Srbija potpiše statut. Po našem mišljenju, ovo nije neophodno. Zakonski akt, kako je trenutno osmišljen, treba da bude interni dokument Kosova. Sa potpisom Kosova i Srbije, statut bi postao međunarodni sporazum, što nije. Sa Vladom Kosova razgovaramo o pitanju dodatne formalizacije Sporazuma o putu ka normalizaciji i Aneksu njegove implementacije. Paralelno, ugostili smo srpske pravne stručnjake u Briselu kako bi razgovarali o različitim aspektima dokumenta. Ovo je legitimno jer je ovaj nacrt detaljan i opširan. Ali ne zaboravimo da je prihvatanje teksta statuta samo jedan element procesa i potrebni su dodatni koraci sa kosovske strane za osnivanje Zajednice", rekao je Lajčak. 

Govoreći o ZSO, Lajčak je rekao da multietnički karakter Kosova zahteva zaštitu manjina. Ovo implicira da se ponekad moraju preduzeti posebne mere kako bi se osiguralo da manjine uživaju punu i efektivnu jednakost. 

"Ovaj koncept je u skladu sa međunarodnim standardima i takođe se odražava u celom Ustavu Kosova. Stvaranje Zajednice treba smatrati takvom merom, a to je čak i zakonska obaveza za Kosovo, pošto Skupština Kosova na to ima pravo. Udruženje služi cilju dvostruke zaštite: s jedne strane, zaštiti prava zajednice kosovskih Srba, i sa druge strane, zaštita pravnog okvira Kosova. Upravljanje različitošću kroz inkluzivne politike je suština funkcionalne multietničke demokratije. O tome svedoče mnogi evropski modeli lokalne samouprave koji dobro funkcionišu i konsolidovani su.Osnivanje ZSO ima za cilj da stvori funkcionalan i institucionalizovan odnos između kosovskih Srba i kosovske vlade, istovremeno omogućavajući da se podrška srpske vlade zajednici kosovskih Srba pruži na transparentan način i u punoj saglasnosti sa evropskim normama i standardima", naveo je Lajčak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija