Politika

Stojiljković i Stanković u emisiji Direktno kod Minje Miletić o izborima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2023

-

21:47

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Opozcija u Srbiji mora da pokaže da ima bolje programe i kvalitetnije kandidate, da napravi dovoljno širok okvir i ne bude samo protiv predsednika Aleksandra Vučića, rekao je za Euronews Srbija profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković. On je u emisiji Direktno sa Minjom Miletić rekao da opozcija igra neravnopravnu igru, ali i da nema stranku ili lidera sa dvocifrenim rejtingom, što takođe predstavlja veliki problem.

"Opozicija igra neravnopravnu igru. Jednim delom je sama kriva za tu neravnopravnost. Ona mora da analizira šta je radila od 2012. godine. Ima jedan objektivni problem. Prosto, nemate stranku sa dvocifrenim rejtingom i nemate lidera sa dvocifrenim rejtingom, što vam pravi priličan problem. Drugo, vlast je uvek u orbiti na političkom polju, u centru polja. I po pitanju, recimo, Kosova i evropskih integracija, opozicija je međusobno udaljenija. To je velika strateška prednost vlasti", rekao je Stojiljković i dodao:
 
"Morate da pokažete ljudima da imate bolje programe i kvalitetnije kandidate, i da vi nećete raditi ovo što se radi, da kupujete i vršite nepotizam. Četvrta strateška slabost opozicije jeste što nikako da nauči da u takvoj borbi koja je neravnopravna, mora da pokažete umeće da vam ne padne ni jedan jedini glas. Evo, saberite cifre, opet im je palo 5-6 odsto glasova".

Profesor na FPN kaže da je greška opozicije to što je čekala rezultate izbora, iako su se na društvenim mrežama i u javnosti pojavili snimci kupovine glasova i kol centra u kome se uslovljava opredeljenje.

"Prvo ste morali u 8-9 sati da kažete da stvari apsolutno nisu u redu, a onda ste morali da to počnete i da koristite i da dokazujete ono što ste imali kao snimke. Na izbornom mestu nema nikakvih naročitih mogućnosti da prekrajate izbornu volju, i to vi i ja i kolega Stanković dobro znamo. Znači, ono što prethodi tome je relativno važno u tom procesu. Mi smo videli falsifikovanja potpise za liste. Ne kažem da je za to odgovorna samo vladajuća stranka", rekao je Stojiljković.

Euronews

 

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da mu nije jasno zašto predstavnici opozicije nisu odmah u nedelju u 20 sati prijavili nepravilnosti, nego su čekali rezulatete, pa onda rekli da su izbori neregularni.

"Opozicija u Srbiji je imala u svakom biračkom odboru predstavnike i imala je kontrolore. Pravno gledano, kada potpišete zapisnik iz biračkog mesta, a ima 8.500 odbora. Ti zapisnici su otišli u Gradsku izbornu komisiju i u Republičku izbornu komisiju i u opštinske i u pokrajinske izborne komisije. Na osnovu toga su u ovim centralnim telima pravili projekcije rezultata i saopštili konačne rezultate. Koliko ja znam, sama gospođa Tepić je pre dva dana u medijima rekla da su naši kontrolori i naši članovi su potpisali zapisnik. Ona je time rekla da su oni de jure priznali izbor", rekao je Stanković. 

Euronews

 

Prema njegovim rečima, došlo je do promene plana i opozicija se poslužila "niskim političkim udarcem" jer je krenula u politiku incidenta.

"Umesto da se prihvate rezultati koji za njih nisu politički gledano dobri, jer pazite, tu je postojalo minimalno očekivanje da će Beograd, što bi se reklo, pasti u ruke koalicije Beograd protiv nasilja. To su očekivali, ali se desio preokret. Šapić je sa svojom listom 'Beograd ne sme da stane' bio prvi. Uz to, Socijalisti nisu toliko potonuli, nego su ipak osvojili šest mandata i potreban im je jedan mandat iz nekih drugih lista da bi imali većinu, odnosno kontinuitet vlasti", rekao je Stanković.

Kompletnu emisiju pogledajte u video snimku.

Komentari (0)

Srbija