Politika

Vučić: Nastavljamo da se borimo da Vojska Srbije dobije status koji zaslužuje

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

22:32

Vučić: Nastavljamo da se borimo da Vojska Srbije dobije status koji zaslužuje
Vučić: Nastavljamo da se borimo da Vojska Srbije dobije status koji zaslužuje - Copyright Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija radila na unapređenju Vojske Srbije, kao i da nastavlja da se bori da vojska dobije status koji zaslužuje.

"Srbija je ozbiljno radila na unapređenju i osnaživanju Vojske Srbije, kao i na jačanju njenih odbrambenih kapaciteta. Nastavljamo da se borimo da naša vojska dobije status koji zaslužuje. Takođe, ostajemo fokusirani na unutrašnju i regionalnu stabilnost, na sveukupni razvoj za dobrobit našeg naroda i zemlje", napisao je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras prijemu koji su priredili potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović povodom novogodišnjih i božićnih praznika u Domu garde na Topčideru.

Prijemu su prisustvovali srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, ministri u Vladi, narodni poslanici, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici lokalne samouprave, državnih institucija, verskih zajednica, diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, veterani, kao i mnogobrojni gosti iz javnog i kulturnog života, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Ističući najvažnije rezultate postignute u 2023. godini u sistemu odbrane, ministar Vučević je naglasio da je pripadnicima Vojske Srbije od januara ove godine povećana plata za 25 odsto, a svim pripadnicima Ministarstva odbrane za 12 i po odsto.

"Uspeli smo da povećamo plate i da ostvarimo posebne bonuse za istraživače, naučnike u Vojnotehničkom institutu, što je bio zadatak od državnog vrha. Uspešno smo započeli 'projekat 5.000' jačajući specijalne jedinice Vojske Srbije. Na prikazu sposobnosti Vojske Srbije u aprilu 'GRANIT 2023' prikazali smo više od 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme, a u takvom broju kakav nije viđen čak ni na čuvenoj paradi JNA 1985. godine", naveo je ministar.

On je dodao da je otpočelo sistematsko rešavanje stambenih pitanja pripadnika Vojske Srbije.

Takođe, dodao je, Ministarstvo je nastavilo da ulaže u naoružanje i vojnu opremu.

"Posle više od 40 godina dobili smo nove transportne avione 'Kaza', nabavili nove helikoptere Mi-35, krenuli u robotizaciju Vojske Srbije u skladu sa direktivama predsednika Republike kao vrhovnog komandanta, krenuli u razvoj bespilotnih letelica, dronova, modernizaciju tenkova, borbeno-oklopnih vozila, borbenih vozila pešadije, sredstava protivvazduhoplovne odbrane. Nabavili smo ono što ste videli i ono što niste, kako bi država Srbija bila bezbednija i građani Srbije sigurniji", poručio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, poslednjih dana ove godine potpisani su ugovori za ulaganje više od 100 miliona evra investicija u Odbrambenu industriju Srbije.

"Do sada nezabeleženo ulaganje samo u opremu, u tehnologiju, u nove proizvodne hale, što je dokaz jačanja i snaženja Srbije", rekao je Vučević.

On je poručio da je danas situacija drugačija i da zahteva veću posvećenost i rad u narednoj godini.

"I da li je sve ovo što sam ukratko pomenuo istina ili je jeftina propaganda, da li zaista radimo svim svojim kapacitetima i fizičkim i intelektualnim u korist Srbije, na ta pitanja dobili smo odgovor 17. decembra 2023. godine. Narod je rekao sve jasno i glasno, toliko glasno da tu nema nikakve dileme. Mi smo komandu od naroda dobili upravo na završenim izborima – da nam veruju da ćemo ostvariti zajednički sve ono što smo obećali i što smo rekli da je naš cilj, želja, naši snovi, za našu državu za Srbiju", istakao je ministar odbrane.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

On je zahvalio pripadnicima vojske i predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije na, kako je rekao, "podršci, smernicama, direktivama, naredbama, na dnevnoj komunikaciji kako bi Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane bili zaista snažni i jači".

Vučević je istakao da nas čeka mnogo posla kako bi država Srbija bila sigurna i bezbedna za sve njene građane.

"Neka vam božićni i novogodišnji praznici proteknu ispunjeni ljubavlju i toplinom, neka vas Bog blagoslovi zdravljem, snagom i verom da zbratimljeni i ujedinjeni možemo našu Srbiju vazdići onako kako smo sanjali. Budimo ujedinjeni u veri i ljubavi prema našoj otadžbini, njeni sinovi i kćeri, njeni radnici, njeni vojnici i njena deca. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija", – poručio je ministar Vučević.

Na večerašnjem prijemu u Domu Garde, gostima je prikazan film posvećen najznačajnijim rezultatima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u godini na izmaku, u produkciji Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Program su upotpunile i numere koje je izveo Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Komentari (0)

Srbija