Politika

Petković: Apsolutna je laž da Beograd sprema napad, Kurti želi krizu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

23/12/2023

-

15:40

Petković: Apsolutna je laž da Beograd sprema napad, Kurti želi krizu
Petković: Apsolutna je laž da Beograd sprema napad, Kurti želi krizu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Apsolutna je laž Prištine da Beograd sprema napad, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, odgovarajući na optužbe premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da Beograd sprema novi napad na Kosovo.

"Apsolutna je laž da se Beograd sprema za napad. Nema nikakve obuke na poligonima, to je način da izbegne obaveze koje ima u dijalogu, jer sada smo došli do trenutka da govorimo o konkretnim koracima za formiranje Zajednice Srpskih Opština (ZSO)", istakao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije. 

On je napomenuo da Kurti ne želi normalizaciju odnosa, već izazivanje krize.

"Mi smo više puta, i predsednik i predstavnici Vlade Srbije, odgovarali na sve laži koje dolaze iz usta Aljbina Kurtija, koji pokušava da prikrije pravo stanje u Prištini i katastrofalnu ekonomsku situaciju i gotovo svakodnevna upucavanja među Albancima južno od Ibra. Koristi temu Banjske i severa KiM, što jasno pokazuje da taj čovek ne želi da formira ZSO, da ne želi normalizaciju odnosa, već krize", rekao je Petković. 

On je istakao da je, pored Kurtija, u istom obraćanju medijima u Prištini govorio i ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija Dželjalj Svečlja, ali da nije pričao o napadima koji se svakodnevno dešavaju na Srbe na KiM, niti o upadima i konfiskovanju robe Srba na KiM koje se sada dešava. 

Direktor Kacelarije za KiM je dodao da opozicija u Beogradu radi sa Kurtijem isti posao, a to je da oslabe Aleksandra Vučića i dovedu one koji će da priznaju nezavisno Kosovo.  

Šta je Kurti rekao na konferenciji?

Premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti prethodno je rekao na konferenciji za medije da su kosovske službe bezbednosti u potpunosti rekonstruisale događaj u Banjskoj od 24. septembra, kao i da se u Novom Pazaru, Raški i drugim centrima za obuku srpske žandarmerije, policije i vojske nastavljaju pripreme, po njegovim rečima, za novi napad Srbije na Kosovo, pod komandom Milana Radoičića. 

“Kada ja objavljujem naša saznanja o tome, ja objavljujem, ali mi ne možemo da delujemo jer mi nemamo jurisdikciju oko granica naše države. Ali, neko bi trebalo da nešto radi i ja tu najviše računam na međunarodnu zajednicu. Mi znamo šta se priprema i to kažemo javno i kada god dobijemo ovakve informacije, mi delujemo unutar Kosova, ali dosta toga se odvija van Kosova, a moguće je da ima raznih delatnosti i odvijanja ovakvih kriminalnih radnji za pripremu budućih napada, i ovih dana, ali mi još ne znamo. I to je moguće. Verujte mi da se i policajci brinu, jer su oni meta", rekao je Kurti.

Policija Kosova je sada mnogo bolje pripremljena nego što je bila kada se dogodio incident u Banjskoj, rekao je Kurti, nazvavši sukob policije i lokalnih Srba, terorističkim aktom od strane Srbije i njenog rukovodstva.

Kurti je zatražio i da se Milan Radoičić, za koga kaže da se bavi organizacijom novog napada na Kosovo, odmah uhapsi i isporuči kosovskim pravosudnim organima.

"Posle napada u Banjskoj, Milan Radoičić je pušten u rekordnom roku, ali nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima Civilne zaštite“, istako je kosovski premijer.

Euronews/Vladislav Ćup

 

On tvrdi da Radoičić održava sastanke sa pripadnicima Civilne zaštite, koju je kosovska vlada proglasila terorističkom, kao i sa pripadnicima srpske obaveštajne agencije, zatraživši njegovo hitno izručenje prištinskim pravosudnim organima.

Aljbin Kurti je ponovio i da je sam državni vrh Srbije "umešan" u incident u Banjskoj, kao i u pripreme za novu “destabilizaciju i narušavanje integriteta Kosova”, kako je rekao.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja je pokazao i fotografije i objavio imena ljudi koji su, kako on tvrdi, učestvovali u sukobu u Banjskoj, kao i da je osim njega, na severu Kosova u ovoj godini bilo 114 napada na pripadnike Kosovske policije.

"Teroristička grupa je podržana i ima direktne veze sa Srbijom. Pripremljena je za napad na poligonima i snabdevana je oružjem iz depoa Srbije. Kao institucija, pružili smo dokaze koji  potvrđuju da je Srbija bila odgovorna za napad. Podelili smo informacije i sa međunarodnim partnerima", istakao je Svečlja.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Na današnjoj konferenciji za medije, prištinski premijer je izrazio razočarenje što kosovsko tužilaštvo još uvek nije podiglo nijednu optužnicu protiv, kako je rekao, napadača u Banjskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija