Politika

Gradonačelnici i dalje u svojim "foteljama": Kakvi su izgledi za organizovanje novih izbora na severu Kosova?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

20:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

I pored sve češćeg pozivanja stranih ambasadora u Prištini, kao i Evropske unije, da se u četiri opštine na severu Kosova što pre održe izbori za gradonačelnike, uz obavezno učešće Srba, još uvek nema naznaka kada bi ti izbori mogli da se održe. Na zahtev za pokretanje procedure za smenu gradonačelnika u opštinama na severu Kosova, predsedavajući skupština, odgovorili su da dokumentacija nije kompletna, dok inicijalne grupe građana razloge ne prihvataju. 

"Obaveštenja nema u zahtevu, jer zahtev je drugo, obaveštenje je drugo. U obaveštenju se traži da se oni kao grupa pri centralnoj izbornoj komisiji registruju, jer ko preuzima odgovornost za održavanje peticije u okviru zahteva ne postoji to", rekao je Nedžad Ugljanin, predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica ranije za Euronews Srbija.

Na to su reagovali i iz inicijalne grupe građana i rekli da to obrazloženje ne prihvataju.

"Mi kao grupa građana ih ne prihvatamo, jer jedno je odbiti zahtev ako se ne ispune uslovi za peticiju, a drugo je odbiti zahtev na osnovu nekog samostalnog tumačenja administrativnog uputstva", rekla je Sanja Krtinić iz Inicijalne grupe građana za Euronews Srbija.

Tanjug/Dopisnistvo KiM

 

Administrativno uputstvo, za koje eksperti tvrde da je nezakonito jer Kosovo nema zakon o referendumu, deo Srba ne podržava, pa još nema zahteva za smenu gradonačelnika opštine Zvečan.

"To može čak i da se odugovlači u nedogled i zato mi nismo podržali upravo takvu inicijativu, već zahtevamo da gradonačelnici podnesu ostavke, jer i sama vlada kako i oni sami kažu da su nelegitimni, jer samim brojem glasova koji su dobili na severu, 800 ukupno, potrebno je da izglasa njihovo nepoverenje do 30.000 glasača, što je apsurd u svakom društvu", rekao je Aleksandar Arsenijević iz Srpske demokratije.

Zatražena dodatna objašnjenja

I međunarodni zvaničnici su prvo tražili ostavke gradonačelnika, dok sada zahtevaju što hitniju primenu vladine uredbe.

"Ali moram da budem jasan o tome šta su očekivanja Sjedinjenih Američkih Država, a to je: Građani imaju svoje demokratsko pravo, ako budu želeli da isprate uputstvo i započnu sa procesom i iznesu ga u vezi sa opozivom izabranih zvaničnika", rekao je Džefri Hovenijer, ambasador SAD u Prištini.

Centralna izborna komisija u Prištini je potvrdila prijem zahteva za smenu predsednika opština izabranih na izborima koje su Srbi bojkotovali, poslavši tačan broj potrebnih potpisa birača, uz naznaku da se može krenuti u sledeću fazu, ali su predsedavajući skupština opština zatražili dodatna objašnjenja.

Nedavno je za Euronews Srbija politički analitičar i predsednik Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić rekao da očekuje da će se ova "igrarija" oko smene gradonačelnika Severne Mitrovice nastaviti i u 2024. godini.

"U suštini to je jedan od mehanizama na koji kosovska vlada uz očiglednu podršku Kvint grupe pokušava da odloži povrtak ili dogovor o povratku predstavnika srpske zajednice, ne samo na mesta gradonačelnika, nego generalno u sve institucije. S druge strane Srpska lista ide na ruku toj taktici Kurtija, jer podnosi nepotpune zahteve", kaže Janjić.

Smatra da je ovo sada jedna pat pozicija što se tiče predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija