Politika

Zahtev za smenu: Da li će gradonačelnik Severne Mitroviće u fotelji da sačeka nove izbore na Kosovu i Metohiji?

Komentari

Autor: B. Gigović Grubić

15/12/2023

-

16:00

Zahtev za smenu: Da li će gradonačelnik Severne Mitroviće u fotelji da sačeka nove izbore na Kosovu i Metohiji?
Zahtev za smenu: Da li će gradonačelnik Severne Mitroviće u fotelji da sačeka nove izbore na Kosovu i Metohiji? - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Erden Atić po svemu sudeći još će sedeti u fotelji gradonačelnika Severne Mitroviće, jer je odbijen zahtev građana tog grada za njegovu smenu. Kako navode tamošnji nadležni, nije ispoštovana procedura za zahtev za njegovu smenu. Tako bi sadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice na svom položaju mogao da ostane još nekoliko meseci ili čak do narednih izbora na Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, Opština Severna Mitrovica nije prihvatila zahtev građana za inicijativu za smenu gradonačelnika Erdena Atića, jer, kako je navedeno, zahtev nije u skladu sa administrativnim uputstvom. Predsednik Skupštine opštine Nedžad Ugljanin, rekao je da je inicijativna grupa obaveštena o odbijanju zahteva. Kako je on objasnio za Euronews Srbija, grupa građana koja je podnela zahtev za smenu gradonačelnika Atića nije dostavila obaveštenje kojim se traži registracija inicijative u Centralnoj izbornoj komisiji.

To je, podsećamo, deo procedure koju je osmislila Priština kako bi se održali novi izbori na severu, a nakon što su prošle izbore, Srbi bojkotovali.

Tanjug/Dopisnistvo KiM

 

"Ne želim da budem kočničar jednog demokratskog procesa procesa i obavljanja dužnosti i peticije građana na severnoj strani", istakao je predsednik Skupštine opštine koji je negirao tvrdnje građana da su već dostavili obaveštenje uz zahtev.

Pre nekoliko dana oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji je poručio da odbijanje primanja rešenja za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice samo pokazuje da Kurti nema nameru da smeni svoje "nelegitimne i nelegalne gradonačelnike". Naveo je da to pokazuje da Kurti nastavlja da gazi demokratiju i prava srpskog naroda.

"Zbog toga se, od trenutka kada su Srbi sa severa pokrenuli inicijativu za razrešenje četvorice gaulajtera, Kurti služi svim mogućim preprekama i trikovima, ne bi li takav proces osujetio i sprečio, jer želi da nastavi sa svojom politikom terora i institucionalnog nasilja nad našim narodom", rekao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Prema njegovim rečima, prošlo je gotovo šest meseci kako su zemlje članice EU nedvosmisleno od Kurtija zatražile da deeskalira situaciju na severu Kosova i Metohije i povuče konkretne korake u cilju normalizacije odnosa, a da je jedan od glavnih zahteva da njegovi "gaulajteri" moraju da napuste svoje pozicije i da politička volja većinskog srpskog naroda bude uvažena.

Janjić: Pat pozicija

Predsednik Foruma za etničke odnose i politički analitičar, Dušan Janjić smatra da će se ova "igrarija" oko smene gradonačelnika Severne Mitrovice nastaviti i u 2024. godini.

"U suštini to je jedan od mehanizama na koji kosovska vlada uz očiglednu podršku Kvint grupe pokušava da odloži povrtak ili dogovor o povratku predstavnika srpske zajednice, ne samo na mesta gradonačelnika, nego generalno u sve institucije. S druge strane Srpska lista ide na ruku toj taktici Kurtija, jer podnosi nepotpune zahteve", kaže Janjić.

Kako dodaje, ovo je u suštini, po njegovom mišljenju, politička igra pred srpske izbore.

"A zašto poltička igra, pa zato što ako bi zaista Beograd želeo da skupi 20 odsto potpisa koji se traže, on bi time direktno legalizovao ono protiv čega su bile barikade i poginuli", rekao je Janjić za Euronews Srbija.

Smatra da je ovo sada jedna pat pozicija što se tiče predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Tanjug/Dopisnistvo KiM

 

"Oni ne mogu da odustanu, a očigledno je da su posrednici zadovolojni time što su uspostavili generalnu bezbednost i ne idu dalje. Tako da bojim se da će ovo da se završi kroz ceo naredni kvartal ili možda čak i godinu sve dok ne dođu vanredni izbori na Kosovu", poručio je Janjić.

Kako kaže, kosovski premijer odugovlači sa smenom gradonačelnika, jer na taj način manifestuje da ima kontrolu nad severom i da je uspostavio institucije.

"Njega baš i nije briga što te institucije nisu legitimne. Ja mislim i da nisu legalne, ali čak je i Kvinta rekla da su tehnički u redu, ali da nisu politički. Ti gradonačelnici sada imaju ograničene mogućnosti delovanja. Troše se umanjena sredstva, što u krizi u kojoj se nalazi kosovska vlada znači preraspodelu na drugim mestima i istovremeno vidimo da je Kurti već započeo svoju kampanju takozvane socijalne pomoći i ostalog Srbima, a u suštini ne izvršavaju se osnovne potrebe", kaže Janjić i dodaje:

"Drugo, ja to vidim i kao dodatni mehanizam disciplivnovanja Srba, sada će doći i naplata električne energije od januara, dakle to je jedan mehanizam, nažalost vladanja koje podržava Kvinta, posebno njeni evropski članovi - Nemačka i Francuska".

Za profesor sa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Duška Čelića odluka predsednika Skupštine Opštine Severna Mitrovica da odbije zahtev grupe građana za pokretanje peticije za smenu gradonačelnika Erdena Atića, je očekivana, jer je, kako ističe, cilj Prištine da dugoročno zadrži vlast na severu. On, kako je rekao, ne očekuje uskoro nove izbore na severu, te očekuje produbljivanje političke krize na severu, a ne stabiliztaciju. 

"I da preko nelegitimno izabranih lokalnih samouprava vrši stalni pritisak na Srbe", rekao je Čelić za Kosovo onlajn.

Čelić je podsetio da je Priština organizovala izbore u aprilu, znajući da Srbi na njima neće učestvovati, jer nisu ispunjeni politički zahtevi koje su istakli, i da će učestvovati eventualno samo albansko stanovništvo, čiji je udeo u ukupnom stanovništvu na nivou statističke greške, svega nekoliko odsto.

"Scenario Prištine je bio da organizuje te izbore ne da bi zaposela lokalnu vlast na severu na mesec, dva, tri ili godinu dana, već sa dugoročnim planom da u lokalnim samoupravama budu duže vreme, moguće i čitav mandat, kako bi dodatno destabilizovala srpski narod na severu KiM. U prilog tome govori i činjenica da su te lokalne samouprave činile sve ne da budu servis građana na severu nego da prosto zagorčaju život Srbima", rekao je Čelić.

Aprilski izbori na KiM

Inače, Erden Atić, koji je na kosovskim izborima 23. aprila izabran za gradonačelnika Severne Mitrovice, položio je zakletvu u skupštini opštini na koju je prethodno okačena kosovska zastava i to skoro mesec dana kasnije, tačnije 19. maja. U međuvremenu, predstvnici Srpske liste dali su rok do 1. juna prištinskom premijeru Aljbinu Kurtiju da "prestane sa represijom nad srpskim narodom na KiM" uz poruku da će, ukoliko se ove ili slične akcije nastave, uslediti odlučan odgovor srpskog naroda.

Polaganju zakletve Atića inače, niko od pozvanih predstavnika KFOR-a, Euleksa, OEBS-a, Kancelarije EU u Prištini i ambasada nije prisustvovao. Pripadnici KFOR-a i Euleksa su samo napolju nadgledali bezbednosnu situaciju. 

Podsetimo, novi gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova izabrani su 23. aprila ove godine, na izborima na koje Srbi nisu izašli. Takođe, srpski predstavnici nisu imali kandidate, ni za odbornike, ni za gradonačelnike.

Komentari (0)

Srbija