Politika

Premijerka Brnabić uložila rezervu na deklaraciju EU zbog "crvenih linija" Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

07:38

Premijerka Brnabić uložila rezervu na deklaraciju EU zbog "crvenih linija" Srbije
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uložila je rezervu na deklaraciju Evropske unije "Samit EU-Zapadni Balkan" i postavila jasne crvene linije u zaštiti interesa Republike Srbije, saznaje Tanjug.

Jasne crvene linije Srbije su, kako se navodi, nepriznavanje Kosova i Metohije i neprihvatanje Kosova i Metohije kao člana Ujedinjenih nacija, kao i člana u sistemu organizacija i agencija Ujedinjenih nacija.

"Republika Srbija, posvećena procesu evropske integracije i pregovorima, generalno se, sa rezervama, usklađuje sa Deklaracijom 'Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023' kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom", navedeno je u tekstu uložene rezerve.

Ističe se da se dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji, kako je navedeno u ovoj Deklaraciji, smatra prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznavanje tzv. "Kosova".

"Republika Srbija naglašava da usklađivanje nikako ne znači priznavanje članstva tzv. “Kosova” u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti takozvanog teritorijalnog integriteta tzv. “Kosova”", istaknuto je u tekstu.

Ukazuje se da Deklaracija ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu i da usklađivanje sa ovom Deklaracijom ne utiče ni na činjenicu da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

Inače, dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji, kako je navedeno u Deklaraciji, smatra se prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznavanje tzv. “Kosova”.


 

Komentari (0)

Srbija