Politika

Tužilački savet Kosova pozvao Kurtija da se ne meša u rad nezavisnih institucija

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2023

-

18:50

Tužilački savet Kosova pozvao Kurtija da se ne meša u rad nezavisnih institucija
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Tužilački savet Kosova (TSK) pozvao je danas premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se ne meša u rad nezavisnih institucija, poput Državnog tužilaštva.

Reagujući na Kurtijevu izjavu da Državno tužilaštvo nije podiglo više optužnica za događaje u Banjskoj, TSK ga je pozvala da se kloni institucija tužilačkog sistema i da ne pokušava da javno linčuje sve što ima veze sa institucijom državnog tužioca i radom tužilaštava i državnih tužilaca, prenela je Ekonomija onlajn.

TSK je, takođe, osudio Kurtijevu zloupotrebu slobode govora, ističući da na tužilački sistem neće uticati izjave koje dolaze iz visokih političkih krugova, ali da će kao nezavisna i nepristrasna institucija u vršenju svog mandata ići do kraja u svakom slučaju koji je na štetu građana KiM.

TSK je istakao da, u skladu sa zakonom, Specijalno tužilaštvo deluje kao nezavisna institucija i da sarađuje sa svim institucijama za sprovođenje zakona na prikupljanju činjenica.

Shodno tome, TSK traži od prištinske vlade da dozvoli svim organima da postupaju u skladu sa zakonima i važećim ovlašćenjima.
 

Komentari (0)

Srbija