Politika

Zavetnici podržavaju uvođenje obaveznog služenja vojnog roka

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2024

-

15:33

Zavetnici podržavaju uvođenje obaveznog služenja vojnog roka
Milica Đurđević Stamenkovski - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srpska stranka Zavetnici podržava inicijativu Generalštaba Vojske Srbije o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka i poziva Ministarstvo odbrane i Vladu Srbije da što pre pripreme potrebnu zakonsku regulativu kako bi ova odluka stupila na snagu.

Kako su saopštili Zavetnici, ta stranka je u više navrata isticala da je Srbiji potrebno obnavljanje redovnog služenja vojnog roka jer bi to, pored poboljšanja bezbednosne situacije, pozitivno uticalo na vraćanje sistema vrednosti i etike kod mladih generacija i na razvoj srpskog društva u celini.

Takođe, Zavetnici naglašavaju da je obavezni vojni rok važan u očuvanju i jačanju vojne neutralnosti, koja je, kako smatraju, neodrživa ukoliko država nema moderan i savremen način vršenja vojne obaveze.  

"Mnoge vojno neutralne evropske zemlje, poput Austrije i Švajcarske, imaju obavezan vojni rok, a njegovo uvođenje u Srbiji ojačalo bi odbrambene kapacitete naše države i predstavljalo dodatni garant njene vojne neutralnosti i politike neulaska u NATO", navodi se u saopštenju Zavetnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija