Politika

Marko Jakšić za Euronews Srbija: Odluka suda u Prištini pokazala da je postupak eksproprijacije protivpravan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2024

-

19:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Osnovni sud u Prištini poništio je odluku Kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja prošle godine i vratio je na ponovno odlučivanje i razmatranje. Sud je naveo da nema nikakvog obrazloženja zašto se vrši eksproprijacija zemljišta, da su policijske baze izgrađene na privatnom zemljištu i pre nego što je postupak eksproprijacije počeo, kao i da su pomenutom odlukom prekršena i načela zaštite prava imovine. Sud ističe i da vlada nije uspela da obrazloži postizanje javnog cilja u slučaju odobravanja eksproprijacije i da nije dostavila dokaze da je održala javnu raspravu u opštini Zubin Potok. Podsetimo, eskproprijacija je počela u prvoj polovini 2022. u Zubinom Potoku, kada je na imanju čiji su vlasnici Srbi nikla baza kosovske specijalne policije. Kasnije je krenula eksproprijacija u Zvečanu i Leposaviću, gde su izgrađene baze kosovske policije. 

"Ova odluka je pokazala da su te baze ilegalno sagrađene na privatnoj zemlji, da je postupak eksproprijacije protivpravan i da se nije sprovodio u skladu sa važećim zakonom o eksproprijaciji. Sud je odlučio da tu odluku vrati vladi na dopunu i na ponovno odlučivanje, očigledno zato što je imala puno pravnih nedostataka, na šta smo mi sve ukazivali i što smo na kraju krajeva naveli u našoj tužbi. Sud je prihvatio našu argumentaciju i odlučio je da tu odluku vrati vladi na ponovno odlučivanje", rekao je za Euronews Srbija pravnik iz Kosovske Mitrovice Marko Jakšić. 

Kaže da je ova odluka suda u Prištin bitna, jer "dok god traju sudski postupci nije moguće formalizovati otetu zemlju na severu Kosova".

"Kurti je protivpravno uzurpirao našu zemlju i Kurti sprovodi pravno nasilje mimo važećih propisa i zakona, ali posebno evropskih protokola", rekao je Jakšić. 

Euronews Srbija

 

On je dodao da obe stranke u ovom postupku imaju pravo na žalbu u roku od 15 dana od dana prijema odluke.

"Poznavajući karakter Kurtijevog režima, očekujem da će se oni žaliti. Ukoliko do toga dođe, onda ide drugostepeni postupak pred Apelacionim sudom, pa onda čekamo odluku tog suda. U zavisnosti od te odluke videćemo da li će ta odluka biti konačna i pravosnažna. Ukoliko bude pravosnažna, vlada od dana pravosnažnosti ima rok od 30 dana da postupi po nalogu suda i da ispravi preliminarnu odluku. Ono što u tom slučaju možemo očekivati od Kurtijeve vlade je to da ona nastavi da se ponaša nasilnički kao što se ponašala sve ovo vreme i da u suštini samo ponovi istu odluku, koja bi onda lakše bila poništena pred sudom u nekom novom postupku ili eventualno da uvaži smernice suda", rekao je Jakšić.

Kaže da ne očekuje da će kosovska vlada poštovati eventualnu krajnju odluku suda u slučaju pravosnažne presude, gde se se ovo poništava.

"Kurtijevoj vladi usta su puna vladavine prava kad se razračunava sa Srbima na severu Kosova. Vladavinu prava koristi kao oružje protiv Srba i opravdanje kod predstavnika međunarodne zajnice. U situacijama kada nije u interesu njegovoj politici on pokušava da izbegne njegove obaveze što se tiče odluka suda. Ubeđen sam da i u ovom slučaju on neće skloniti te baze, ali na građanima i vlasnicima te imovine je da to uklanjanje traže i ja sam siguran da ćemo mi u tome istrajati. Koristićemo i pravna sredstva, a zašto da ne i neka druga sredstva koja se zovu civilna poslušnost i civilni otpor". 

"Nadam se da su predstavnici međunarodne zajednice takođe dosledni po pitanju vladavine prava i da će u ovoj situaciji iskoristiti svoje mehanizme da izvrše pritisak na Kurtija i njegovu vladu da te baze sklone i da se situacija na terenu posle dve godine napokon relaksira i da se vratimo normalnom životu i da se dijalog nastavi u nekim drugačijim, normalnim uslovima jer ovo sve što traje ove dve godine nije uopšte ni prijatno ni normalno i osim fizičkog nasilja pokazalo se i da je pravno nasilje", poručio je Jakšić.

Komentari (0)

Srbija