Politika

Brnabić: Diskutabilno ponašanje posmatrača Šidera, on i dalje nema odgovor na pitanja

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

18:23

Brnabić: Diskutabilno ponašanje posmatrača Šidera, on i dalje nema odgovor na pitanja
Brnabić: Diskutabilno ponašanje posmatrača Šidera, on i dalje nema odgovor na pitanja - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić odgovorila je danas na ponovljene optužbe i, kako je navela, diskutabilno ponašanje Andreasa Šidera u vezi sa decembarskim izborima u Srbiji, ukazujući da on, kao posmatrač, nikada nije uložio ni jedan prigovor.

Brnabiće je na mreži X, istakla da Šider krši kodeks ponašanja posmatrača ODIHR-a i navela da on još uvek nema odgovora na neka pitanja koja mu je postavila.

Ona je podsetila da je on u svojim izjavama za medije naveo da je "video fantomske glasove, čuo da je 50.000 ljudi dovedeno u Beograd i svedočenja o kupovini glasova".

"Međutim, ako se pogleda zvanična evidencija sa četiri biračka mesta na kojima je bio prisutan kao posmatrač, videće se da on nije uložio nikakve prigovore niti izrazio zabrinutosti o izbornom procesu. Kada je govorio istinu – kada je naknadno iznosio svoje mišljenje medijima ili kada je zvanično izjavio da nije video nepravilnosti na biračkim mestima?", pitala je Brnabić.

Ona je, takođe, zapitala kako to da je, od 475 međunarodnih posmatrača prisutnih na izborima u Srbiji, on jedini koji otvoreno i kontinuirano direktno krši Kodeks ponašanja posmatrača ODIHR-a i izričit zahtev da se posmatrači uzdržavaju od javnih komentara o izbornim procesima ili njihovim zapažanjima.

"Da li je Kodeks ponašanja nešto što je generalno irelevantno za gospodina Šidera i u drugim stvarima?", pitala je Brnabić.

Ona je naglasila da nikada nije kritikovala Šidera, već da je jednostavno navela činjenice i postavila relevantna pitanja od interesa za srpsku javnost.

"S druge strane, kada mediji u Srbiji, koji su mu tako dragi (N1 i Nova), neprestano napadaju njegovog kolegu evro-parlamentarca Vladimira Bilčika, da li je on reagovao, izrazio zabrinutost ili stao u odbranu ovog evropskog poslanika? Ne. Nikad. Toliko o (nedostatku) vrednosti i principa", konstatovala je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija